ПоддержатьУкраїнська

Половина українців розчарована роботою антикорупційних органів

StopCor
StopCor

StopCor

Половина українців розчарована роботою антикорупційних органів

Майже половина наших співвітчизників ствержує, що не бачить результатів роботи антикорупціонерів.

Про це свідчить опитування, яке проводила Gazeta.ua з 17 до 30 листопада.

Згідно з результатами дослідження, на питання "Чи відчуваєте зменшення корупції в країні?" 49,67% респондентів відповіли негативно.

24,64% вважають, що ситуація в країні зміниться, якщо генпрокурор посадить до в'язниці трьох друзів президента. На думку 21,13% опитаних, викривають лише "непотрібних" посадовців.

3,43% українців вважають, що чиновники та судді почали боятися брати хабарі.

Половина українців розчарована роботою антикорупційних органів

Для реальної боротьби з корупцією в країні має бути один орган, який цим займатиметься, вважає директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

"У країні має бути один орган із боротьби з корупцією. У нас таких 10. Розривають відповідальність. Фінансово-політичні групи намагаються взяти хоч один із них під контроль. Використовують як інструмент боротьби за владу. Проблема в системі. Потрібна одна закрита структура, політична воля і соціальна підтримка. 80-90% українців так чи інакше беруть участь у корупційній діяльності. Якщо самі не беруть хабарі, то знають про такі факти. Але не повідомляють про них до правоохоронних органів. У такій системі важко викоренити корупцію", - сказав Бортник.

На найвищому політичному рівні корупція зростає, зазначив експерт.

"Нікого з великих корупціонерів не покарали. Українці розчаровані процесом і перебігом боротьби з корупцією. Її стало більше на "високому" рівні. Набула відвертіших форм. Це через загострення політичної боротьби, зменшення кількості цікавих економічних активів, пожвавлення протистояння між фінансовими колами. Влада ізолювалася і не відчуває своєї відповідальності перед українцями. Йдеться про вище керівництво правоохоронних органів, Генпрокуратури, СБУ, НАБУ, президента, його оточення, парламентську коаліцію. Вони не чують аргументів суспільства", - наголосив Бортник.

ЄС втрачає терпіння через надто повільний темп Києва у боротьбі з корупцією.

Другие новости