ПоддержатьУкраїнська

Моніторинг бомбосховищ: у Бердичеві перевірили укриття після запиту активістів

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Моніторинг бомбосховищ: у Бердичеві перевірили укриття після запиту активістів

У Бердичевській ОТГ бомбосховища не обліковані. На їхнє утримання у 2021-му не виділено ані копійки з місцевого бюджету. Про це повідомили у міськраді на запит місцевого підрозділу ВГО «Стоп корупції».

 У Бердичеві перевірили укриття Фото: сайт міськради Бердичева

На території Бердичівської міської територіальної громади не ведуть облік бомбосховищ. Натомість пропонують у разі надзвичайних ситуацій ховатися у магазинах і підвалах. Про це повідомили у Бердичевському відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції».

«Станом на  лютий поточного року на обліку Бердичівської міської територіальної громади знаходиться 47 од. захисних споруд цивільного захисту, а саме: сховищ – 3 од.;  протирадіаційних укриттів (ПРУ) – 44 од.( з них 2 од. у          с. Скраглівка)», - йдеться у відповіді міськради на запит Бердичевського осередку «Стоп корупції».

 Відповідь міськради Бердичева на запит ''Стоп корупції'' Фото: СтопКор

У Бердичеві також додали, що  для захисту людей від деяких факторів небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період також визначені так звані найпростіші укриття, тобто підвали житлових будинків. Їх нарахували  195.

 Укриття Бердичева Фото: сайт міськради Бердичева

Місцеві стопкорівці на початку лютого направили низку інформаційних запитів до голови ОТГ Бердичева.

З відповідей стало зрозуміло, що фінансування на утримання укриттів не виділялось протягом минулого року. І станом цих об’єктів керманичі міста стали опікуватись після запитів громадськості.

«Протягом 2021 року кошти з бюджету Бердичівської територіальної громади  на утримання захисних споруд цивільного захисту не виділялися», - йдеться в офіційній відповіді міськради від 9 лютого.

Та вже 15 лютого міськрада відзвітувала про проведення перевірок укриттів у місті.

«Триває перевірка стану захисних споруд, розташованих на території бердичівської громади. Нагадаємо: згідно розпорядження Бердичівського міського голови, цією перевіркою займається спеціально створена комісія. Днями готовність захисних споруд і підвальних приміщень до надзвичайних ситуацій проконтролювали особисто Сергій Орлюк та депутат міської ради Юрій Ніколаєнко», - йдеться в офіційному повідомленні на сайті міськради Бердичіва.

Під час перевірки виявилось, що деякі приміщення, що значаться як укриття, здають під магазини. Утім, міськрада запевняє, що їх можна використати для сховища за необхідності.

«Після  наших запитів міський голова Бердичева взявся перевіряти споруди цивільного захисту», - зазначив голова Бердичівського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції».

Також за розпорядженням міського голови у Бердичівській міськраді терміново розробили інтерактивну карту з захисними спорудами та підвальними приміщеннями, розташованими на території бердичівської громади.

«На карту нанесли об’єкти без попередньої перевірки. Як з’ясувалось, деякі об’єкти просто відсутні або через відсутність фінансування вже непридатні до використання: вони напіврозвалені, без вікон і дверей.  Сподіваємось, що хоча б у цьому році у бюджеті громади буде передбачені кошти для того, щоб привести до ладу укриття», - прокоментував Лужанський.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», управління комунального господарства Бердичева самовільно видобуває пісок для боротьби з ожеледицею. Це несподівано з’ясувалося на сесії міської ради. Зізнання очільника управління ЖКГ спричинило справжній скандал і змусило виправдовуватися керманичів міста.

Другие новости