ПоддержатьУкраїнська

Суд заборонив роботу скандального заводу "Фанплит"

StopCor
StopCor

StopCor

Суд заборонив роботу скандального заводу 'Фанплит'

Адміністративний апеляційний суд Києва заборонив заводу з виготовлення фанери та плит «Фанплит» у Дніпровському районі Києві викидати в атмосферу відходи виробництва. Про це стало відомо активістам «Стоп корупції», які слідкували за судовим розглядом та підтримували у суді жителів ЖК «Комфорт Таун», які виступають проти діяльності підприємства.

«Завод «Фанплит» не зможе здійснювати діяльність, пов’язану із викидами в атмосферу, поки не отримає новий дозвіл.

Суд заборонив роботу скандального заводу ''Фанплит''

Представники «Фанплиту» усіма методами пробували аргументувати, що рішення суду першої інстанції було незаконним і хотіли повернути право на викиди. При цьому додавали висновки та експертизи різних інстанцій», – передають із зали суду активісти «Стоп корупції».

Нагадаємо, у травні столичний Окружний адміністративний суд анулював дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря у заводу з виготовлення фанери «Фанплит». Це відповідь суду на позов Мінприроди щодо неправомірних дій цього підприємства. Про це у Фейсбуці повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Суд заборонив роботу скандального заводу ''Фанплит''

Проти діяльності підприємства та перенесенняч його потужностей за межі Києва виступають жителі ЖК «Комфорт Таун» по сусідству із виробництвом. Команда «Стоп корупції» підтримала жителів району та разом з ініціативною групою зверталась до столичної влади для врегулювання ситуації навколо роботи небезпечного підприємства.

«Зараз ми говоримо про столичне підприємство, проте таких «Фанплит» вистачає по країні. Відомий факт, що непоодинокі випадки, коли їхні власники не поспішають прислухатися до скарг громадян.

У конкретному випадку з «Фанплитом» керівництво не поспішало також з проведенням екологічної модернізації. Хоча шанси такі були. Тому вітаю сьогоднішнє рішення суду і киян, для яких у цій історії йшлося про життя і здоров’я.

Суд заборонив роботу скандального заводу ''Фанплит''

Хочу, щоб ця історія стала не лише доброю новиною для жителів Дніпровського району столиці, які роками страждали від підприємства-забруднювача, а й для тих громадян, хто не вірить, що немає можливості відстояти своє право на чисте повітря, воду та ґрунти.

Разом ми доводимо, що ігнорування екологічного законодавства та вимог у результаті може стати причиною зупинки виробництва з усіма відповідними наслідками», написав міністр Семерак у своєму Фейсбуці.

Додамо, що жителі ЖК «Комфорт Таун» у Дніпровському районі Києва неодноразово фіксували факт роботи заводу з виготовлення фанери та плит «ФанПлит».

Зазначимо, що раніше активісти «Стоп корупції» звернулись до Верховної ради України з метою припинення порушення ПрАТ «Фанери та плити» вимог ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» та недопущення порушення прав, законних інтересів, життя та здоров’я мешканців Дніпровського та Дарницького району, зокрема, не забезпечення захисту навколишнього природного середовища та безпеки держави. Про це йдеться у колективному зверненні, яке представники проекту передали до відділу звернення громадян парламенту.

Суд заборонив роботу скандального заводу ''Фанплит''

«У документі ми просимо народних обранців взяти ситуацію під особистий контроль, посприяти якнайшвидшому створенню та оперативному функціонуванню тимчасової міжвідомчої робочої групи з питань формування плану заходів з вирішення проблемних питань функціонування заводу ПрАТ «Фанери та плити» з метою його винесення до промислової зони міста.

Повідомити про результати розгляду заяви у встановленому законом порядку», – зазначили активісти проекту.

«Члени ГО «Стоп корупції», мешканці ЖК «Комфорт Таун» та інші мешканці Дніпровського й Дарницького району міста Києва виражають занепокоєння та обурення стосовно порушення вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «Фанери та плити».

Так, в ході здійснення громадського розслідування активістами було виявлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «Фанери та плити» під час здійснення господарської діяльності, а саме наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря, зокрема, без проведення інвентаризації такого, в порушення вимог ЗУ «Про охорону атмосферного повітря».

Актом перевірки державної екологічної інспекції у м. Києві від 17.10.2016 року встановлено порушення природоохоронного законодавства та винесено припис від 25.10.2016 року, яким зобов’язано усунути недоліки. Внесено подання про анулювання дозволу на викиди №80366000000-004 від 15.08.2013 року, в задоволенні якого було відмовлено.

Актом перевірки державної екологічної інспекції у м. Києві від 07.04.2017 року щодо порушення природоохоронного законодавства винесено припис від 28.04.2017 року, яким зобов’язано усунути недоліки. Внесено подання про анулювання дозволу на викиди №80366000000-004 від 15.08.2013 року, в задоволенні якого було відмовлено.

Актом перевірки державної екологічної інспекції у м. Києві від 27.10.2017 року щодо порушення природоохоронного законодавства винесено припис від 10.11.2017 року яким зобов’язано усунути недоліки.

Зокрема, відповідно до ухвали Дніпровського районного суду міста Києва (провадження №

Встановлено, що мешканцями Комфорт Тауна подано звернення про створення міжвідомчої робочої групи з представників постійних комісій Київської міської ради з питань екологічної політики, з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики та з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Проте, згідно з відповідями Департаменту промисловості та розвитку підприємництва від 10.01.2017 №052-235 отримано відповідь, що рішення про створення тимчасової міжвідомчої робочої групи з питань формування плану заходів з вирішення проблемних питань функціонування заводу є недоцільним.

Станом на теперішній на заводі ПрАТ «Фанери та плити» продовжується використання обладнання для спалювання деревинної тріски, яке під’єднане до термомасляної установки «Конус-Кесселя», що є порушенням вимог ЗУ «Про охорону атмосферного повітря».

У зв’язку з тим, що Київською місцевою державною адміністрацією грубо нехтуються права, законні інтереси, життя та здоров’я мешканців Дніпровського та Дарницького району, виникла об’єктивна необхідність у Вашому втручанні з метою нагального вирішення проблеми», – ідеться у самому тексті звернення.

Другие новости