ПоддержатьУкраїнська

Сміттєва мовчанка: у Коростені міськрада ігнорує звернення

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Сміттєва мовчанка: у Коростені міськрада ігнорує звернення

Питання Грозинського сміттєзвалища в Коростенській територіальній громаді Житомирщини зависло в повітрі. Збір підписів під петицією щодо долі полігону заблокований, звернення в міськраді просто ігнорують. Активісти будуть звертатись до правоохоронців. Про це розповіла представниця Коростенського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Леся Грищенко.

 Грозинський полігон ТПВ. Скриншот: СтопКор

«Врятувати Коростенщину від сміттєвого колапсу». Електронну петицію під такою назвою зареєструвала активна учасниця блокування звезення сміття з інших регіонів України на Грозинське сміттєзвалище Леся Грищенко. Чимало місцевих активістів скаржилися: чомусь проголосувати на підтримку петиції було неможливо. Активісти підозрюють: міськрада заблокувала голосування. З необхідних 150 голосів зареєстрували лише 63 голоси. Збір голосів був завершений.

«Відповідно до нормативного акту петиція, що не набрала достатньої кількості голосів, мала бути розглянута, як звичайне звернення громадян, тобто протягом 30 днів після закінчення голосування автор петиції мав би отримати належну відповідь…», — пояснює активістка.

Утім, протягом майже пів року ініціаторка петиції не отримала жодної відповіді від мерії. А отже, керманич Коростеня порушив низку законодачих актів – резюмує борчиня з корупцією.

«Він ще й порушив низку законодавчих актів, у т.ч. й Закон "Про звернення громадян", проігнорувавши свої зобов'язання щодо розгляду звернення та надання відповіді на нього у передбачений законом строк», — наголошує пані Леся.

Активісти кажуть: мер самоусунувся від проблеми і жодним чином не коментує ситуацію із сміттєзвалищем. Вони вважають, що очільник міста зацікавлений у «сміттєвому бізнесі» на Грозинському полігоні твердих побутових відходів.

Юристи вбачають у ситуації порушення права на звернення жителів Коростеня.

Щоб змусити очільника міста відреагувати на проблему,  юристи «Стоп корупції» готують матеріали до правоохоронних органів щодо порушень прав громадян.

Водночас Житомирська обласна прокуратура вже заявила позов через незаконне облаштування на полігоні ТПВ сортувальної лінії.

«У Коростені на полігоні твердих побутових відходів незаконно облаштували сортувальний майданчик – прокуратура заявила позов. Коростенською окружною прокуратурою в інтересах держави заявлено позов про визнання недійсним договору про спільну діяльність, укладеного комунальним підприємством міста Коростеня з приватним товариством.

Наразі ухвалою суду у справі відкрито провадження», — зазначено в офіційній заяві прокуратури.

Ідеться про те, що у лютому цього року комунальне підприємство Коростеня уклало з приватною компанією договір про спільну діяльність щодо облаштування майданчика для відсортування та переробки вторсировини на полігоні твердих побутових відходів, а саме — на земельній ділянці площею 2 га, яка перебуває у постійному користуванні комунального підприємства. Як неодноразово фіксували активісти, фірма завозить на територію полігону для захоронення тверді побутові відходи з інших населених пунктів, фактично орендуючи земельну ділянку.

«Така діяльність порушує права територіальної громади міста Коростеня, гарантовані ст. 50 Конституції України, на безпечне для життя і здоров’я довкілля. 

Крім цього, сторони не додержалися низки вимог Цивільного кодексу України, що свідчить про те, що правочин вчинено з метою приховання договору оренди земельної ділянки. Відтак порушено вимоги Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (ч. 2 ст. 3), відповідно до яких спеціально відведені місця чи об’єкти, призначені для захоронення відходів (місця розміщення відходів, сховища, полігони, комплекси, споруди, ділянки надр тощо) не можуть бути об’єктами оренди», — повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

Нагадаємо:

Як раніше повідомляв «СтопКор», після відкриття провадження через незаконну співпрацю, у керівництві міста нарешті відреагували на проблему. Міська влада розірвала договір про співпрацю з ТОВ «УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС» у зв’язку з невиконанням підприємством зобов’язань із будівництва сортувальної лінії. Замість сортувальної лінії підприємство налагодило звезення на полігон сміття, у якому місцеві жителі знаходили медичні відходи та платіжки за комунальні послуги львів’ян.

«За кошти КВГП буде організовано охорону сміттєзвалища, щоб не допустити несанкціонованого ввезення сміття. "Спокій громади – найголовніше", — підкреслив  міський голова», — зазначено в офіційному повідомленні Коростенської міськради.

Другие новости