ПоддержатьУкраїнська

Спустошив бюджет на 20 мільйонів: ДБР почало кримінальне провадження щодо мера Атрошенка

StopCor
StopCor

StopCor

Спустошив бюджет на 20 мільйонів: ДБР почало кримінальне провадження щодо мера Атрошенка

Завищення тарифів, непрозорі тендери, виведення коштів на «кишенькові» фірми – міський голова Чернігова Владислав Атрошенко може похизуватись не лише багатомільйонними статками, а й десятком проваджень, розпочатих органами поліції. Проте жодне з них поки не доведено до логічного фіналу, а мер-мільйонер вчергове рветься до влади. Та нещодавно цією історією зацікавилось столичне управління ДБР – 23.10.2020 р. детективи Бюро почали кримінальне провадження щодо бездіяльності правоохоронців під час розслідування розкрадань бюджетних коштів у чернігівській мерії.

 Ілюстрація: СтопКор

Відповідне провадження розпочато за фактами звернень народних депутатів України Антона Полякова та Євгенія Шевченка, які привернули увагу ДБР до численних епізодів корупції й розкрадання бюджетних коштів міським головою та його командою у комунальних підприємствах і структурних підрозділах Чернігівської міськради.

 Витяг з ЄРДР у відповідь на депутатські звернення Фото: скріншот

Органами Нацполіції у Чернігівській області зареєстровані близько десятка проваджень, фігурантами яких є посадовці мерії та наближені до них фірми, де йдеться щонайменше про 16-20 мільйонів гривень збитків, яких зазнав бюджет через відверто корупційні дії керівництва міста.

Епізод 1. Розтрата під час капремонтів внутрішньо-будинкових проїздів – 1,25 млн грн

У січні 2017 року слідчі Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області почали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного використання бюджетних коштів службовими особами Управління ЖКГ Чернігівської міськради, виділених на проведення капітального ремонту внутрішньо-будинкових проїздів.

Вони встановили, що підлеглі Атрошенка з Управління житлово-комунального господарства мерії та комунального підприємства «ЖЕК-10» внесли завідомо неправдиві відомості до актів приймання виконаних робіт форми КБ-2 за договорами з капітального ремонту внутрішньо-будинкових проїздів по вул. Захисників України та Рокосовського.

 На капремонті проїздів з бюдету вкрали 1,25 млн грн Фото: скріншот

Насправді частина вказаних робіт вже була проведена до укладення договорів, однак виконавець і замовник на папері провели їх груднем 2016 року та значно завищили обсяги виконання робіт. Загальна «липових» договорів сягнула 1 248 595 грн.

Епізод 2. Розтрата під час ремонту й встановлення зупинок на проспекті Миру – близько 500 тис. грн

У жовтні 2017 року Слідче управління ГУНП в Чернігівській області почало розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Як з’ясували правоохоронці, службові особи Управління ЖКГ Чернігівської міської ради, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Шляхо-будівельне управління 14» та ТОВ «Селвіс», підписали акти приймання-передачі, на підставі яких підрядникам перерахували бюджетні грошові кошти, хоча достовірно знали, що роботи не виконані в повному обсязі.

Зокрема, за вказаними договорами ТОВ «Селвіс» мало виготовити та встановити зупинки громадського транспорту на загальну суму понад 470 тис. грн. Однак огляд наявних зупинок показав, що вони не відповідають проєктній документації – зокрема, в частині з них були відсутні лайтпостери. При цьому вартість зупинок було завищено.

https://www.youtube.com/watch?v=i2vcuVxxlXI&feature=emb_logo

«Як на мене, це дивно, що за одну скляну зупинку в Чернігові можна купити три в іншому місті. Якимось дивним чином комунікації в центрі Чернігова замінили лише на тій вулиці, яка прилягає до нового офісного центру чинного мера. Зараз весь центр завалили асфальтом, але не подумали чомусь про те, що спочатку потрібно замінити комунікації, а потім вже викладати асфальт», – наголошує журналістка Марина Рейко.

