ПоддержатьУкраїнська

Нові правила: що означає безвіз і як він буде працювати на практиці для українців

StopCor
StopCor

StopCor

Нові правила: що означає безвіз і як він буде працювати на практиці для українців

6 квітня Європейський парламент з великим запасом голосів прийняв рішення про безвізовий режим для України. Подальший календар затвердження безвізу також відомий: прийняття рішення послами ЄС – 26 квітня; Радою ЄС – 11 травня; підписання – 15 травня; публікація – 22 травня і початок роботи безвізу – орієнтовно 11 червня, пише "Діалог.UA".

Нові правила: що означає безвіз і як він буде працювати на практиці для українців

Пропонуємо вам розібратися, як прийняття важливого рішення відіб'ється на житті українців і що зміниться влітку

Чіп

Більшість українців не знають навіть того, що умовою безвізу є біометричний паспорт. Отже, в'їжджати в ЄС без візи буде дозволено виключно тим, у кого є біометричний паспорт. Тобто паспорт з чіпом, на який записані фото, підпис і відбитки пальців даної людини. Це не якісь ексклюзивні умови для України. Така вимога діє для всіх без винятку держав, які пройшли візову лібералізацію з ЄС за останнє десятиліття; та й в самому Євросоюзі давно видають виключно біометричні паспорти.

Що робити з нині діючими паспортами?

Відповідь проста: нічого. Ніяких вимог щодо їх заміни у ЄС немає. У вас є діюча мультивіза в паспорті старого зразка? Спокійно користуйтеся нею до завершення терміну її дії. Хочете залишити старий паспорт і оформити біометрику як другий документ? Будь ласка, це теж дозволено. Ба більше, можна буде і далі звертатися в посольство за візою, якщо не буде біометричного паспорта, але виникла необхідність поїхати в ЄС. Це не знімає мороки з оформленням, необхідності ходити в посольство або візовий центр. Але можливість поставити візу в старий паспорт залишиться і надалі. А ось біометричний паспорт на оформлення візи у вас просто не приймуть і порадять їхати відразу на кордон.

Пакет мандрівника

В ЄС діє так званий "Шенгенський прикордонний кодекс" (Schengen border code), де вказано порядок і правила перетину кордону іноземцями. Головний висновок з кодексу: немає ніяких додаткових вимог до тих туристів, які їдуть в ЄС по безвізовому режиму. Так, європейські прикордонники перевірятимуть мету поїздки тих, хто їде по безвізу, але вимоги до них точно такі ж, як і до власників візи. Адже коли ви прибули на кордон з візою в паспорті, вас також можуть не пустити в країну. Наприклад, якщо прикордонник з'ясує, що ви їдете працювати по туристичній візі. У прикордонному кодексі є п'ять вимог, які поширюються як на "візових", так і на "безвізових" іноземців.

В'їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які: 1) мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, диппаспорт і т.п.); 2) можуть обґрунтувати мету та умови перебування в ЄС; 3) мають у своєму розпорядженні достатні фінансові кошти як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатні отримати їх законним чином (це – пряма цитата з прикордонного кодексу); 4) не знаходяться в переліку осіб, яким заборонений в'їзд в ЄС; 5) не становлять загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров'я та міжнародних відносин. Для тих, у кого немає біометричного паспорта, до цього переліку додається шостий пункт – потрібно мати в паспорті діючу візу.

У четвертому пункті йдеться про тих українців, хто був депортований з держав-членів ЄС з забороною в'їзду на певний термін (скажімо, на рік або на п'ять років). Перш за все, мова йде про порушників візового режиму – тих, хто нелегально працював в ЄС, хто залишився в ЄС на більш тривалий термін, ніж передбачено візою, а також про злочинців, засуджених в державах-членах ЄС та висланих на батьківщину. І якщо термін заборони в'їзду для конкретної людини ще не закінчився, можна бути впевненим: її точно "завернуть" на кордоні.

У п'ятому пункті (особи, що представляють міжнародну або кримінальну небезпеку) мова йде про тих, хто є в базах Інтерполу або Європолу; ще один приклад – ті, хто останнім часом їздив до Сирії або Ірану. Таких людей досить небагато навіть в масштабах України. Другий і третій пункти – вони стосуються всіх без винятку мандрівників. "Куди їдете?" Головна мета візової та прикордонної перевірок - переконатися в тому, що людина не планує порушувати міграційні правила. Якщо спрощено, то в ЄС є два ключових правила для мандрівників: не працювати без робочої візи та дотримуватися так званого "правила 90 днів" (перебування в Шенгені не більше 90 днів на кожні 180 днів).

Саме ці правила є ключовими і їх дотримання перевіряє прикордонник. А тепер повернімося до законодавства ЄС, до прикордонного кодексу. Перелік документів, про які може запитати прикордонник, наводиться в додатку 1 до нього і залежить від мети поїздки. Для бізнес-поїздок (відряджень) це: запрошення на зустріч, або інший документ, що підтверджує торгові або ділові відносини (прим: це пряма цитата, тобто ви самі вибираєте зручний і можливий документ), або квиток на виставку або збори, якщо метою поїздки є їх відвідування.

До речі, зверніть увагу, що для бізнес-поїздок зворотний квиток не входить до переліку обов'язкових документів, і це логічно – термін бізнес-візиту може затягнутися. Але будьте готові пояснити цю потребу прикордоннику. Для туризму або приватних поїздок у вас запитають: бронювання проживання або запрошення (не офіційне "візове", а довільне!), якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів; зворотний квиток (якщо ви подорожуєте на автомобілі, це не є вимогою); маршрут або план вашої поїздки. Причому законодавство ЄС надає мандрівникові право довести свою добропорядність різними документами та дає більше гнучкості, ніж стандартний "візовий" пакет.

Їдете на автомобілі й будете зупинятися в кемпінгу? Прекрасно, тоді ви можете взагалі обійтися без броні, пояснивши це прикордоннику та надавши йому дані про заплановані маршрути. Але головне – точно ті ж документи прикордонники часом вимагають і зараз! Як ми вже відзначали, прикордонні правила після початку дії безвіза залишаються незмінними. Той, хто подорожує в ЄС, підтвердить: на кордоні завжди запитують про мету візиту, а якщо у прикордонника є хоча б тінь підозри, він просить показати відповідні документи – або роздруківки, або в електронному вигляді.

Міф про "довідки з банку"

Останній пункт з переліку умов перетину кордону – про фінансову спроможність. Знову ж таки, ця умова діє і зараз, при візовому режимі. Точно в тій же мірі, як буде діяти при безвізі. Але чомусь людям подобається міф про те, що на кордон доведеться везти банківські виписки, довідки з роботи, відомості про нерухомість або будь-яке інше підтвердження фінансового становища. Хоча в ЄС наполягають: це неправда.

Випадки, коли на кордоні ЄС просять показати готівку, зараз поодинокі; досвід Молдови, де безвіз діє вже три роки, свідчить, що для наших сусідів це також не стало помітною проблемою. Але для повної впевненості – розберемося, які варіанти дає нам законодавство ЄС. Кодекс пропонує мандрівникові кілька опцій:

1) готівкові кошти (але майже ніхто в ЄС не возить значні суми готівкою);

2) тревел-чеки (застарілий і неактуальний варіант);

3) оплачене проживання і квитки;

4) фінансові гарантії сторони, що запрошує;

5) кредитні карти.

Другие новости