ПоддержатьУкраїнська

Порошенко вказав на важливу деталь в рішенні суду Гааги по Мінську-2

StopCor
StopCor

StopCor

Порошенко вказав на важливу деталь в рішенні суду Гааги по Мінську-2

Міжнародний суд ООН, оголошуючи попередню постанову за позовом України проти РФ, закликав відповідача виконувати Мінські угоди. Це вказує на головну роль в Мінському процесі, яку виконує Росія, а не посередницьку, як постійно стверджує Москва.

Про це заявив президент України Петро Порошенко, новину повідомляє "Преса України".

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною мінських домовленостей, а не посередником, як спочатку вона намагалася собі уявити. Визнання цього, підкреслюю, не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка надзвичайно важлива для нас", – сказав глава держави на нараді з главою МЗС Павлом Клімкіним, його заступником Оленою Зеркаль та заступником голови Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим.

За словами Порошенка, унікальність ситуації в тому, що коли буде прийнято рішення суду, воно не потребує "ніякого додаткового голосування - ні Генасамблеї, ні Радбезу ООН".

"Це рішення прямої дії, воно повинно виконуватися будь-якою державою-членом ООН, і за невиконання... передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі", – зазначив він.

Вперше був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора за фінансування тероризму. "І саме за порушення (відповідної) конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності", – підкреслив Порошенко.

У свою чергу, Зеркаль зазначила: "Суд дійсно підтримав Україну і це дуже важливо. Особливо важливо це з огляду на те, що справа стосується одного з постійних членів Радбезу ООН. 12 травня ми зберемося ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення про подальший розгляд справи, а саме як вона буде просуватися і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми повинні викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб'єктивну сторону цієї справи".

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН відмовив Україні у вимозі ввести обмежувальні заходи проти Росії у зв'язку з порушенням конвенції про фінансування тероризму. Що стосується утисків прав національних меншин в Криму, то в Гаазі ці звинувачення визнали виправданими.

Другие новости

В Закарпатье вздули авто с 'водолазами': пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

В Закарпатье вздули авто с "водолазами": пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

Пенсионер из Тячева задержан за попытку нелегальной переправы людей через границу

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Прокуратура Киева направила в суд обвинительный акт по и.о. директора КП за служебную халатность