ПоддержатьУкраїнська

Сміття у вогні: на Житомирщині горить скандальне Грозинське сміттєзвалище (відео)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Сміття у вогні: на Житомирщині горить скандальне Грозинське сміттєзвалище (відео)

Масштабне загоряння на Грозинському полігоні твердих побутових відходів зафіксували у суботу 6 листопада. Пожежа триває третю добу. Місцеві жителі задихаються від диму та смороду. Люди оголосили загальні збори громади.

Пожежа на Грозинському сміттєзвалищі Фото: СтопКор

Пожежа на Грозинському сміттєзвалищ сколихнула громадськість Коростенської ОТГ на Житомирщині. Проблему жваво обговорюють і в соцмережах, і в кабінетах можновладців. Про це повідомили в житомирські активісти ВГО "Стоп корупції".

"Горить сміттєзвалище. Пожежа великого масштабу... Повітря має жахливий запах. В квартирах, будинках перебувати неможливо. Ні білизну посушити, ні на вулицю вийти... Палають гори "Карпати" "львівського сміття". Ніхто нічого не робить. його не тушать! Чому не викликають МНСників? Страждають села Старостинського округу! Чому всі мовчать? Хочуть замовчати екологічну катастрофу? Тут неможливо в селі перебувати! Смердить пластикм і гумою, пляшки "стріляють". Що горить, ми не знаємо. Це жах! Язики полум'я видно навіть за високим парканом!", - розповідає місцева мешканка, яка передала відео пожежі координатору "Стоп корупції" на Житомирщині Олександру Ігнатьєву.

https://www.facebook.com/100051686923039/videos/4757435367633610

"Пан Москаленко, схаменіться! Що ви робите з людьми нашого Старостинського округу? Ви вже за дві доби нас тим димом задушуєте! Гріх вам - за людей", - звертається жінка у відчаї до голови Коростенської ОТГ.

Активісти кажуть, що пожежа — справа рук зацікавлених у смердючому бізнесі осіб. Офіційні органи говорять про диверсію, мовляв, це — цілеспрямований підпал сміттєзвалища.

"КВГП інформує: напередодні візиту турецької фірми для підписання договору з переробуи сміття, сьогодні, 6 листопада 2021 року, близько 12 години дня невідомими особами було скоєно навмисний підпал полігону ТПВ у с.Грозино. Керівництвом проводяться всі необхідні заходи для усунення пожежі. Диверсія, спрямована на дискредитацію впровадження міжнародного екологічного проєкту", — заявили в КВГП "Коростень", підприємстві, що опікується полігоном.

Місцеві жителі стверджують, що вогонь дивним чином зачепив місця нещодавнього масового вивантаження так званого "львівського" сміття.

"Утім, міське сміттєзвалище горить не вперше, і, судячи з усього, не востаннє, та з різних причин, принаймні, по кілька разів за сезон. Як повідомляють місцеві депутати, виявляється, за словами директора КП КВГП, періодично підпали на смітнику бувають навіть санкціоновані — саме тоді, коли спалюють залишки рослинності, що категорично заборонено (!) чинним законодавством", — розповідає активістка Коростенського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції Леся Грищенко.

Місцеві жителі кажуть: дві доби не могли дочекатись пожежників.

"Нажаль ні пожежників ні працівників КВГП на полігоні немає.Місцеві жителі б‘ють на сполох, телефонують 101, але, зі слів мешканців Грозине, пожежники невиїзджають посилаючись на небезпеку провалів. У результаті, жителі прилеглих до полігону сіл залишаються у диму і смраді", - зазначив місцевий депутат Сергій Ярошевець.

https://www.facebook.com/100010835863350/videos/pcb.1478728815831633/172839935056978

8 листопада на звернення місцевих жителів сміттєзвалище відвідав голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк. Лише тоді на полігон приїхали вогнеборці.

"Сьогодні зустрівся з грозинцями, поспілкувався й особисто пересвідчився в тому, що локальна пожежа існує. На місце події прибула пожежно-рятувальна машина", — повідомив він.

"Комунальним виробничо-господарським підприємством мобілізовано працівників, власну та орендовану техніку для усунення загоряння та його наслідків… КГВП власними силами локалізувало пожежу, але вночі проти неділі полігон було знову підпалено. Кожен день усунення наслідків загоряння обходиться підприємству в десятки тисяч гривень – оренда великогабаритної техніки, інертні матеріали для гасіння пожежі (пісок, гравійні висівки, відходи будматеріалів) тощо. Керівництвом підприємства проводяться всі необхідні заходи для усунення пожежі. Лише за 7.11.21 на місце пожежі вивезено 900 тонн гравійних висівків", — ідеться на офіційній сторінці Коростенської громади.

Активісти не вірять офіційній версії. Кажуть: пожежа вигідна місцевій владі, зацікавленій у спрямуванні бюджетних коштів на боротьбу з пожежею

"Є цілком аргументована версія, що таким чином будуть вибивати бюджетні кошти нібито на ліквідацію наслідків, а насправді — для створення умов для нового інвестора. У ці дні там посилена охорона, багато техніки, а вони товчуть про новий підпал", — повідомила коростенська борчиня з корупцією.

Пожежа на Грозинському сміттєзвалищі Фото: скриншот

Зазначимо,

  • Мова про Грозинський полігон ТПВ, який працює без малого 50 років, через що має припинити свою роботу та підлягає рекультивації. Саме цей полігон активісти блокували на початку поточного року через неконтрольоване завезення львівського сміття, а також через бездіяльність місцевої влади в цьому питанні. Місцеві жителі перекривали міжнародну трасу Київ — Ковель. Також саме з боротьбою проти несанкціонованого завезення сміття пов'язують своє нещодавнє побиття кілька місцевих депутатів.
  • Мінекології та прокуратура висловили свої претензії з приводу діяльності на території сміттєзвалища інвестора ТОВ "УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС". У результаті – органи місцевого самоврядування були змушені припинити співпрацю з інвестором.

Утім, як стверджують активісти, місцева влада на чолі з головою ОТГ зацікавлена у продовженні експлуатації полігону.

"Але попри купу проблем із полігоном і категоричну незгоду місцевих жителів на його подальшу експлуатацію, на останній сесії Коростенської міськради з порушенням регламенту (з голосу, без обговорення в постійних депутатських комісіях) більшістю голосів було прийнято рішення про розширення меж полігону шляхом виділення додаткових 13 га землі", — повідомила Леся Грищенко.

Коростенська міськрада готується залучити нового іноземного інвестора для сміттєвого бізнесу.

"Кілька слів про нового інвестора. Турецька фірма, що спеціалізується, у тому числі, на переробці й утилізації медичних відходів (особливо актуально в еру ковіду!), має на меті виробляти на міському смітнику біопаливо. Потреби в сировині для рентабельної роботи інвестора колосальні. Тим більше, що для виробництва біопалива найкраще підходить біосировина (відходи тваринного та рослинного виробництва)", — повідомила коростенська активістка.

Вона підкреслила, що з приходом нового інвестора реальна перспектива найближчих років — неконтрольоване завезення на грозинський полігон необмеженої кількості непотребу, у тому числі — невідомого походження й умісту, з території усієї країни без натяку на якісне сортування та переробку.

За інформацією місцевого осередку "Стоп корупції", найближчим часом місцеві жителі Грозиного та сусідніх сіл проведуть офіційні збори громади. На порядку денному буде стояти одне питання — закриття полігону. Обурені бездіяльністю місцевої влади у розв'язанні проблеми сумнозвісного полігону, жителі готують ще одну петицію, звернення до прокуратури, Мінекології, органів влади тощо.

Другие новости