ПоддержатьУкраїнська

Очільника управління лісового господарства Тернопільщини Яремка судитимуть за недбалість

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Очільника управління лісового господарства Тернопільщини Яремка судитимуть за недбалість

Керівник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства піде під суд. Олегу Яремку інкримінують службову недбалість, через яку держава зазнала понад 2 млн грн збитків. Це перемога у тривалій боротьбі з розкраданням лісів, яку системно веде Тернопільський обласний відокремлений підрозділ ВГО "Стоп корупції".

Олег Яремко Ілюстрація: СтопКор

Очільника Тернопільського обласного управління лісового господарства Яремка судитимуть за недбальство Фото: Тернопільська обласна прокуратура

Очільник управління лісового і мисливського господарства Тернопільської області Олег Яремко може сісти за ґрати. Через його службову недбалість, а саме – неналежне виконання обов’язків із охорони лісових насаджень, зокрема, заповідників, державі завдано збитків на понад 2,1 млн грн.

"Перед судом постануть керівники лісової галузі Тернопільщини, які допустили незаконні рубки у національних парках. За матеріалами ДБР судитимуть начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, який допустив незаконну рубку дерев на понад 2,1 млн гривень.

Чиновник погоджував дозволи на вирубку лісовим господарствам на території природно-заповідного фонду без необхідних документів від Міністерства екології та природних ресурсів України", — заявили 28 жовтня в теруправлінні ДБР у Львові.

Очільника управління лісового господарства Тернопільщини Яремка судитимуть за недбалість

Фото: Прокуратура Тернопільської області

По завершенні слідства теруправлінням Державного бюро розслідувань Тернопільська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти Яремка.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що керівник обласного управління не забезпечив охорони лісів підприємств, що належать до сфери управління Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства від незаконних рубок. Посадовець "не помітив" вирубування дерев на території об’єктів природно-заповідного фонду краю, а саме: лісового заказника загальнодержавного значення "Суразька дача", національного парку "Кременецькі гори", ботанічних заказників загальнодержавного значення "Яблунівський" та "Дача Галілея"" — повідомила пресслужба Тернопільської прокуратури.

Активісти ''Стоп корупції'' виявили нелегально вирубану деревину на Тернопільщині Фото: СтопКор

"Йому хотіли пред’явити підозру за двома фактами. Перший – це транспортування деревини, яку купила приватна фірма, коштом державного лісгоспу. Там сума збитків складала 270 тисяч. Утім, провину перекинули на підлеглого Яремка – директора Бучацького господарства. Він компенсував заподіяні збитки.

Другий факт – це службова недбалість. Людина, яка від імені держави мала б захищати та берегти лісове багатство Тернопільщини, не змогла організувати належним чином охорону заповідників", — пояснює очільник Тернопільського обласного відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" Микола Сивирин.

Саме активісти місцевого підрозділу антикорупційної організації у співпраці з центральним офісом "Стоп корупції" зіграли значну роль у викритті очільника управління лісового господарства Тернопільщини.

Журналісти ''Стоп корупції'' разом із активістами розслідували незаконні вирубки лісів на Тернопільщині Фото: СтопКор

Більш як рік тернопільський регіональний осередок ВГО "Стоп корупції" виявляв факти незаконної вирубки лісів на Тернопільщині. Активісти проводили природоохоронні рейди, фіксували вантажівки чорних лісорубів і місця незаконних вирубок. Борці з корупцією виявили та надали правоохоронцям факти, які свідчать про те, що незаконні масові вирубки та продаж лісу за кордон відбуваються з відома та під "кришуванням" керівництва обласного управління лісового і мисливського господарства.

Сам пан Яремко жодного разу не відповів на питання журналістів і правозахисників.

"Стоп корупції" поскаржилася до Держлісагентства на масові випадки незаконних вирубок лісів, які виявили тернопільські активісти. Також активісти навели факти, які можуть свідчити про корупцію в управлінні лісового господарства області. Антикорупціонери донесли керівнику галузі свою принципову позицію щодо необхідності звільнення очільника Тернопільського управління лісового господарства пана Яремка. Тимчасовий в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець в інтерв’ю журналістам пообіцяв провести аудит лісгоспів Тернопільщини. Аудит провели у лютому 2021 року.

"Вважаю, що Яремко на час слідства мав би піти з посади, відійти від виконання своїх обов’язків. Так як цього не сталося, можу припустити, що на даний час значну частину документів і доказів корупційної діяльності вже знищено або підроблено. Також думаю, що на підлеглих – директорів лісгоспів – масово чиниться тиск із метою змусити їх взяти на себе відповідальність, як уже сталося с директором Бучацького лісгоспу", — зазначив Микола Сивирин журналістам "СтопКору".

Тернопільська прокуратура повідомила про системні "чистки" у сфері лісгоспів області.

"З початку 2021 року до кримінальної відповідальності притягнуто уже 6 посадовців лісової охорони обласного управління лісового та мисливського господарства, серед яких також керівники місцевих лісогосподарських підприємств й головні лісничі, безпосереднім обов’язком яких є захист лісів від незаконних рубок", — повідомила пресслужба обласної прокуратури Тернопільщини.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв "СтопКор" раніше, на Тернопільщині спалахує безліч скандалів навколо розкрадання та незаконного продажу за кордон лісів. Керівника обласного управління лісового і мисливського господарства Тернопільщини Олега Яремка звинувачують у зловживаннях і "кришуванні" незаконних вирубок лісу.
  • Як повідомлялося раніше, 16 січня 2021 року за виявленими активістами ГО "Стоп корупції" фактами незаконних вирубок лісів на Тернопільщині внесено відомості до Єдиного державного реєстру досудових рішень. Попередня кваліфікація — ч.2 ст. 246 ККУ.

Другие новости