ПоддержатьУкраїнська

Росія надала громадянство підозрюваним у вбивствах на Майдані "беркутівцям"

StopCor
StopCor

StopCor

Росія надала громадянство підозрюваним у вбивствах на Майдані 'беркутівцям'

Росія надала громадянство десятьом колишнім бійцям спецпідрозділу "Беркут", яких підозрюють у розстрілах активістів Євромайдану у 2014 році. Серед нових росіян виявився, зокрема, екс-командир спецроти київського "Беркуту" Дмитро Садовник.  

Про це заявив прокурор Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Роман Псюк на судовому засіданні у справі екс-"беркутівців".

Так, напередодні Святошинський районний суд Києва розглядав справи за обвинуваченням колишніх бійців "Беркута" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. На засіданні представили відповідь Росії на запит ГПУ стосовно інших "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 активістів на вулиці Інститутській у Києві у лютому 2014 року.

"У нас є відповіді Генеральної прокуратури РФ з підписами заступників генпрокурора РФ, згідно з якими 10 осіб, їхні прізвища вказані в обвинувальному акті - це бійці спецроти "Беркута", які вже отримали громадянство Російської Федерації і, за нашими даними, переховуються саме на території Росії", - зазначив Псюк. 

У прокуратурі озвучила імена вказаних бійців "Беркуту". Так, Дмитру Садовнику Росія надала громадянство 4 грудня 2014 року. Інші дев'ять бійців отримали російські паспорти у період з червня 2014 по квітень 2016 років. Це – Олексій Цвігун, Назар Зарицький, Роман Панченко, Юрій Кравець, Олег Кишкань, Євген Проноза, Ігор Владика, Сергій Девятов, Іван Макарець.

Окрім того, ще двоє "беркутівців" - Володимир Трепачев та Петро Псарьов - отримали в РФ тимчасовий притулок біженця.

Відзначимо, що у розстрілах на Майдані в цілому підозрюються 23 колишніх співробітники київського "Беркута". 5 з них знаходяться на лаві підсудних, ще 18 – у розшуку.

Нагадаємо, Дмитро Садовник, який був командиром спецроти київського "Беркута", втік з-під домашнього арешту у вересні 2014 року. Як випливає з відповіді російської генпрокуратури, він отримав громадянство РФ уже через два місяці після втечі.

Другие новости