ПоддержатьУкраїнська

У головного «діджиталізатора» Міноборони Юлія Гере виявили фірму на Кіпрі

StopCor
StopCor

StopCor

У головного «діджиталізатора» Міноборони Юлія Гере виявили фірму на Кіпрі

Кумівство, звільнення неугідних, переформатування цілих відділів – що насправді відбувається у Департаменті внутрішнього аудиту МОУ? Кому довірили долю сотень мільярдів гривень, які щороку витрачаються на Збройні Сили? І що приховують заступники міністра оборони Тарана? Дізнавайтесь із розслідування Дениса Гойка.

https://www.youtube.com/watch?v=0Tu5RILB5yE&t=464s

Здається, відповідь вимальовується: у кожного міністра оборони є заступники. Протягом останніх десяти років їх завжди було чотири. Але нинішній міністр Таран оточив себе аж вісьмома. І один із них – Юлій Гере – нас дуже зацікавив.

Він відповідає за цифровий розвиток Міноборони. Один із пріоритетів наразі – створення Єдиного центру безпеки Збройних Сил. Реалізацію проєкту доручили приватній компанії ТОВ «Фортеця ОСТ». Однак несподівано Юлій Гере ініціював там позапланову перевірку.

 Юлій Гере відповідає за цифровий розвиток Міноборони Фото: скріншот

Причому якими мають бути результати аудиту, новий керівник Департаменту – пан Бойко пояснив підлеглим достатньо чітко. За інформацією, яку «СтопКор» дізнався з власних джерел, було поставлено завдання виявити певну недостачу коштів і приписати фірмі-виконавцю корупційні дії

Проте підлеглі Бойка аудит провели об’єктивно. За правилами у підсумку готується два документи. Звіт – де вказані всі знайдені порушення і ризики. І резюме – це стислий переказ звіту – для міністра оборони. І тут – найцікавіше.

«Резюме докорінно відрізняється від самого звіту: інші стилістика й висновки трохи інші. Правки проходили навіть не на рівні Бойка, цю доповідь неодноразово возили до Міноборони – вочевидь, до заступника міністра, який ініціював проведення аудиту», – розповів інсайдер, чиє ім’я та обличчя ми не розкриваємо з міркувань безпеки.

То навіщо заступник Гере втручається у проведення незалежного аудиту? Справа у великих грошах. Перший етап створення Єдиного центру безпеки обійшовся у майже 400 мільйонів гривень.

Не меншу суму планували витратити і на другий етап – програмне забезпечення цієї системи. І як запевняють нас інсайдери, на цей етап пан Гере хотів завести своїх. Але тепер віддати цей тендер потрібним фірмам стане ще простіше. Адже нещодавно цілий відділ ІТ-аудиту пан Бойко скоротив.

 Заступник міністра володіє кіпрською компанією Фото: СтопКор

І ще дещо про Юлія Гере: він прийшов у міністерство із бізнесу. І аналізуючи його декларацію, бачимо, що від своїх компаній не відмовився. До речі, одна з них зареєстрована на Кіпрі, де історично низька податкова ставка.

Другие новости