ПоддержатьУкраїнська

Від безробіття до вбивств: стопкорівець розповів про гучні наслідки корупції на Рівненщині

StopCor
StopCor

StopCor

Від безробіття до вбивств: стопкорівець розповів про гучні наслідки корупції на Рівненщині

Мільйонні розтрати «Рівнетеплоенерго», земельні оборудки, бюджетні закупівлі, корупція в місцевому самоврядуванні, захист підприємців на місцевому ринку та громадське розслідування вбивства у нічному клубі. Обсяг задач, які беруть на себе рівненські стопкорівці, четвертий рік не дає спокійно спати корумпованим чиновникам. Про пріоритети антикорупційної діяльності в регіоні розповів голова Рівненського відокремленого підрозділу Сергій Микитюк.

 Ілюстрація: СтопКор

ОБЛИЧЧЯ

Рівненський підрозділ ВГО «Стоп корупції» очолює підприємець, магістр економіки і бакалавр права за фахом Сергій Микитюк. Він був директором приватного підприємства та помічником народного депутата. Та основним покликанням вважає допомогу людям і захист їхніх законних прав.

«Відстежую прояви корупції та розкрадання бюджетних коштів з 2013 року, - розповідає Сергій. – У 2016-му в результаті розслідування виявили зловживання “Рівнетеплоенерго” з лічильниками на суму майже 2 мільйони гривень. Також викривали непрозорі схеми реформування місцевих ЖЕДів та виділення земельних ділянок».

Співпраця зі «Стоп корупції» розпочалась у березні 2018-го, коли сотні рівненських підприємців звернулись по допомогу в захисті своїх прав. Адміністрація ринку «Моріон» стала збільшувати орендну плату в кілька разів та примушувати укладати кабальні угоди, за якими підприємці могли втратити належне їм майно. Всі незгодні негайно опинились у колі проблем із судових рішень, виконавчих проваджень та уваги Національної поліції і податкової. Система включила адміністративний ресурс.

 Відкриття Рівненського підрозділу ''Стоп корупції'' у травні 2018 року. Фото: СтопКор

Підприємці ринку "Моріон" звернулись за захистом до активістів рівненського підрозділу “Стоп корупції”.

"ПредставникикиСтоп корупції” міста Рівне негайно надали консультації тим, хто найбільше постраждав та зазнавав утисків, з питань захисту своїх прав та майна. Паралельно з акціями протесту підприємців під міськрадою делегували представників на сесію міськради, де повинні були приймати незаконні рішення, що мали знищити бізнес сотень самозайнятих осіб. У цей же час була проведена розслідувачами “СтопКору” Рівне перевірка законності вимог адміністрації ринку "Моріон", установчих документів та сплати податків. Ми виявили, що угоди, які змушував укладати людей новий господар ринку “Моріон”, повністю дискредитують права підприємців», - розповідає Микитюк.

Людей, які мали орендні місця в ТЦ “Моріон”, просто виставили звідти нібито тимчасово, однак потім обіцянки повернути все на свої місця виконані не були. Почалася ліквідація робочих місць та майна підприємців. До міста Рівне приїхала знімальна група з центрального офісу й журналісти зняли сюжет про те, що насправді відбувалось на ринку.

 Скріншот: СтопКор

«Під час нашого розслідування ми виявили, що директор ринку не має права на землю, однак упродовж 10 років він збирав гроші за оренду у власників павільйонів. Крім того, ринок не був зареєстрований як юридична особа. Куди йшли увесь цей час кошти та чи сплачували з них податки – наразі невідомо. Трагізм ситуації був у повному нехтуванні законними правами підприємців та взагалі законами України в місцевому суді та силових структурах», - розповідає рівненський стопкорівець.

За сприяння місцевого осередку були відкриті кримінальні провадження за виявленими порушеннями. Жителі спільно з активістами “Стоп корупції” звернулись до керівництва ГПУ, ДФС та МВС з вимогою провести службову перевірку діяльності МПП  ”Моріон” і МПП “Моріон сервіс+”, які ухиляються від сплати податків до місцевого бюджету та завдають збитків місцевій громаді. Крім того, стопкорівці активно висвітлювали проблему у соцмережах, а також у засобах масової інформації.

У результаті такої активної правозахисної діяльності підприємців залишили у спокої принаймні на кілька років і вони змогли спокійно працювати.

 Фото: СтопКор

З часом збільшувалася кількість проблем, якими займався місцевий осередок, та їхній масштаб.

