ПоддержатьУкраїнська

Мінрегіон самоусувається від контролю за діяльністю ДІАМ?

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Мінрегіон самоусувається від контролю за діяльністю ДІАМ?

«Керівник зайнятий, чекайте відповідей місяць». Так  відповіли активістам ВГО «Стоп корупції» у Міністерстві громад і територій України. Громадськість звернулася до Міністерства через те, що підконтрольний йому ДІАМ ігнорує звернення щодо перевірок проблемних об’єктів будівництва.

 Активісти навідалися до Мінрегіону Фото: СтопКор

Новостворений державний орган ДІАМ працює 5 місяців. За підрахунками активістів, за цей час на гальмах у ДІАМ спустили понад 600 звернень громадян. Звернення громадськості щодо перевірок проблемних об’єктів будівництва у відомстві ігнорують.

З такою проблемою активісти ВГО «Стоп корупції» звернулися до Міністерства розвитку громад і територій.

Заздалегідь активісти написали листи про надання коментарів Міністру громад і територій України Чернишову та Генеральному директору Директорату просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад і територій України Євгену Плащенку, який опікується питаннями будівництва.

 Активісти просять міністра громад і територій прокоментувати бездіяльність ДІАМ Фото: СтопКор

Активісти попросили погодити дату та час зустрічі з журналістами громадської організації «Стоп корупції» задля отримання коментаря щодо питань, які стосуються діяльності органів державного контролю та нагляду у будівництві, пріоритетів роботи органів, які входять до сфери контролю Міністерства.

Крім того, активісти хотіли б отримати коментар керівництва Міністерства, яке опікується реалізацією політики децентралізації, з приводу ситуацій, коли ДІАМ бере на себе функції місцевих органів влади із реєстрації об’єктів будівництва у регіонах.  Раніше у ЗМІ повідомлялося, що наразі зафіксували більше як два десятки таких випадків.

«У Міністерстві розвитку громад і територій навіть створений спеціальний підрозділ – «відділ взаємодії з Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та Державною інспекцією архітектури і містобудування України». Відділ створений, там мають працювати люди. Утім, досі не затверджено Положення про цей відділ, не визначені посадові обов’язки та відповідальність працівників. А отже фактично, досі не зрозуміло, хто несе відповідальність за взаємодію з ДІАМ», — повідомив правозахисник Максим Томілов.

Листи направили ще на початку лютого. Утім, відповіді не було.

«Відповіді немає, тому вирішили йти до міністерства. Ми хотіли записатися на прийом до Міністра громад і територій, а також до Плащенка. Поспілкуватись, отримати коментар щодо ситуації із ДІАМ, яка підконтрольна Міністерству. Та до нас ніхто не вийшов із відповідальних чиновників. Спочатку довго шукали наш запит. Нарешті знайшли. Представниця Департаменту зв’язків із громадськістю та ЗМІ повідомила, що міністра наразі немає на місці. А Євген Миколайович Плащенко є. Утім, він не готовий до нас вийти», — розповів  Томілов.

Стопкорівцям запропонували почекати місяць письмової відповіді на запит.

«Ви не єдині зі ЗМІ, які хочуть поспілкуватися (ред. — з Олексієм Чернишовим)… Міністр зайнятий!» — повідомили представники пресслужби відомства.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=IZVOeZhHtGs&feature=youtu.be

Активісти упевнені: отримають від Міністерства чергову паперову відписку.

«Громадськість допомагає чиновникам ДІАМ і Мінрегіону робити їхню роботу – контролювати законність забудов. Утім, до посадовців не достукатися, на усі наші звернення отримуємо відписки, перевірки не проводяться. За 5 місяців роботи ДІАМ не провів жодної перевірки за нашими зверненнями. А їх було достатньо для висновків, понад 70. Чому контрольний орган — комісія ДІАМ — ігнорує докази порушень на будівництвах і відмовляється перевіряти об’єкти?» — обурюється Максим Томілов, постійний представник громадської організації на комісіях ДІАМ.

«Що робить ДІАМ, коли порушення помітні неозброєним оком, їх констатують спеціалісти інших органів? З точки зору ДІАМ відповідь проста – не перевіряти, адже, на їхню думку, порушення не обґрунтовані!» — констатує правозахисник.

Зазначимо, раніше представники «Стоп корупції» завітали також до ДІАМ, хотіли поспілкуватися з очільником відомства й отримати коментарі щодо дій його підлеглих.

У відомстві активістам повідомили, що Семен Кривоніс відсутній на робочому місці, записатися на прийом до керівника неможливо – через карантинні обмеження.

«Мабуть, такий стан речей і є досягненням реформування містобудівної галузі. На жаль, коментарів «великих реформаторів»  не  почуємо. Воно і зрозуміло: навіщо відповідати на незручні питання активістів? Зручніше пости на ФБ писати та гучно піаритися на удаваних досягненнях. От така вона, відкритість держорганів і посадовців вищої ланки контрольних органів сьогодні!» — зазначає Максим Томілов.

Нагадаємо:

Другие новости