ПоддержатьУкраїнська

Шпигунство та державна зрада – викрито іноземця та громадянина України (ФОТО)

StopCor
StopCor

StopCor

Шпигунство та державна зрада – викрито іноземця та громадянина України (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури викрито громадянина однієї з країн Східної Азії за фактом шпигунства та його посередника – громадянина України за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 114  КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що виходець зі Східної Азії, перебуваючи в Україні, за грошову винагороду вирішив схилити українця до конфіденційного співробітництва. Для цього іноземець запропонував громадянину України збирати відомості, що становлять державну таємницю у сфері науково-технічних розробок України з метою їх передачі представникам іноземної держави.

Також встановлено, що громадянин однієї з країн Східної Азії встановлював особисті контакти з представниками вищих навчальних закладів Харківщини для зарахування іноземних студентів.

Вказаних осіб затримано на «гарячому» під час збору та отримання документів з секретними відомостями в порядку ст. 208 КПК України.

За результатами проведення обшуків вилучено засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, документи та інші матеріали, які будуть досліджені на предмет наявності додаткових доказів та обставин протиправної діяльності.

Іноземцю повідомлено про підозру за фактом шпигунства (ч. 1 ст. 114 КК України) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 20 млн грн.

Громадянину України повідомлено про підозру за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України) та також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 1 млн грн.  

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБ України в Харківській області.

Санкція ч. 1 ст. 111 КК України, яка інкримінується українцю, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Щодо вихідця зі Східної Азії, то санкція статті за фактом шпигунства передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Шпигунство та державна зрада – викрито іноземця та громадянина України (ФОТО)
Шпигунство та державна зрада – викрито іноземця та громадянина України (ФОТО)

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

Другие новости