ПоддержатьУкраїнська

МВФ висунув Україні список нових вимог

StopCor
StopCor

StopCor

МВФ висунув Україні список нових вимог

Для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом у 2017 році український уряд зобов'язаний ще жорсткіше взятися за реформи. До списку вимог спецагентства ООН додалося ще 7 пунктів.

Про це пише "Економічна правда", в розпорядження якої потрапила остання версія меморандуму про співпрацю України з МВФ.

У 2017 році на Україну чекає ще більше змін, більшість з яких будуть не до вподоби населенню. Список вимог МВФ містить 12 структурних маяків, сім з яких додалися цьогоріч.

Першою вимогою Фонду стала вже давно обіцяна, але так і не прийнята монетизація субсидій. Термін виконання запиту – до кінця січня поточного року.

Наступна не черзі – пенсійна реформа, яка включає суттєве підвищення пенсійного віку – до 63 років як для жінок, так і для чоловіків. Це питання Україна повинна була вирішити ще до кінця 2016-го, але рішення так і не було прийняте. Саме тому вимогу посилили: термін виконання маяка – до кінця березня.

Для виконання цього пункту ВРУ повинна прийняти закон, який регулюватиме поступове підвищення пенсійного віку. Так, для чоловіків це буде додаткових 4 місяці щороку, а для жінок – додаткових 6 місяців кожного року, нарахування яких почнеться після 2021-го. Відтак, реформа буде завершена вже в 2027 році, коли українці почнуть виходити на пенсію після 63 років.

Крім того, реформа повинна торкнутися і питання підвищення робочого стажу – до 25 років вже з січня поточного року та 35 років - до 2036 року (замість теперішніх 15 років). Мінімальний же страховий стаж повинен досягти відмітки у 16 років.

Третьою в списку МВФ значиться земельна реформа, суть якої полягає у створенні умов для рівноправного розвитку різних форм господарювання на землі шляхом перерозподілу земель з одночасною передачею їх у приватну та колективну власність. Новий термін виконання маяку - кінець березня 2017 року.

Слід відзначити, що прийняти відповідний закон Уряд повинен був ще до кінця вересня минулого року. Проте, проект закону так і не був поданий на розгляд парламенту. Саме через це питання земельної реформи знову потрапило до списку вимог спеціального агентства ООН.

Четвертий та п'ятий маяки стосуються націоналізації Приватбанку. Зокрема, Україна зобов'язана знайти та найняти міжнародну компанію з хорошою діловою репутацією для проведення аудиту фінустанови. До обов'язків аудитора входить повна перевірка фінансової звітності "Привату" за останні півроку до націоналізації. Термін виконання зобов'язання - кінець січня 2017 року. Ще одним завданням компанії стане оцінка виконання акціонерами Приватбанку умов реструктуризації. Так, аудитори повинні оцінити, чи дозволяють умови реструктуризації компенсувати втрати по позиках, що були видані пов'язаним особам. Термін виконання - кінець червня поточного року.

Шостою вимогою стало створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат, мова про який в Україні йде вже давно. Проте, далі розмов справа не пішла, тому часу для створення Реєстру лишилося небагато - до кінця червня.

Останнім маяком стало створення законодавчого поля для роботи антикорупційних судів. Це питання також вже давно тривожить владу, однак, вирішити його Україна повинна вже до кінця червня 2017 року.

Нагадаємо, 16 січня віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що нинішній уряд та влада жодним інституціям не давали обіцянок підвищити пенсійний вік. Мовляв, нічого подібного "немає ні в Меморандумі з МВФ, ні в наших зобов'язаннях перед іншими інституціями".

Другие новости