ПоддержатьУкраїнська

Чи матимуть українські діабетики власний інсулін – нові подробиці у справі «Індару»

StopCor
StopCor

StopCor

Чи матимуть українські діабетики власний інсулін – нові подробиці у справі «Індару»

Завод «Індар» має стратегічне значення для України. Тут виробляють інсулін – препарат, від якого залежить здоров’я і життя сотень тисяч українців. Цікаві факти і подробиці стосовно компанії, що займається виготовленням необхідних для діабетиків ліків дізнавайтесь з матеріалу Олександра Мамая.

https://www.youtube.com/watch?v=bFheUlv5fMQ

Якщо раніше понад половина інсулінозалежних українців отримувала «індарівські» препарати, то зараз їхня частка на ринку впала до 12-20%. На підприємстві вирішили: продаватимуть за кордон, в країни, що розвиваються. Український ринок відійшов на другий план.

При тому, що контрольний пакет акцій «Індару» – державний. Принаймні поки що.

На початку 2019 року уже екс-прем’єр Володимир Гройсман підписав розпорядження, за яким до переліку об’єктів великої приватизації включили приватне акціонерне товариство «Індар».

Народний депутат Ольга Богомолець очолює Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Вона визнає – виробництво власного інсуліну в Україні недостатньо розвинене. Водночас між іноземними фармацевтичними компаніями не один рік триває запекла боротьба за право продавати українським діабетикам свій інсулін. То що, українська продукція лишається осторонь?

«Якщо вона неякісна, не відповідає стандартам європейським, то, безперечно, держава не має їх купувати. Мають бути абсолютно чіткі встановлені правила. Але що розвивати: економіку інших країн, чи економіку України – однозначно, економіку України», - вважає пані Ольга.

Окрім «Індару» в Україні є й інші вітчизняні заводи з виробництва інсуліну. Але тільки цей завод – принаймні донедавна – мав статус стратегічного. Про його приватизацію можновладці говорили й раніше, ще торік. Але дату перенесли.

Як наголошує голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, приватизація заводу, навколо якого постійно точаться війни, не сприяє стабільності розвитку процесів.

Нагадаємо, у 2016 році «СтопКор» повідомив про можливі корупційні схеми на «Індарі», а також про сумнівну перереєстрацію інтелектуальних прав на інсулін на приватні компанії.

Другие новости