ПоддержатьУкраїнська

Міжнародний досвід: львівський антикорупціонер в Угорщині відвідав прокуратуру

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Міжнародний досвід: львівський антикорупціонер в Угорщині відвідав прокуратуру

В угорському місті Ніредьгаза львівські журналісти зіткнулися з перешкоджанням їхній роботі. У міжрайонній прокуратурі представнику "Стоп корупції" заборонили вести відеофіксацію. Про це повідомили у Львівському відокремленому підрозділі ВГО "Стоп корупції".

Львівський активіст Віктор Палас звернувся до прокуратури в Угорщині Фото: СтопКор

Львівський активіст і журналіст "Стоп корупції" Віктор Палаc інспектує європейські країни та перевіряє готовність іноземних правоохоронців реагувати на заяви українських громадян. Зокрема, щодо випадків корупції в Україні.

Під час подорожі Європою журналіст завітав до прокуратури у місті Ніредьгаза, яка є міжрегіональною на певній території північного сходу Угорщини. Його метою було зареєструвати звернення — скаргу щодо бездіяльності угорських правоохоронців у напрямку реагування на звернення громадян інших країн.

"Чому я сьогодні приїхав сюди? У вересні я подавав повідомлення про злочин і просив угорську поліцію розслідувати ці злочини, які були попередньо зареєстровані. Однак жодної реакції за 2-3 місяці не було. Оскільки, як і в нас, за діяльністю поліції наглядає прокуратура Угорщини, то я привіз сюди сьогодні документи", — каже Віктор біля будівлі прокуратури.

https://www.facebook.com/100004665152076/videos/pcb.2105373196294832/3250307191868742

Він повідомив, що в Угорщині, так само як і в Україні, через коронавірус документи подають у скриньку.

Охоронець установи пояснив: контакти з працівниками відомства обмежені, зареєструвати папери в канцелярії неможливо. І показав скриньку для кореспонденції – у фоє будівлі.

Уже у приміщенні прокуратури журналіст хотів зафільмувати на відео свої дії з поясненнями. А саме — зафіксувати, як він опускає у скриньку свою заяву. На шиї у нього було посвідчення працівника ЗМІ.

Утім, імовірно охоронець прокуратури, який був без форми, завадив зйомці. Чоловік зупинив роботу журналіста: закрив рукою камеру мобільного телефона, на який здійснювався запис відео, і вимкнув запис. Він пояснив, що знімати не можна – режимний об’єкт.

Журналісту заборонили знімати у фоє прокуратури в Угорщині Фото: скриншот

Жодних табличок про заборону зйомки в приміщенні не було – каже Віктор Палас.

Журналіст намагався пояснити, що камера знімає винятково його та його дії – жодних зазіхань на прокуратуру він не має.

"На відео видно, що охоронець не дає фіксувати, як я опускав заяву у скриньку. Соромно, що пошарпана скринька? Чи з інших підстав? З’ясуємо у Представництві України в Угорщині", — зауважив Віктор Палас.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2105373196294832&id=100004665152076

Він зазначив, що звертатиметься за роз’ясненнями до уряду або МЗС Угорщини щодо правомірності перешкоджання зйомці.

"Сам роблю та всіх запрошую до захисту прав людини в будь-який доступний спосіб", — підкреслив львівський правозахисник.

Зазначимо, 2019 року він подав заяви до 12 європейських країн про бездіяльність українських правоохоронців, прокурорів, суддів та інших українських посадовців, які не хотіли реєструвати його заяву.

"Звернення до правоохоронних органів саме на вашій території було продиктовано тим, що на території України журналісту Віктору Паласу було неодноразово відмовлено у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі поданого ним повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Вважаємо цілком імовірним, що відмова у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань була викликана надзвичайно високим рівнем корупції у правоохоронних органах. Такий же рівень корупції в українських прокуратурах та судах не дозволить належним чином відреагувати на вищезазначене кримінальне правопорушення в Україні", — зазначено в заяві.

Не отримавши відповідь від угорських правоохоронців, у вересні 2021 року журналіст і активіст ВГО "Стоп корупції" зі Львова Віктор Палас подав журналістський запит до поліції міста Дебрецен в Угорщині. У ньому просив угорських правоохоронців повідомити результати роботи за його заявою, поданою 2 роки тому. Там його візит і прохання зареєструвати запит спричинили паніку в поліційному відділку, як повідомляв "СтопКор".

Утім, відповіді від правоохоронців журналіст не отримав. Тому львівський активіст подав звернення до угорської прокуратури.

Нагадаємо:

  • Заступник голови Львівського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" Віктор Палас на початку 2019-го спробував звернутися з заявою про злочин українського чиновника до правоохоронної системи європейської країни. У результаті – за рішеннями європейських правоохоронних органів Генеральна прокуратура України відкрила декілька кримінальних проваджень щодо злочинів посадових осіб держави Україна.
  • Сьогодні Палас одночасно працює на міжнародному рівні. Він є ініціатором 12 заяв про злочини до різних європейських країн, веде міжнародне листування з Угорщиною, Словаччиною, Польщею тощо.

Другие новости