ПоддержатьУкраїнська

Гучне закриття справи Толмачова, який веде бізнес у Росії: суд дослідив бездіяльність слідства

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Гучне закриття справи Толмачова, який веде бізнес у Росії: суд дослідив бездіяльність слідства

Суддя Голосіївського райсуду Києва дослідила бездіяльність слідчих у справі одіозного бізнесмена та забудовника Микола Толмачова. Зокрема, як стверджують представники ВГО «Стоп корупції», справа була безпідставно та з порушеннями закрита. За даними громадських активістів, олігарх продовжує сплачувати податки в бюджет Росії, з якого спонсоруються окупанти на Донбасі.

 Активісти та журналісти прибули в Голосіївський суд на розгляд справи Толмачова Фото: СтопКор

Щодо дій Толмачова та «Т.М.М» було відкрито кримінальне провадження, яке прокурори закрили, не вживши жодних слідчих дій, стверджують активісти ВГО «Стоп корупції».

Засідання суду у справі «Т.М.М» та Толмачова відбулося 2 лютого. Відповідно до заздалегідь надісланого до слідчого судді клопотання, було погоджено участь групи журналістів та активістів громадської організації.

На минулому засіданні, що відбулося 17 січня суддя зазначила, що СБУ АРК та прокуратура АРК не надали суду матеріали кримінального провадження у справі «Т.М.М». На це засідання слідчі СБУ АРК знову не з’явилися, натомість, від прокуратури АРК прислали трьох представників, але говорив тільки один.

Прокурори нарешті принесли з собою матеріали кримінального провадження, які надали слідчому судді. Раніше СБУ АРК намагалося ці матеріали ховати та не надавати жодним органам, заявляє активіст Ілля Шевченко.

«Суддя опрацював матеріали та дослідив діяльність прокурорів у контексті незаконного закриття провадження. Зокрема суддею було виявлено, що в матеріалах провадження, як ми і припускали, зовсім відсутні слідчі дії стосовно «Т.М.М» та Толмачова.

Під час засідання було зазначено, що слідчий СБУ АРК закрив провадження на підставі постанови іншого слідчого органу (СУ ГУ СБУ у м. Києві) від 2018 року за нібито аналогічним провадженням стосовно пансіонату Толмачова «Севастополь».

Закрите провадження № 42018010000002404 від 28 вересня 2018 року було за ст. 212 ККУ – ухилення від сплати податків у бюджет України. Водночас відкрите за нашою заявою провадження № 42020010000000036 від 14 серпня 2020 року стосувалося зовсім іншого. Тоді йшлося про ч.3 ст. 110-2 ККУ за фактом вчинення співвласниками корпорації «Т.М.М» Миколою Толмачовим та Ларисою Чивуріною дій із метою зміни меж території України. А також порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групи осіб, що проявилося у сплаті податків за нерухоме майно (пансіонат «Севастополь» в Ялті, який їм належить)», – повідомляє Шевченко.

Суддя ставила питання прокурорам АРК. Зокрема, чому слідчі СБУ закрили, а прокурори погодили кримінальне провадження розпочате за ст.110-2 на підставі постанови слідчого 2018 року про закриття провадження, розпочатого за ст. 212 КК України, назвавши ці провадження тотожними та початими за одним і тим же фактом.

Слово надали юристам «Стоп корупції», які аргументовано розбили версію слідчих та прокурорів про належне ведення провадження та законність його закриття. Зокрема, були надані докази відсутності вчинення слідчих дій слідчими СБУ АРК після відкриття кримінального провадження: відсутність ухвал суду щодо будь-яких слідчих дій, навіть не опитано заявників – представників «Стоп корупції», свідків тощо.

 Справу передали до Херсону

Юристи надали беззаперечні докази та факти, які вщент розбили аргументацію прокурорів.

Суддя вийшла до нарадчої кімнати на 30 хвилин, після чого винесла рішення перенести розгляд справи до Херсонського суду у зв’язку із перебуванням слідчих СБУ АРК у Херсоні.

«Враховуючи викладене, з метою уникнення втрати вже наявних здобутків, вважаємо за доцільне витребувати протокол судового засідання, де зафіксовано виявлені суддею грубі порушення при закритті провадження проти «Т.М.М», – повідомив Шевченко.

 Микола Толмачов Фото: скріншот

Активісти заявили про наміри вступити у процес у Херсонському суді. Вони також вимагають поновлення кримінального провадження.

Нагадаємо:

  • У серпні 2020 року Прокуратурою АРК було відкрито кримінальне провадження №42020010000000036 за фактом вчинення співвласниками корпорації «ТMМ» Миколою Толмачовим і Ларисою Чивуріною дій із метою зміни меж території України за безпосередньою змовою групи осіб, що виявилося у сплаті податків за нерухоме майно (пансіонат «Севастополь» в м. Ялті, який їм належить) та дохід від нього окупаційній владі Росії.
  • 26 серпня 2020 року вказане кримінальне провадження надійшло до слідчого відділу ГУ СБУ АРК для подальшого досудового розслідування, яке 2 листопада 2020 року, як стверджують активісти, було безпідставно закрите без виконання жодної слідчої дії.Прокуратура АРК на скаргу «Стоп корупції» скасувати незаконне закриття кримінального провадження також поставилося поверхнево та відмовила, навіть не вивчивши докази у справі.
  • Попри те, що провадження, яке зареєстроване проти Толмачова, має ознаки вчинення злочину, передбаченого ст.110-2 ч.3 ККУ щодо ведення бізнесу в Росії на території тимчасово окупованого Криму, для СБУ та прокуратури АРК – нецікаве.
  • Сам Толмачов інформацію щодо бізнесу в Росії спростовує, а справу називає «замовною».

Варто зазначити, що компанія «Т.М.М.» Миколи Толмачова встигла відзначитись у низці «зашкварів» і вийти сухою з води. Зокрема, йдеться про незаконне будівництво, бізнес в окупованому росіянами Криму та багатомільйонну заборгованість за банківськими кредитами. Чому в СБУ відверто підіграють скандальному забудовнику? Та до чого тут «Ліга сміху» й «Квартал 95»? Розслідували журналісти проєкту «Стоп корупції».

Другие новости