ПоддержатьУкраїнська

ДІАМ: подвійні стандарти відомства Семена Кривоноса для забудовників

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ДІАМ: подвійні стандарти відомства Семена Кривоноса для забудовників

Під гаслами боротьби за подолання корупції в будівництві ДІАМ подає невербальні сигнали про її існування та сталий розвиток. Ознаки корупційних проявів та прихильності до забудовника легко побачити в практиці застосування права. Коли при однакових умовах приймають кардинально протилежні рішення.

 Дозвіл на будівництво видає ДІАМ Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Подвійні стандарти ДІАМ легко відстежити при наданні (або ненаданні) дозволів на будівництво, а також  у готовності відомства проводити перевірки.

Простий приклад: порівняємо долю двох об’єктів будівництва в столиці одного класу наслідків СС3.

  • ЖК на Березняківській, 29, в Києві (ЖК Kub29). Кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:90:140:0045. Тип власності: Комунальна власність Цільове призначення: Іншої комерційної діяльності для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного будинку. Назва об’єкта: Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на вул. Березняківська, 29 у Дніпровському районі м. Києва;

  • ЖК на просп. Степана Бандери, 34а. Кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:78:192:0068. Тип власності: Комунальна власність. Цільове призначення: 03.10 Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку). Для реконструкції наявних будівель під багатофункціональний комплекс громадського призначення із під’їздами до нього.

В обох випадках функціональне призначення за містобудівними умовами та обмеженнями — території громадських будівель і споруд.

 Порівняння ЖК на Березняківській, 29 і С.Бандери, 34  Фото: скриншот

Це — однакові випадки забудови житловими будинками землі громадського призначення з однаковим видом використання в зоні громадських будівель і споруд за Генпланом Києва.

У випадку з ЖК на проспекті Степана Бандери, 34а ДІАМ поки що відмовляє у дозволі на будівництво, прямо посилаючись на те, що реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс із запроєктованими квартирами не відповідає функціональному призначенню земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

 Підстави відмови у видачі дозволу на будівництво на пр. С.Бандери, 34  (з матеріалів реєстру) Фото: скриншот

Натомість у випадку з ЖК на Березняківський, 29, де так само, за логікою, незаконність будівництва очевидна, ДІАМ займає позицію вимушеної «сліпоти». 21 грудня 2021 комісія при ДІАМ розглядає частину звернень і приходить до висновку, що немає обґрунтованих підстав для перевірки. Попри власну протилежну позицію в аналогічному випадку та обурення киян щодо житлової "свічки" замість офісної будівлі, ДІАМ у випадку з цим забудовником ухиляється від проведення інспекційних заходів. І мотивує тим, що немає підстав та обгрунтування для їх проведення.

Така позиція дивує активістів. Адже дозвіл видавала така “злочинна” ДАБІ. Тож провести перевірку та довести, що ДІАМ працює по-іншому, здавалося б, має бути справою честі.

Але — ні…

 Позиція ДІАМ щодо ЖК на Березняківській, 29 Фото: скриншот

Так на чиєму боці Семен Кривонос? Пильнує за  порядком у будівництві та захищає закон? Чи покриває «обраних» забудовників?

Нагадаємо:

Другие новости