ПоддержатьУкраїнська

Чорні діри УКБ: у Рівному заявляють про непрозорість витрат бюджету

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Чорні діри УКБ: у Рівному заявляють про непрозорість витрат бюджету

Зниклі мільйони та загублені запити на інформацію. Управління капітального будівництва у Рівному звинувачують у непрозорій діяльності. Місцеві активісти проаналізували роботу управління та виявили цікаві факти, що можуть вказувати на корупцію у сфері капітального будівництва та ремонту комунальних об’єктів.

 Жителі Рівного не помітили ремонту фасаду НВК 12, на який пішли більш як 2 млн із бюджету Фото: СтопКор

Рівненські посадовці ухиляються від надання публічної  інформації, що стосується витрат із бюджету міста, а також умов контрактів із підрядниками за тендерними закупівлями.

Про це повідомили активісти Рівненського обласного відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції». Антикорупціонери проводять системний громадський контроль місцевого бюджету.

Вони звернули увагу на непрозору діяльність Управління капітального будівництва кілька років тому. Представники місцевого осередку «Стоп корупції»  вирішили дізнатись, на що витрачено 25 млн грн під час реконструкції скверу на вул. Набережній. Адже за 2 роки реконструкцію не завершено.

Проблеми з об’єктом підтвердив міський голова Олександр Третяк.

«Погодні умови, зима та температурний режим не дозволяють нам продовжувати роботи. Влітку УКБ займалося цим питанням. Наразі найближчим часом маємо виїхати на той об’єкт і глянути, що там є зараз», — зазначив він у коментарях місцевим ЗМІ.

«З осені 2019 по березень 2021 року було виконано значну частину робіт, але на її якість одразу ж почали надходити скарги. Враховуючи чималі кошти, витрачені на той момент, хотілося з’ясувати умови договору», — розповідає очільник Рівненського підрозділу антикорупційної організації Сергій  Микитюк.

Утім, відповіді на запит активісти не отримали.

Історія повторилася наприкінці 2021-го.

Тоді активісти звернули увагу на ремонт фасаду навчально-виховного комплексу №12. На ці роботи, судячи з інформації відкритого конкурсу, з бюджету було виділено 10 мільйонів. Цікаво, що раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що ремонт фасаду школи вже проводили наприкінці 2017-го. У 2021-му підрядник мав би виконати роботи на 2 млн 200 тис. гривень. Утім, громада не побачила ніякого ремонту.

 Оплата УКБ Рівного за ремонт школи Фото: скриншот

Запит місцевого осередку «Стоп корупції» щодо ремонту НВК знову залишився без відповіді. Тоді активісти направили його до міського голови Рівного.

«Складається враження, що УКБ просто відмовляється користуватися електронними засобами зв’язку, тож запит від 14.12, залишений без відповіді, був направлений на міського голову Рівного. Завдяки втручанню мера була отримана відповідьяка мене відверто вразила. Виявляється, єдиний вебпортал, де міститься інформація щодо використання публічних коштів, Edata, "вводить в оману" громадян України», — зазначив Сергій Микитюк.

У відповіді Управління капітального будівництва виконкому рівненської міськради зокрема зазначено: «Розглянувши ваш запит на отримання публічної інформації, повідомляємо, що 25 жовтня 2021 року Управління капітального будівництва виконавчого комітету Рівненської міської ради не здійснювало трансакцій щодо оплати робіт, виконаних на об’єкті "Капітальний ремонт фасадів Навчально-виховного комплексу №12 Рівненської міської ради" за адресою: м.Рівне, вул. Грушевського, 81».

Місцеві активісти пояснюють: гроші перераховані фактично іншою датою. УКБ грає словами й датами, щоб не надавати інформацію.

 Накладна про оплату за ремонт Рівненської школи номер 12 Фото: скриншот

«Я розумію, можна вдати, що формулювання запиту не зовсім зрозуміле, і сформований 25.10 документ на 2 млн 196 тис. був проведений 29.10, але ж ми не в дитячому садочку граємо в "Монополію"», — каже рівненський борець із корупцією Микитюк.

Він вирішив дослідити більш детально ситуацію з коштовним ремонтом фасаду НВК №12. Після перегляду тендерної документації з’ясувалося, що 17 грудня, одразу після запиту Микитюка від 14 грудня, до договору були внесені зміни.

Такий прискіпливий громадський контроль не до вподоби міським посадовцям. В Управлінні капітального будівництва навіть натякнули на кримінальну відповідальність за поширення конфіденційної інформації. Такою вважають інформацію щодо посадового розпису та розмірів окладів робітників Управління капітального будівництва виконкому міськради.

У відповіді на запит рівненських активістів, зокрема, зазначено:

«Апарат Управління утримується за рахунок реалізації господарської компетенції та інших не заборонених законом джерел.  Таким чином, працівники УКБ міськвиконкому не отримують заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Запитуваний штатний розпис Управління капітального будівництва виконавчого комітету Рівненської міської ради, а також інформація про заробітну плату працівників Управління, отриману згідно із штатним розписом з 2017 по 2021 рік, є відомостями про фізичних осіб, які можуть бути конкретно ідентифіковані, а отже така інформація є конфіденційною… 

Також слід звернути увагу на те, що незаконне поширення конфіденційної інформації є кримінальним правопорушенням відповідно до ст. 182 ККУ.

Зважаючи на відсутність згоди працівників УКБ міськвиконкому на поширення запитуваної Вами інформації, … у запиті на інформацію відмовляємо». 

Громадськість Рівного здивувалася такій утаємниченості інформації про посадовий оклад та виплати працівникам управління. У місцевому підрозділі «Стоп корупції» зазначили, що проводитимуть повноцінне журналістське розслідування, результати якого, можливо, зацікавлять правоохоронні органи.

Нагадаємо:

  • Правозахисники Рівненського обласного відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» за допомогою суду змусили правоохоронців відновити слідство у справі незаконного використання персональних даних. За три роки свої розпорядження у цій справі ухвалювали три Генеральних прокурори, а підслідність змінювалася тричі.

Другие новости