ПоддержатьУкраїнська

Рейдерство у Києві: скандальна управляюча компанія захоплює черговий ЖК

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Рейдерство у Києві: скандальна управляюча компанія захоплює черговий ЖК

Управляюча компанія – рейдер? У місті Київ за бездіяльності місцевої влади УК «Затишна оселя» незаконно відбирає права у своїх колег, претендуючи на ведення справ у житловому будинку за адресою проспект Героїв Сталінграда 2Д та створюючи комунальний колапс.

 Мешканці ЖК у Києві заявляють, що їх ввели в оману Фото: СтопКор

Принаймні, за даними місцевих жителів, на загальних зборах із порушенням правил проведення та фальсифікацією процедури й підписів було прийнято рішення змінити управителя будинку. Передає слова місцевих журналістка «СтопКору» Марія Гураль.

Зокрема, щодо питання обрання уповноважених осіб співвласників для укладання нового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком без обговорення було уповноважено:

Наталю Савінкову, Наталю Коваленко, Ольгу Заволоку, Марину Каспарову, Ларису Гаврилюк, Наталю Рудік, Олександра Антоненка, Людмилу Воробйову, Галину Москвину.

Таким чином 9 осіб визначили долю усього багатоквартирного будинку в місті Київ.

Вони підписали від імені співвласників із ТОВ «Управляюча компанія «Затишна Оселя» договір у невідомій редакції про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та контролем за його виконанням.

Варто зазначити, що рішення, яке безпосередньо стосується передачі майна, що є спільною власністю співмешканців, вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень. Їхня площа разом має перевищувати 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, необхідних голосів набрано не було.

 Люди відзивають свої «заяви» на зміну УК Фото: СтопКор

Окрім цього, при ознайомленні з отриманими на адвокатський запит документами, які надані Департаментом житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) встановлені наступні порушення:

  • загальна кількість жителів, присутніх на зборах, зазначена в протоколі (9 чол.) не збігається з фактично присутніми на зборах (+-60 чол.) (є відеофіксація);
  • площі квартир/нежитлових приміщень, вказаних власниками в аркушах-опитувальниках, не збігаються з площами, зазначеними в правоустановчих документах;
  • деякі аркуші-опитувальники не містять дати;
  • багато підписів в аркушах-опитувальниках за дорученням, при цьому самі доручення не додані;
  • документи про право власності не мають реквізитів (у витягах та договорах купівлі-продажу не вказані номери та дати);
  • загальна кількість співвласників та площа приміщень будинку визначена з суттєвими помилками;
  • при письмовому опитуванні встановлена підробка підписів.

Варто зазначити, що згідно з витягом із Єдиного реєстру досудових розслідувань уже відкрито кримінальне провадження за №12021100050001928 від 31 серпня 2021 року, в якому було визнано потерпілого. Факти порушень з боку членів ініціативної групи підтверджуються жителями та їхніми представниками. Так, ними було зазначено, що їх на збори, що відбулися 01.07.2021 року, ніхто не запрошував та з результатами не ознайомлював, що свідчить про порушення закону.

Як розповідає в.о. керівника чинної управляючої компанії «Парк-стоун сервіс» Віктор Галасюк, компанія обслуговує цей будинок з 2013 року. Утім, через майже 10 років плідної співпраці їй довелося стикнутись із таким негативним явищем, як рейдерство.

«Усі системи в будинку функціонують нормально, а послуги надаються в повному обсязі. Заборгованостей перед постачальниками послуг не було. Утім, є коло осіб, які намагаються реалізувати рейдерське захоплення нашого ЖК у місті Київ. Створюють негативні настрої серед жителів. У результаті вони практично перестали платити за комунальні послуги, чого не витримає жодна обслуговувальна компанія. Щоб отримувати якісні послуги – потрібно своєчасно вносити оплату. Колектив «Парк-Стоун Сервіс» робить усе можливе, аби стабілізувати ситуацію та якісно надавати послуги, тому за останній час відновлено асфальтне покриття, виконана промивка зливових каналізацій, ремонт покрівлі, ліфтів, дверей, обладнання насосних тощо», – зазначає він у коментарі «СтопКору».

 Віктор Галасюк: Рейдери хочуть захопити управління будинком Фото: СтопКор

Таким чином, спрацював відпрацьований механізм підміни понять.

Під час зборів жителів були присутні близько 60 співвласників, при цьому вони були позбавлені права обирати, пропонувати, голосувати та обговорювати істотні умови договору. Згодом виник протокол про збори 9 осіб, які визначили долю всього будинку.

Наразі частина жителів написала заяви про відкликання своїх підписів, оскільки вони були введені в оману.

За даними активістів, це вже не перша подібна історія з цією управляючою компанією. Раніше схожа історія нібито сталася зі ще одним ЖК за адресою вул. Героїв Сталінграда у Києві.

Редакція «СтопКору» звернулася за коментарем до представників УК «Затишна оселя» з проханням роз’яснити ситуацію.

 ''СтопКор'' звернувся до управляючої компанії ''Затишна оселя''

Зазначимо, явище рейдерства надзвичайно поширене в Україні та її столиці місті Київ. Раніше, зокрема, ледь не щодня лунали заяви про захоплення аграрних підприємств або будівель.

Журналісти «СтопКору» вже розповідали про те, як дружина судді з Дніпра намагається відсудити базу відпочинку у законних власників.

Крім того, раніше повідомлялося, що на Житомирщині приватне підприємство «Корона-сервіс +» розпочало збір урожаю з земель, що належать Поліській дослідній станції ім. Засухіна «Інститут картоплярства Національної академії аграрних наук України».

Другие новости