ПоддержатьУкраїнська

На місце у ВСУ претендував фанат Сталіна з Приморського райсуду Одеси

StopCor
StopCor

StopCor

На місце у ВСУ претендував фанат Сталіна з Приморського райсуду Одеси

Правосуддя по-одеськи: в який спосіб та за яким принципом судді обирають собі керівників і чому змінити цю систему зараз неможливо? На які «сюрпризи» в судах Одеси наштовхуються підприємці, адвокати та просто звичайні громадяни? Зрештою: яких неочікуваних висновків дійшли журналісти «СтопКору» після експерименту з перевіркою доброчесності п'ятьох одеських суддів? Дивіться у сюжеті Марії Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=wpdIomu0I5U

Приморський районний суд Одеси. Тут ми перевірятимемо на доброчесність суддю Віктора Попревича.

Віктор Михайлович із 2003 по 2015 рік був суддею Київського районного суду Донецька, а з 2015-го й дотепер працює в Приморському райсуді Одеси. Він змагався за посаду судді Верховного Суду. Проте вибув із конкурсу, адже не з’явився на анонімне письмове тестування.

 Досьє судді Попревича

Пан Віктор став відомим широкому загалу, ще суддею в Донецьку, з огляду на свою епатажну поведінку. Наприклад, вхід до будинку цього судді охороняють погруддя Сталіна і Леніна.

Чесність та професійність пана Попревича також викликають чимало запитань серед одеських активістів та адвокатів. На рахунку судді чимало резонансних рішень, а його дружина, за інформацією ЗМІ, була замішана у квартирних аферах.

Попревич Наталія Володимирівна з 1998 по 2015 рік працювала як приватний нотаріус. Згідно з даними різних інформаційних порталів, пані Наталія узаконила величезну кількість угод квартирного вимагача Андрія Нифонтова, який з 2001 по 2008 роки за допомогою залякування, погроз та навіть вбивств заволодів багатьма квартирами у Донецьку.

Сам суддя Віктор Попревич також неодноразово потрапляв під пильну увагу преси через сумнівні рішення щодо обшуків і арештів.

«Існувала і досі існує така проблема, коли слідчі звертаються до суду, до слідчого судді за ухваленням на проведення слідчих дій, таких як тимчасове вилучення документів чи обшук, наприклад. І досить часто трапляється, що судді безпідставно санкціонують ці слідчі дії, і до людей приходять правоохоронці з обшуками без наявності відповідних на те підстав», – зазначає правник Максим Попов.

У 2016 році пан Віктор надав дозвіл на обшук контейнерного майданчика китайського підприємця Лі Цзяна. Тоді, згідно з протоколом, конфіскували майже 100 мішків із риболовними сітками. Та головне в цій історії те, що рішення Попревича скасували під час апеляції. Утім, за зверненням слідчих, суддя вдруге наклав арешт, який апеляція знову ж таки скасувала.

 На упередженість судді неодноразово нарікали адвокати

«Вочевидь, суддя керується особистим законодавством і принципами, а тому втретє дав позитивну відповідь на арешт, незважаючи на два заперечних рішення апеляційної інстанції та експертизи, яка довела, що ця продукція дозволена для використання в нашій країні», – прокоментував адвокат підприємця В'ячеслав Славінський.

А ось і ще одне цікаве рішення судді: у 2015 році він зняв усі обвинувачення з одеського міліціонера, який катував людей. Віктор Попревич, враховуючи щиросерде зізнання, а також термін давності злочину, вирішив… звільнити його від відповідальності.

Журналісти «СтопКору» намагалися поспілкуватися з суддею, проте того дня, коли ми запланували поїздку до суду, там трапилося непередбачуване: обвинувачений погрожував підірвати будівлю. Потім з’ясувалося, що граната була муляжем.

Зауважимо, чоловік, підозрюваний у вбивстві, запевняв: злочину він не скоював. І попри це вже майже третій рік чекає на вирок. Схоже, затягуванням справ у цьому суді – справа звична.

Другие новости