ПоддержатьУкраїнська

Скандал в освіті: Житомирський ліцей для обдарованих дітей хочуть зробити спортивним без відома учнів і викладачів

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Скандал в освіті: Житомирський ліцей для обдарованих дітей хочуть зробити спортивним без відома учнів і викладачів

29 листопада, напередодні сесії Житомирської обласної ради, батьки обдарованих дітей Житомирщини пікетували будівлю обласної ради на знак протесту проти запланованого переформування Житомирського обласного академічного ліцею-інтернату для обдарованих дітей на спортивний ліцей.

Мітингувальники вимагають припинити знищення Житомирського ліцею-інтернату для обдарованої молоді Фото: СтопКор

На Житомирщини загострився конфлікт навколо перейменування Житомирського обласного ліцею для обдарованих дітей Житомирської обласної ради. Батьки учнів обурені: їхні діти навчались за академічним напрямком, а атестат отримають про закінчення спортивного ліцею?

Питання про зміну статуту освітнього закладу без обговорення з батьківським комітетом і навіть викладачами винесено на позачергову сесію Житомирської обласної ради, яка відбудеться 30 листопада. Відповідний проєкт рішення вже підготовлений. Тому 29 листопада біля Житомирської обласної ради зібрався мітинг за участі кількох десятків батьків із вимогою зупинити знищення академічного ліцею для обдарованої молоді.

Про це розповіла членкиня Овруцького відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" Олена Федорук. Вона зазначила, що це – єдиний в області ліцей-інтернат для талановитих в академічній сфері старшокласників із сільської місцевості області. Натомість спортивних шкіл у Житомирі – 13! Крім того, два роки тому в ліцеї вже намагалися запровадити спортивний напрямок. Утім, він не "прижився": за словами батьків, навчальний заклад не облаштований для спортивної спеціалізації.

"За пару днів в обласній раді склали новий статут унікального освітнього закладу! Без обговорення з батьками, жителями громади і навіть з педагогами!" — обурюється Олена Федорук.

Житомирську обласну раду просять залишити Житомирський обласний ліцей академічним Фото: Суспільне Житомир

Батьки ліцеїстів зазначають, що їх поставили перед фактом, ані з закладом, ані з батьківським комітетом із цього приводу не консультувалися.

За інформацією місцевого осередку "Стоп корупції", проти перейменування і перепрофілювання закладу виступають і в самому ліцеї.

"Пригадуємо, як нещодавно влада нам казала, що ми є майбутнє цієї області, а зараз ми змушені просити про допомогу нашого суспільства! До нас приїжджали голова Житомирської обласної ради Федоренко Володимир Ілліч 1 червня 2021р. у Міжнародний день захисту дітей та голова Житомирської держадміністрації області Бунечко Віталій Іванович 1 вересня 2021 р. й називали ліцей гордістю, закладом, який по праву носить почесне звання "Лідер сучасної освіти", а нині ми на порозі реорганізації. Наших дітей позбавляють законного права на освіту, бо хочуть перепрофілювати на Житомирський спортивний ліцей! Без жодних обговорень та попереджень, без нашого відома намагаються вирішити долю учасників освітнього процесу", — зазначено на сайті освітнього закладу.

Житомирські стопкорівці повідомили, що директорку ліцею з самого ранку викликали до обласної ради.

Згідно з проєктом оновленого статуту закладу, головними його завданнями будуть "пошук і відбір спортивно обдарованих дітей і молоді, підготовка спортсменів із олімпійських видів спорту; всебічний розвиток, виховання і соціалізація особистості; забезпечення, організація та проведення інтенсивного та високоефективного навчально-тренувального процесу та ін".

Батьки та педагоги не розуміють, чому змінилася риторика очільника обласної ради щодо ліцею. Адже нещодавно він публічно пишався саме академічними успіхами ліцеїстів.

"Житомирський обласний ліцей є провідним науково-методичним центром Поліського регіону. У закладі навчається обдарована молодь зі всієї області. А численні успіхи ваших учнів тільки підтверджують високий рейтинг навчального закладу", — зазначив керівник області Володимир Федоренко під час візиту до ліцею 1 червня.

Щоб захистити свій навчальний заклад, ліцеїсти навіть зняли відеоролик, у якому просять лишити ліцей академічним. А батьки звернулися до обласних депутатів.

Учасники мітингу 29 листопада потрапили до керівництва області – ініціативна група зустрілася з головою Житомирської обласної ради Володимиром Федоренком. Він вислухав обурених батьків, пообіцяв переглянути статут та призначив повторну зустріч із ініціативною групою на другу половину дня.

Утім, зустріч не відбулася. Бо до 16 години не встигли переглянути статут.

За інформацією місцевого осередку "Стоп корупції", наразі триває перегляд статуту Житомирського обласного ліцею-інтернату. Директорка закладу також бере участь у процесі перегляду. Утім, вийти з нею на зв’язок і дізнатись інформацію наразі неможливо.

Чи вдалося батькам ліцеїстів достукатися до обласної ради Житомирщини та зберегти академічний статус ліцею – буде відомо 30 листопада, під час голосування за проєкт нового статуту навчального закладу.

Зазначимо,

  • Житомирський обласний ліцей Житомирської обласної ради – це загальноосвітній навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів із профільним навчанням для здібної та академічно обдарованої молоді, переважно з сільської місцевості, що забезпечує здобуття освіти понад державний освітній мінімум. У ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей безплатно навчаються діти з сільської місцевості Житомирщини у 9-11 класах. У 16 класах ліцею майже 400 учнів, а освітній процес забезпечують 67 педагогічних працівників. Заклад готує старшокласників за такими напрямами: філологічним, суспільно-гуманітарним, природничо-математичний.
  • Протягом п'яти останніх років 252 ліцеїсти стали призерами ІІІ, ІV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад, ІІ та ІІІ етапів конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України, Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Шевченка та конкурсу з української мови імені П. Яцика, інтелектуальних турнірів та змагань. А сам ліцей визнаний провідним науково-методичним центром Поліського регіону й удостоєний почесного звання "Лідер сучасної освіти" (2009-2019 н.р.), Почесної відзнаки "Флагман сучасної освіти України" та численних дипломів і медалей.

Нагадаємо:

  • 15 листопада у Житомирі відбулась акція протесту проти варварського вирубування лісу на Житомирщині. Місцеві жителі за підтримки екологів, громадських активістів вимагали зупинити масове знищення дерев у лісі біля села Омельянівка. З’ясувалося, що вікові ліси надані під сільськогосподарські поля агрофірмі, власник якої – громадянин США.

Другие новости