ПоддержатьУкраїнська

На Донбасі стрімко зросла кількість катувань і насильства – доповідь ООН

StopCor
StopCor

StopCor

На Донбасі стрімко зросла кількість катувань і насильства – доповідь ООН

Моніторингова місія управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувала звіт. У ньому зазначається, що наявні випадки сексуального насильства в Україні. Вони мають відношення до боїв, які тривають на окупованому Донбасі та до анексованого Криму.

У доповіді міститься період з 14 березня 2014 року по 31 січня 2017 року, новину повідомляє "Преса України".

Доповідь має стосунок до всієї України в цілому, також до Криму та окупованих терористами "ЛНР" і "ДНР" районів Донецької та Луганської областей.

Правозахисники додали, що більша кількість випадків зі зґвалтуваннями задокументована в місцях позбавлення волі. Факти насилля присутні як зі сторони незаконних збройних формувань, так і зі сторони урядових сил.

Деякі інциденти можна кваліфікувати як військові злочини. Загалом у звіті наведено 31 ілюстровану історію про людей, які постраждали від конфлікту. Жертви таких випадків зазначили, що люди, які проводили допит погрожували, що родичів людей можуть затримати, викрасти, зґвалтувати або ж скалічити та вбити.

"Жінку, яку 19 січня 2015 року заарештували 10 чоловіків у камуфляжі та масках, понад тиждень тримали в підвалі будівлі СБУ, де її били та катували електричним струмом і розплавленим пластиком. Злочинці погрожували зґвалтувати її доньку, якщо вона відмовиться зізнатися у підтримці збройних груп у 2014 році", – розповіли у звіті про один із таких жахливих випадків.

У доповіді також зазначають, що в окупованих містах сексуальне насилля використовується для того, щоб в'язні відмовились від своєї власності або виконували необхідні вимоги.

Раніше повідомлялось про ситуацію, яка склалась у зоні АТО станом на 19 лютого 2017 року.

Нагадаємо, 18 лютого 2017 року окупанти посилили свої обстріли. Загалом вдалось зафіксувати 105 обстрілів. Через такі дії шестеро військових ЗСУ поранено, а ще троє травмовані.

Другие новости