ПоддержатьУкраїнська

Харків’яни стають жертвами шахраїв з "ЛНР"/"ДНР": популярні схеми

StopCor
StopCor

StopCor

Харків’яни стають жертвами шахраїв з 'ЛНР'/'ДНР': популярні схеми

Про це під час прес-конференції розповів заступник начальника управління кримінальної поліції ГУ НПУ в Харківській області Олег Лобунець.

Він зазначив, що шахрайство в Харківській області набуло масового характеру, найпопулярніший спосіб – через Інтернет, як у відношенні продавців, так і у відношенні покупців товару, представленого в Мережі.

Також популярна схема шахрайства з начебто виграшом в лотерею. "Дзвінки про те, що людині начебто переведені гроші і вона повинна їх повернути. На цю тему зафіксовано 400 фактів (шахрайства – Ред.)", - зазначив Лобунець.

Крім того, зафіксовано більше 100 фактів шахрайства за схемою "Ваш син в поліції".

За словами Лобунця, у таких випадках злочинці обирають жертвами літніх людей.

"Зазвичай дзвонять поспіль, змінюючи останню цифру номеру, поки не натраплять на літніх людей. Повідомляють родичам, що їхній син або онук знаходиться в поліції і потрібно віддати гроші, щоб якось це вирішити", - розповів правоохоронець.

Він зазначив, що за тиждень фіксується 5-6 подібних фактів. Багато подібних дзвінків надходять з територій, підконтрольних терористичним організаціям "ЛНР"/"ДНР".

Лобунець зазначив, що також існують схеми шахрайства, коли злочинці через Інтернет "перехоплюють" домовленість між поставниками та перевізниками, змінюють маршрут та виводять перевізника в інше місце, де й викрадають товар.

"Фірми зазнають мільйонних збитків", - зазначив Лобунець.

Також популярна схема шахрайства з банківськими картками. "Використовуючи номер картки або пін-код, злочинці повністю знімають гроші з рахунків. Також використовують електронні пристрої для зчитування карток", - розповів Лобунець.

Він зазначив, що загалом правоохоронцям відомі 600 різних схем, за якими працюють шахраї.

Другие новости