ПоддержатьУкраїнська

Рівень безробіття ще зросте - НБУ

StopCor
StopCor

StopCor

Рівень безробіття ще зросте - НБУ

Рівень безробіття в Україні досягне свого максимуму в другому кварталі 2020 року на тлі пандемії коронавірусу. Він складе близько 11,5%. Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій.

"Ми очікуємо, що в нашій країні обумовлений коронакризию рівень безробіття досягне піку у другому кварталі. Це — 11,5% проти 8,2% в минулому році", — сказав Смолій.

Він підкреслив, що за рахунок ослаблення карантину та поступовим відновленням економіки безробіття серед українців почне скорочуватися, хоч і залишиться вище, ніж у минулому році.

Він зазначив, що разом з поступовим пом'якшенням карантинних заходів, яке почалося в кінці травня, і відновленням економіки рівень безробіття також піде на спад у другій половині року, хоча і залишиться вище, ніж у попередньому році. Звільнення українців через "заморожування" ділової активності не тільки ускладнило працевлаштування, збільшивши навантаження на одну вакансію, але й продемонструвало, що легкого вирішення проблеми трудової міграції в Україні не буде.

"Частина українців, які працюють за кордоном, навіть не поверталися додому під час введення карантину, оскільки їх, зокрема, лякала перспектива пошуку роботи в Україні. А ті, хто повернувся, тепер змушені конкурувати з "місцевими" звільненими за робочі місця з не завжди порівнянними зарплатами. Черезь це вони знову почали виїжджати на заробітки за кордон, як тільки стартувало пом'якшення карантинних обмежень, адже в тій же Польщі потреба в українських працівниках нікуди не зникла",- зазначив Смолій, передає Укрінформ.

Втім, за його словами, більшість проблем українського ринку праці пов'язані не з COVID-19.

По-перше, сказав Смолій, роками однією з системних проблем української економіки була невідповідність навичок претендентів тим вимогам, які встановлюють роботодавці. По-друге, низька продуктивність праці. По-третє, скорочення та старіння населення. По-четверте, трудова міграція. По-п'яте, низький рівень участі жінок у робочій силі.

Другие новости