ПоддержатьУкраїнська

Комунгосп Бердичева краде копалини? Скандал на сесії міськради

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Комунгосп Бердичева краде копалини? Скандал на сесії міськради

Дозволи на надрокористування? Ні, не чули. Управління комунального господарства Бердичева самовільно видобуває пісок для боротьби з ожеледицею. Це несподівано з’ясувалося на сесії міської ради. Зізнання очільника управління ЖКГ спричинило справжній скандал і змусило виправдовуватися керманичів міста.

 Комунальники Бердичева долають ожеледицю за допомогою самостійно виготовленої суміші Фото: Бердичівська міськрада

Причина небезпечної ожеледиці у Бердичеві на Житомирщини – неякісна суміш із краденого піску? Комунальники Бердичева несподівано на сесії зізнались у нелегальному видобуванні копалин під виглядом рекультивації. Крадіжку піску виправдовують браком бюджетних коштів на суміш для посипання доріг під час ожеледиці. Про це розповіли в Бердичівському відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції».

На сесії міської ради один із депутатів порушив перед обранцями та комунальниками проблему неякісного розчищення доріг. Комунальна техніка збирає сніг, а крига залишається. В результаті дороги міста становлять небезпеку для руху транспорту. На думку місцевих, це відбувається з причини використання неякісної суміші для посипання доріг. До неї, ймовірно, замість піску додають глину.

«Тут питання в суміші. Коли суміш забивається в розкидачі – це значить, що там засипається не пісок, а глина. Бо глина – вона саме розтоплює сіль», — зазначив депутат міськради Бердичева Ігор Романський у своєму виступі на сесії.

Та під час обговорення  причин небезпеки з’ясувалося, що «бердичівська технологія» подолання ожеледиці включає… крадіжку копалин.

«Закупляти суміш – задорого, в бюджеті коштів немає…Ми закупляємо не суміш, а сіль. Цього року було закуплено 150 тонн. Суміш виготовляємо власними силами. У нас є ділянка, де ми беремо пісок. І змішуємо самі. Мінімальна концентрація солі в суміші складає більш як 25 відсотків», — як на сповіді виправдався керівник бердичівського Управління ЖКГ Руслан Квятківський.

«Що за ділянка? Невже ми незаконно видобуваємо пісок?» – поцікавився очільник Бердичівського підрозділу антикорупційної організації Станіслав Лужанський, який був присутній на сесії.

Керівник комунгоспу поспішив заявити, що видобуток законний. Утім, чи є дозволи на надрокористування та взагалі законні підстави для видобутку, пояснити не зміг. А потім швиденько виправився, що насправді це – не видобуток, а рекультивація. За кілька секунд рекультивація вже стала не здійсненою, а запланованою…

«Звідки ви берете з рекультивації пісок? А рекультивацію робите на підставі чого? Щоб робити рекультивацію – потрібні рішення. На підставі чого ви там робите рекультивацію? Чому ви ґрунт змішуєте? Хто вам надавав право?» — питає посадовця представник «Стоп корупції» у Бердичеві.

Спантеличений питаннями активіста начальник управління ЖКГ Квятківський помітно нервує – це видно на відео, оприлюдненому в соціальних мережах.

Цікаво, що мер Бердичева не став спростовувати, що комунальники самостійно «беруть пісок» для боротьби з ожеледицею.

«Ми виходимо з тієї ситуації, що у нас є в бюджеті на комунальний сервіс», — виправдався міський голова Орлюк.

Громадські активісти зауважили, що місто Бердичів не має дозволу на користування надрами. І те, що  комунальники самовільно користуються ними, фактично крадуть пісок, є порушенням законодавства. До того ж використовують суміш, яка знищує комунальну техніку.

«Зверніть увагу, що своєчасне прибирання снігу та боротьба з ожеледицею — це питання безпеки, життя та здоров'я бердичівлян. Сніг завжди випадає взимку і тут заплющувати очі не вийде». – зазначають місцеві.

Бердичівський відокремлений підрозділ ВГО «Стоп корупції» публічно звернувся до Державної екологічної інспекції України та Національної поліції. Державні органи просять розібратися з незаконним видобутком піску в м.Бердичеві.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор» раніше, громадські активісти звинуватили голову Бердичівської ОТГ у втручанні в процес формування та роботи ради громадського контролю при органах місцевого самоврядування.
  • Також повідомлялось, що депутат Бердичівської міськради Сенаторов опинився в центрі скандалу через крадіжку газу. СБУ викрило підприємство обранця, що під’єдналося до газопроводу та несанкціоновано використовувало газ — та ще й ледь не спричинило техногенну катастрофу. Суму збитків оцінили у 47 млн грн.

Другие новости