Крім того, на тих-таки зупинках встановили 95 рекламних сітілайтів, дозвіл на розміщення яких чернігівська мерія видала без конкурсу. А ТОВ «Чернігів Індормедіа», якому довірили ці роботи, зареєстровано за тією ж юридичною адресою, що й ТОВ «Енергополіс – Інвест», співзасновницею якого була мати мера міста – Атрошенко Тамара Іванівна.

Епізод №3. Розкрадання бюджетних коштів під час капремонтів доріг і проїздів – 4,25 млн грн

У вересні 2019 року слідчий відділ Чернігівського відділу поліції ГУНП Чернігівщини почав досудове розслідування ще однієї справи про розкрадання коштів в особливо великих розмірах на ремонтах. Цього разу у ній фігурує ТОВ «Армшляхбуд».

Це підприємство під час освоєння бюджетних коштів оформлювало безтоварні господарські операції з придбання піску, щебеню та бітуму з фіктивними фірмами, зареєстрованими на підставних осіб, та виводило грошові кошти у тіньовий обіг. Йдеться про суму в 4 250 028,6 грн.

Епізод №4. Розкрадання коштів на світломузичних фонтанах – 1,5 млн грн.

У період з 9 жовтня по 15 вересня 2016 року Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради та ТОВ «Імперія води Україна» уклали низку договорів на загальну суму в майже 5 мільйонів гривень – йшлося про реконструкцію, встановлення світломузичної системи та водопостачання фонтану на бульварі від проспекту Миру до проспекту Перемоги.

При цьому ТОВ «Імперія води Україна» протягом серпня-вересня 2016 року безпідставно перерахувало на рахунки ТОВ «Фонтани України» грошові кошти в розмірі 1 493 021,70 грн., нібито в якості оплати за поставлене комплектуюче обладнання. Однак ТОВ «Фонтани України» навіть не здійснювало закупівлю такого обладнання, понад те у фірми відсутні наймані працівники для його збирання, що може свідчити про фіктивність проведення вказаних операції. В подальшому, гроші перерахували на рахунки фізичних осіб-підприємців, неплатників ПДВ та перевели у «кеш».

Вказані матеріали знаходяться у СУ ГУНП в Чернігівській області, проте бодай якихось результатів розслідування чернігівці за 4 роки так і не побачили.

«Чернігів захлинається в корупції! Мабуть, тільки незрячий не бачить очевидного – міський голова та його оточення збагачуються освоєнням коштів міського бюджету», – прокоментував цю історію нардеп Олег Семінський. Він також закликав чернігівців обирати владу, яка «турбуватиметься про доступну медицину, освіту, підтримуватиме багатодітні родини, а не збагачуватиметься мільйонами на фонтанах».

 Нардеп Семінський звинуватив мера Чернігова в корупції Фото: скріншот

Епізод №5. Розкрадання коштів на тротуарній плитці

Слідчим відділом Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 08.08.2019 року за фактом можливої розтрати службовцями Управління ЖКГ та Управління капітального будівництва Чернігівської міськради грошових коштів.

Йдеться про навмисне завищення вартості тротуарної плитки під час проведення робіт з поточного ремонту дорожнього покриття та облаштування зупинок громадського транспорту Чернігова, ремонту та реконструкції щонайменше п’яти ділянок тротуару та облаштування міських пляжів.

Епізод №6. Фальсифікація тендеру на закупівлю прибиральних машин – 5,96 млн грн

У серпні 2019 року відділ розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУ НП в Чернігівській області почав провадження за фактом сумнівного тендеру від КП «АТП 2528» Чернігівської міської ради.

Комунальники провели відкриті торги на закупівлю двох прибиральних машин загальною вартістю 5 960 000 грн, за підсумками яких уклали договір із ТОВ «Науково-виробничий центр Спец-Монтаж».

Однак, як з’ясували правоохоронці, вартість тендеру було завищено приблизно у п’ять разів, адже ринкова ціна таких транспортних засобів складає від 300 до 750 тисяч гривень. Понад те, єдиний конкурент «переможця» ТОВ «Ренток» надав до тендерного комітету фейкову довідку про досвід виконання аналогічних договорів – це свідчить про те, що вся процедура закупівлі могла бути сфальшована.

Епізод №7. Розкрадання на закупівлі комунального транспорту – 1,8 млн грн.

