ПоддержатьУкраїнська

На українському телебаченні введуть мовні квоти

StopCor
StopCor

StopCor

На українському телебаченні введуть мовні квоти

Верховна Рада України ухвалила зміни до законопроекту, яким регулюється мовне питання на вітчизняному телебаченні. Якщо президент України Петро Порошенко погодить їх, що він пообіцяв зробити, телеканали зобов'яжуть забезпечити 75% мовлення українською.

На українському телебаченні введуть мовні квоти

Новину повідомляє "Преса України".

Верховна Рада внесла зміни до Закону щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації №5313.

Законопроект встановлює, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

Для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення закон встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на рівні 50%.

Окремо законопроект визначає обов'язкову частку новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

Уточнюється, що передача вважається українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) виконані винятково українською мовою. Є й інші передбачені законом моменти.

Президент Петро Порошенко заявив, що підпише законопроект про введення квот на українському телебаченні.

"Кілька разів публічно звертав увагу власників та менеджерів каналів на неприпустимо низьку частку української мови. У декого – на рівні 15%! Панове, ви назву країни забули?!

Закликав індустрію вирішити цю проблему в порядку самоорганізації - не почули. Що ж, все врегулює закон", – написав він.

"Врахували позитивний досвід радіо. Гарантували права не україномовних. На рівні обласних та місцевих каналів за російською та іншими мовами зафіксовано 40% ефіру. Подбали й про кримськотатарську. Отже, українській мові на українському ТБ – бути! PS: Чи всі зрозуміли, що закон підпишу?", – додав Порошенко.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко займає категоричну позицію щодо георгіївської стрічки та російських Інтернет-ресурсів в Україні. Каже, що українцям все це не потрібно і вони можуть прожити й без цього.

Другие новости