ПоддержатьУкраїнська

Президент Нікарагуа переобрався вчетверте - вибори визнала лише Росія

StopCor
StopCor

StopCor

Президент Нікарагуа переобрався вчетверте - вибори визнала лише Росія

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Центральний виборчий комітет Нікарагуа заявив, що згідно з підрахунком половини голосів, Ортега набирає близько 75% голосів. Сам Ортега привітав результати виборів та заявив, що його підтримала абсолютна більшість нікарагуанців, та покепкував з лідерів опозиції.

Повідомляється, що світова спільнота вже розкритикувала вибори в Нікарагуа. Зокрема, президент США Джо Байден виступив із заявою, що Ортега та його дружина, віцепрезидент Розаріо Мурільйо, розіграли «пантоміму виборів, які не були ані вільними, ані чесними». Також Байден закликав Ортегу відновити демократичний устрій у країні та звільнити з в’язниці заарештованих опозиційних політиків. Наразі США розглядають нові санкції проти Нікарагуа.

У ЄС також не визнали результатів, заявивши, що вибори «остаточно перетворили Нікарагуа на країну з авторитарним режимом». Ортегу критикували ще задовго до виборів, звинувачуючи в знищенні опозиції, арештах політичних опонентів та бізнесменів, а також забороні інших партій.

Натомість російський міністр закордонних справ Сергій Лавров підтримав Ортегу, розкритикувавши заклик США не визнавати виборів.

ЗМІ зазначає, що у виборах, окрім Ортеги, взяли участь лише п’ятеро маловідомих кандидатів з маленьких партій, які є лояльними до правлячої партії. Спостерігачів з ЄС та міжнародних організацій не допустили до виборів, а іноземних журналістів взагалі не пустили до країни.

Даніель Ортега прийшов до влади завдяки участі у марксистському русі сандиністів, які повалили диктаторський режим Сомоси наприкінці 1970-х. У 80-х Ортега вперше був обраний президентом, але пішов з посади після першого терміну. Він повернувся до влади у 2007-му. Відтоді він уже не покидав президентський пост. У 2018-му під час масштабних антиурядових протестів було вбито більше 300 людей.

Фото: GETTY IMAGES

Джерело: Укрінформ

Другие новости