Ще в одній справі з придбанням комунальних прибиральних машин, від 2017 року, фігурує КП «Зеленбуд», яке очолює один з керівників попередньої мерської кампанії Владислава Атрошенка – Роман Старіков.

 Роман Старіков Фото: СheLine

У травні 2017 комунальне підприємство провело тендер на закупівлю двох комунальних прибиральних машин Nilfisk City Ranger 2250 на 4,5 млн грн. Переможцем вказаних тендерних закупівель стало підприємство ТОВ НВЦ «Спец-Монтаж», яке у червні того ж року імпортувало з Латвії машини Egholm 2250 City Ranger від нерезидента «Zelta bulla» загальною вартістю 1,95 млн. грн.

Загальна ціна прибиральних машин включно з митними платежами склала 2,45 млн. грн. За висновком спеціалістів сектору боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, , службовці на цій операції «нагріли» бюджет на 1,8 мільйони.

Епізод №8. «Допороги» й розтрата на закупівлі вазонів – близько 1 млн грн.

Комунальне підприємство товариша мера фігурує ще в одному провадженні – від 17 серпня 2018 року. Слідчі з’ясували, що у 2018 році КП «Зеленбуд» уклало договори на постачання майже сотні комбінованих вазонів із фізичною особою. Ціна одного такого вазону складала близько 10 тисяч гривень, а загальна вартість угод сягнула 992 230,40 грн.

При цьому закупівлі вазонів проводилися партіями по 10-19 штук, аби ціна одного контракту не перевищувала «допорогову» суму в 200 тисяч грн, та щоб уникнути проведення публічних тендерів.

Реальна собівартість матеріалів на виготовлення одного комбінованого вазону, згідно прайс-листів продавців металопрокату, деревини та фарби, в середньому складає 2500 грн. Тобто в разі проведення публічних закупівель ціна вазонів могла б бути в рази меншою.

Епізод №9. Привласнення коштів під час реконструкції території Палацу культури

В ГУНП в Чернігівській області перебуває кримінальне провадження від 08.02.2018 року за фактом привласнення коштів місцевого бюджету посадовими особами ТОВ «Центрсервісбуд»: розслідувачі виявили, що під час реконструкції прилеглої території з улаштуванням автостоянки для відвідувачів КП «Міський палац культури» було значно завищено вартість будівельних робіт.

Зауважимо, що керівником Палацу є ще одна представниця мерської команди – депутатка Чернігівської міськради Ірина Должикова.

 Ірина Должикова Фото: «ПіК Чернігів»

Та попри наявність в органах Нацполіції перерахованих кримінальних проваджень, винних у розкраданні бюджетних мільйонів так і не було покарано. Понад те, Атрошенко і Ко за будь-яку ціну намагаються зберегти місця біля «годівниці».

Нагадаємо, Владислав Атрошенко офіційно є одним із найзаможніших мерів України. Тільки у задокументованій власності мера та його родини – 8 га землі, десятки підприємств, кілька маєтків, квартири у Чернігові та Києві, а також елітний автопарк вартістю щонайменше в 20 млн грн.

 Атрошенка визнали одним з найзаможніших мерів Фото: скріншот

За фактом відвертого гальмування місцевими правоохоронцями справ, що стосуються мера-олігарха та його оточення, народні депутати Антон Поляков та Євгеній Шевченко були змушені звернутися до Державного бюро розслідувань у столиці.

Як свідчить отриманий депутатами у відповідь витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, за підписом слідчого Територіального управління ДБР у місті Києві, столичні детективи Бюро зацікавились заробітками пана Атрошенка та його команди, а також бездіяльністю чернігівських поліцейських. Відповідне кримінальне провадження зареєстровано у ЄРДР 23 жовтня 2020 року.

 Депутатське звернення Фото: скріншот
 Відповідь ДБР Фото: скріншот

Тож, сподіваємось, спустошувачі міської казни таки понесуть заслужену відповідальність за свої оборудки, а чернігівці вже незабаром отримають нову владу, яка опікуватиметься проблемами й розвитком міста, а не наповненням власних кишень.

Другие новости