Стопкорівці виявили численні земельні оборудки за участі місцевого відділення Держгеокадастру. Активісти кілька місяців атакували Держгеокадастр та направили низку звернень. Зрештою, керівника і заступника Рівненського обласного управління Держгеокадастру було звільнено.

Напередодні місцевих виборів-2020 стопкорівці активно працювали у Дубровиці. Там виявили махінації з держзакупівлями, у яких була задіяна місцева влада і поліція. В результаті було зареєстровано кримінальні провадження.

Сьогодні Микитюк переймається розслідуваннями корупції в органах місцевого самоврядування, виявляє та оприлюднює інформацію щодо конфлікту інтересів місцевих «царків» при владі, а також громадськими розслідуваннями гучних справ.

«Днями я був присутній на сесії міської ради в Дубно, де звітував керманич місцевої поліції. Напередодні там сталося вбивство в нічному клубі. Поліція не діє, вони навіть питання необхідні не поставили. Нічний клуб, імовірно,  неофіційно платив керманичам міста, тому і працював вночі, попри локдаун. І за це виписали штраф керівнику закладу, і все», - розповідає Микитюк.

Зазначимо, вночі, 8 січня, у місті Дубно на Рівненщині близько другої години ночі біля нічного клубу внаслідок конфлікту сталася стрілянина з автомата Калашникова, загинув 23-річний чоловік. Стрілець утік.

«Багато запитань до мера та правоохоронців. Тільки в Новорічну ніч дозволили працювати до ранку, а восьмого - це вже локдаун. Де був мер, купа правоохоронців, які під час локдауну забезпечують порядок? Хто дозволив цьому клубу працювати і хто його власник? Чому такий наголос на тому, що він озброєний? Чи не багато він знає, щоб затримувати його живим?» - коментує стопкорівець ситуацію у фейсбуці.

ПРОБЛЕМИ

 Фото: СтопКор

Борці з корупцією стикаються в своїй роботі з безліччю проблем. По-перше, це ненадання інформації, вважають рівненські активісти.

Зокрема, під час громадського розслідування махінацій з держзакупівлями в сфері харчування дітей стопкорівці направили запити до Управління освіти. Утім, відповіді не отримали і досі.

Наступна проблема – бездіяльність управлінь. Активісти кілька місяців штурмували усі контрольні інстанції з результатами власних розслідувань щодо незаконної діяльності рівненського ринку «Моріон». Лише з четвертого разу Держгеокадастр… виписав керманичам ринку штраф – 17 000 грн. Вперше за 20 років незаконного використання землі.

Загальною проблемою регіону Сергій Микитюк вважає злиття бізнесу і самоврядування, конфлікт інтересів.

«Є в нас у Рівному така бізнесвумен — пані Туровська. Вона вже 15, а то і 20 років при владі, і знову обрана депутатом міської ради. У неї чотири землевпорядні організації, записані на родичів і партнерів. Натомість вона голосує за певні дозволи на розробку проєктів землеустрою, попри те, що це – явний конфлікт інтересів», - аналізує Микитюк.

Така ситуація, на думку рівненського стопкорівця, спостерігається на всіх рівнях влади.

«Те ж в обласній раді. Колишня керівниця обласного управління Держгеокадастру Богатирчук-Кривко залишила замість себе заступника та пішла в обласні депутати. Утім, вплив на Геокадастр у неї залишився», - вважає активіст.

Та найболючішою проблемою Микитюк вважає відсутність фінансування для проведення громадських розслідувань. Адже викриття корупції в регіонах України тримається суто на ентузіазмі та на громадській позиції активістів.

РІШЕННЯ

 Фото: СтопКор

Зміна місцевої влади у нас на Рівненщині не розв'язує проблему зміни місцевих еліт. Бо до влади приходять люди, які тісно пов’язані з бізнесом. Так само пов’язані між собою та місцевою владою правоохоронці, суди, прокуратура, - вважає Сергій Микитюк.

На його переконання, саме кардинальна зміна не тільки представників місцевого самоврядування, а й керманичів прокуратури, правоохоронної системи, виконавчих управлінь зможе розрубати вузол корупції на Рівненщині.

Він упевнений, що проблема фінансування громадської діяльності може бути розв'язана лише завдяки грантовим надходженням. Адже чиновники не зацікавлені в роботі борців з корупцією.

«Без таких організацій, як «Стоп корупції», неможливі позитивні зміни в країні. Адже саме громадськість здійснює контроль за владою, не дає грабувати бюджет, захищає права пересічних громадян», - підкреслює голова рівненського підрозділу організації.

Другие новости