ПоддержатьУкраїнська

Шахраї продають фейкову "Дію", де можна згенерувати ковід-сертифікати

Анастасія Богомолова
Анастасія Богомолова

Все публикации на сайте Стопкор журналистка Анастасия Богомолова

Шахраї продають фейкову 'Дію', де можна згенерувати ковід-сертифікати

Шахраї в мережі почали продавати фейковий додаток "Дія", де можна згенерувати ковід-сертифікати, паспорт та студентський квиток.

 Шахраї розробили фейковий додаток ''Дія'' Фото: мінцифри

"Умільці" розробили фейковий додаток "Дія", у якому можна згенерувати електронні документи, у тому числі ковід-сертифікати. Про це повідомляє Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

За його словами, файл завантажується за посиланням, а не через Google Play. Документи із нього не проходять валідацію за QR-кодом.

Згенерувати можна "зелений" ковід-сертифікат, паспорт громадянина України, водійське посвідчення, студентський квиток, а також картку платника податків. Вартість такого додатку  — 120 гривень.

Міністр нагадав, що користувачі цього застосунку можуть отримати покарання за статтею "підробка документів".

Федоров також жартома представив прототип нового електронного документа — паспорта ув'язненого — та запропонував розробникам фейкової "Дії" стати його бета-тестувальниками.

 Прототип ''паспорта ув'язненого'' Фото: Михайло Федоров

Як повідомляв "СтопКор" раніше, у "Дії" презентували інструкцію, як завантажити та роздрукувати ковід-сертифікат.

А у серпні набув чинності закон, який прирівняв Е-документи у додатку "Дія" до звичайних. Українці зможуть використовувати цифрові документи для усіх операцій на всій території країни.

Другие новости