ПоддержатьУкраїнська

Ставленик Супрун витрачав державні гроші на костюми для медиків без погодження з МОЗ

StopCor
StopCor

StopCor

Ставленик Супрун витрачав державні гроші на костюми для медиків без погодження з МОЗ

Коронавірус атакує: Україна впритул наблизилася до позначки у 10 тисяч хворих, і справжній пік може бути ще попереду. Тож вітчизняні лікарі зараз – на передовій. І успішне долання епідемії багато в чому залежить, зокрема, від забезпеченості медиків індивідуальними засобами захисту. Проте нещодавно медіапростір сколихнула новина про те, що захисні костюми у МОЗ закуповують у півтора раза дорожче від реальної вартості та неналежної якості. Чи дійсно хтось намагається нажитися на пандемії? І чому Міністерство не має ефективної взаємодії з власним держпідприємством?

 Ілюстрація: СтопКор

Коротко нагадаємо сутність проблеми: проведення закупівлі захисних костюмів для українських «ескулапів» МОЗ доручило державному підприємству «Медичні закупівлі». При цьому орієнтовна ціна, на яку розраховували очільники відомства, становила приблизно 400 гривень за комплект.

Утім, ДП начебто знайшло вітчизняного виробника, який погодився надати гуртову партію костюмів у півтора раза дешевше – за ціною 245 грн за одиницю.

Проте, за словами заступниці голови МОЗ Світлани Шаталової, держпідприємство чомусь не подало на погодження технічне завдання для проведення цього тендеру. Таким чином, у Міністерстві не могли належним чином оцінити якість товару та його відповідність вимогам для здійснення протиепідемічних заходів із протидії поширення COVID-19.

Згодом стало відомо, що захисний одяг від українського виробника не мав повної ізоляції та був пошитий з невідповідної тканини. Тому тендер було переоголошено.

Був визначений і новий переможець торгів, який запропонував одноразові костюми за ціною 488 грн за одиницю. При цьому, як наголошує видання «Українська правда», благодійні фонди купують захисний одяг за тим самим стандартом EN 14126:2003, який вимагає МОЗ, за вдвічі нижчою ціною – 215 грн.

 Захисний костюм Фото: Українська правда

А 29 квітня на брифінгу МОЗ Світлана Шаталова повідомила, що у відомстві ініціювали розслідування проти ДП «Медичні закупівлі» через порушення законодавства при проведенні закупівлі. Відповідні заяви посадовці Міністерства спрямували до правоохоронних органів.

Спробуємо розібратися, що ж являє собою це державне підприємство, та чому ДП, що підпорядковується Міністерству, розпоряджається значними грошима на власний розсуд.

ДП «Медичні закупівлі України» — централізована агенція, що спеціалізується на закупівлі лікарських засобів і медичних виробів. Агентство зареєстроване 25 жовтня 2018 року, а його діяльність забезпечується за підтримки донорських організацій, зокрема, Глобального фонду через грант Центру громадського здоров'я та проєктів USAID «Безпечні, доступні та ефективні ліки для України» (SAFEMed).

Розмір статутного капіталу ДП — всього 100 гривень. Натомість зареєстрованих видів діяльності — цілих двадцять, що може свідчити про прикриття недобросовісної діяльності.

Держпідприємство не є структурним підрозділом МОЗ, але саме Міністерство є уповноваженим органом, до сфери якого належить агенція. Як одержувач державно-бюджетних коштів ДП отримує фінансування від головного розпорядника МОЗу та має виконувати функції, визначені ним.

З квітня 2019 року ДП очолює Арсен Жумаділов. Він був призначений ще за міністерської каденції Уляни Супрун і зберіг портфель при Зоряні Скалецькій та Іллі Ємцю — попри те, що з останнім мав конфлікт.

 Арсен Жумаділов Фото: Укрінформ

Зокрема, гендиректор ДП «Медичні закупівлі України» звинуватив попереднього Міністра охорони здоров'я у просуванні «своєї» людини на посаду заступника Жумаділова.

Пан Арсен на цю пропозицію нібито не пристав, тому, з його слів, МОЗ заблокувало закупівлі ліків та засобів захисту проти коронавірусу. Своєю чергою, Ємець із цього приводу ініціював проведення службового розслідування.

Утриматися на посаді Жумаділову вдалось і після приходу до МОЗ Максима Степанова. І все це тим більше дивно, що Арсен Куатович не має медичної освіти чи будь-якого попереднього досвіду роботи у сфері охорони здоров’я.

Пан Жумаділов має два магістерських ступенів: з державного менеджменту й управління та з політології. До окупації Криму Росією в лютому-березні 2014 року працював у корпоративному секторі в Україні та за кордоном.

Зокрема, прізвище Жумаділова можна знайти серед засновників і керівників низки кримськотатарських громадських організацій. Він також разом із братом Муратом заснував турагенцію «Васко да Гама» в Криму, діяльність якої наразі припинена, консалтингову фірму «КМБА» та будівельну компанію ТОВ «Кримський стиль» (останньою досі володіє й керує Мурат Жумаділов).

 Арсен Жумаділов Фото: Інтерфакс

У серпні 2015 року тодішній Президент Петро Порошенко призначив Жумаділова головою Біляївської РДА — найбільшого району Одеської області. А за рік після цього пан Арсен виграв конкурс на заміщення вакантної посади заступника голови ОДА Одещини Міхеїла Саакашвілі. Але посаду так і не обійняв — через відставку одеського обласного керівника.

Арсена Жумаділова у ЗМІ називають ставлеником колишньої очільниці МОЗ Уляни Супрун. Принаймні пані Уляна публічно підтримала свого експідлеглого під час конфлікту з Іллею Ємцем: «Арсен Жумаділов чесно виграв конкурс і очолив ДП «Медичні закупівлі» влітку 2019. Сьогодні він заявив про тиск з боку Іллі Ємця та подав про це заяву в ДБР», — написала вона у своєму твіттері 23 березня цього року.

 Супрун вступилась за колишнього підлеглого Фото: Twitter

Підписантом ДП «Медичні закупівлі» також є Адаманов Едем Бекірович, раніше — керівник ТОВ «Вест Дженерел», що займається торгівлею, та ТОВ «Неджат Стандардас», яке спеціалізується на проведенні технічних випробувань. Пан Адаманов раніше також працював у Біляївський РДА Одеської області та прийшов до ДП «Медичні закупівлі» слідом за шефом. І, так само, як і пан Жумаділов, не має попереднього досвіду роботи в медичній сфері.

Наразі маємо констатувати, що за зверненням МОЗ діяльністю державного підприємства, яке розпоряджається багатомільйонними, надважливими для вітчизняної медицини закупівлями, вочевидь, як слід займуться правоохоронні органи. І, не в останню чергу, причиною конфлікту між Міністерством і підпорядкованим йому ДП стала відсутність ефективного контакту між новим міністром Максимом Степановим та ставлеником одного з його попередників.

У свою чергу, команда «СтопКору» буде й надалі аналізувати медичні тендери та проведе власне розслідування ситуації, що склалась у сфері закупівель лікарських засобів і препаратів. Тож слідкуйте за нашими ефірами та публікаціями й підписуйтеся на ютуб-канал «Стоп корупції»!

Другие новости