ПоддержатьУкраїнська

Закриття Грозинського сміттєзвалища вимагають на Коростенщині: збори жителів громади

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Закриття Грозинського сміттєзвалища вимагають на Коростенщині: збори жителів громади

Грозинська громада на Житомирщині вимагає закриття скандального полігону твердих побутових відходів поблизу села. Про це йшлося на зборах громади 21 листопада – повідомляють із місця події житомирські активісти ВГО "Стоп корупції".

Збори громади у селі Грозине Фото: скриншот

Жителі села Грозине вимагають закриття полігону твердих побутових відходів поряд із селом, яке працює майже пів століття. У неділю, 21 листопада місцеві жителі провели офіційні збори громади. Регіональний осередок ВГО "Стоп корупції" на Житомирщині разом із депутатами міста Коростень від партії "Слуга народу" запросили на збори села Грозине Коростенської ОТГ.

Через карантинні обмеження збори громади відбулися на вулиці. Попри погану погоду і вихідний на захід зібралися кілька десятків зневірених жителів, активісти та депутати Коростенської міськради від партії "Слуга народу".

Активісти місцевого осередку ''Стоп корупції'' взяли участь у зборах громади щодо Грозинського полігону ТПВ Фото: скриншот

"Останнім часом мер міста Коростень Володимир Москаленко та міські депутати від ОПЗЖлобіюють інтереси фірм, які звозять фурами сміття з міста Львів. Люди скаржаться на те, що вода в колодязях смердить сміттям, а на полігоні періодично його спалюють. Жителі задихаються. Люди просять підтримки центральної влади та допомоги у правоохоронних органів", — зазначив координатор ВГО "Стоп корупції" на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Пряму трансляцію зі зборів громади вела коростенська активістка "Стоп корупції" Леся Грищенко.

https://www.facebook.com/1146505872/videos/957799248416216/

Під час зборів громади староста місцевого старостинського округу Валентина Ткачук зазначила, що кілька десятиліть жителі села Грозине є заручниками полігону твердих побутових відходів.

"Люди вже зробили все, що могли, захищаючи своє право дихати чистим повітрям і пити чисту воду… Влада ОТГ у цій ситуації захищала інтереси кого завгодно, але не громади", — зазначила активістка.

Як зазначив координатор "Стоп корупції" на Житомирщині Олександр Ігнатьєв, місцеві жителі скаржаться на тиск місцевої влади на тих, хто активно бере участь у боротьбі за закриття полігону. Зокрема, житель села Грозине, який виховує у дитячому будинку сімейного типу вісьмох дітей, повідомив: через участь у акціях протесту йому телефонували з районної адміністрації та погрожували відібрати дітей.

"Стоп корупції" бере під контроль цю ситуацію. Неприпустимо, коли заручниками стають долі дітей", — зазначив Ігнатьєв.

Місцеві жителі зважили на те, що кількарічна боротьба зі сміттєвою проблемою та неодноразові викриття несанкціонованого звезення сміття на полігон зустрічають спротив органів місцевого самоврядування.

Грозинський полігон ТПВ наступного року відзначить 50-річчя роботи Фото: скриншот

"Коли прокуратура вже закінчила слідство щодо несанкціонованого звезення сміття та передала справу до суду – раптово сталася пожежа на полігоні… Таким чином вони просто знищували сліди, залишки того самого львівського сміття на полігоні", — каже Леся Грищенко.

Зазначимо, після пожежі на Грозинському полігоні ТПВ у комунальному підприємстві, що опікується охороною та експлуатацією полігону, заявляли про навмисний підпал з метою зірвати угоду з майбутніми інвесторами.

"КВГП інформує: напередодні візиту турецької фірми для підписання договору з перероблення сміття, сьогодні, 6 листопада 2021 року, близько 12 години дня невідомими особами було скоєно навмисний підпал полігону ТПВ у с.Грозино. Керівництвом проводяться всі необхідні заходи для усунення пожежі. Диверсія, спрямована на дискредитацію впровадження міжнародного екологічного проєкту", — заявили в КВГП "Коростень",

Жителі громади вимагають закрити Грозинський полігон ТПВ Фото: скриншот

Зрештою, правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо посадових осіб Коростенської міськради через незабезпечення охорони полігону.

Цікаво, що Олександр Ігнатьєв разом із місцевими депутатами відвідав Грозинський полігон одразу після зборів громади. Він пересвідчився, що полігон не охороняється, натомість з нього виїжджали вже розвантажені сміттєвози.

Головна вимога коростенської громади – закрити полігон. Люди просять підтримки, щоб захистити своє право, право своїх дітей на чисте повітря та чисту воду. Альтернативи полігону в регіоні немає, а отже коростенській громаді просто нема куди звозити сміття. Саме тому навіть якщо зараз закриють полігон – він буде ще деякий час функціонувати, поки облаштують новий майданчик – кажуть активісти.

Сміттєва проблема на Коростенщині набула суспільного резонансу Фото: скриншот

Під час зборів громади вели офіційний протокол. Вирішили, що за результатами зборів буде сформоване звернення громади до керманичів ОТГ, під яким збиратимуть підписи. Зрештою, його офіційно передадуть до Коростенської міськради.

Нагадаємо:

  • Грозинський полігон ТПВ працює майже 50 років, через що має припинити свою роботу та підлягає рекультивації. Мінекології та прокуратура висловили свої претензії з приводу діяльності на території сміттєзвалища інвестора ТОВ "УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС". У результаті – органи місцевого самоврядування були змушені припинити співпрацю з інвестором. Натомість влада анонсує заведення на полігон нового інвестора.
  • 6 листопада сталася масштабна пожежа на скандальному Грозинському сміттєзвалищі. 10 листопада зареєстрували кримінальне провадження щодо причин пожежі.
  • Навесні цього року активісти блокували Грозинський полігон ТПВ через неконтрольоване завезення сміття з інших регіонів України. Місцеві жителі перекривали міжнародну трасу Київ — Ковель. Також уночі тут зупиняли автівки зі сміттям.
  • Саме з боротьбою проти несанкціонованого завезення сміття пов'язують своє нещодавнє побиття кілька місцевих депутатів.

Другие новости