ПоддержатьУкраїнська

Офіс генпрокурора підписав меморандум зі ЗМІ та правозахисниками

StopCor
StopCor

StopCor

Офіс генпрокурора підписав меморандум зі ЗМІ та правозахисниками

Підписи під документом поставили Генпрокурор Ірина Венедіктова, а з боку громадських організацій — представники "Інституту масової інформації", "Інституту розвитку регіональної преси", "Платформи прав людини", "Детектор медіа", Центру інформації про права людини і Кримської правозахисної групи.

 Фото: slovoidilo.ua

Метою укладення меморандуму є спільне відстеження порушення законних прав журналістів і докладання зусиль у притягненні до відповідальності винних у нападах на представників медіа.

Сторони домовилися спільно напрацьовувати зміни до законодавства, узгоджувати проєкти нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес, а також моніторити порушення щодо журналістів на окупованих територіях АР Крим, Донецької і Луганської областей.

Також меморандум передбачає створення робочої групи, засідання якої мають проходити не рідше, ніж раз на три місяці.

“Це важливий крок у межах розроблення системного механізму для захисту журналістської діяльності та швидкого реагування на факти порушень свободи слова”, - зазначила у Фейсбуці виконавчий директор “Інституту масової інформації” Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ у червні подав до ОГП інформацію про майже 100 випадків порушень прав журналістів.

“За даними ОГП, уже зроблено 32 повідомлення про підозру, за 25 випадками порушень обвинувальні акти скеровано до суду. Це більше, ніж за весь минулий рік, коли до суду було скеровано лише 16 обвинувальних актів. У нас попереду ще багато роботи, є питання до роботи слідства, непрості справи, і так далі. Будемо працювати з колегами в межах постійно діючої робочої групи з ОГП”, - зазначила Романюк.

Фото: facebook.com/oksana.romaniuk.33

Джерело: Укрінформ

Другие новости