ПоддержатьУкраїнська

У Києві на «ливнівки» витратили 290 млн: столицю й надалі продовжують затоплювати зливи

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

У Києві на «ливнівки» витратили 290 млн: столицю й надалі продовжують затоплювати зливи

За останні 5 років влада міста Київ на ремонт та будівництво колекторів та зливової каналізації (так звані ливнівки) витратила, за найбільш скромними підрахунками, 290 млн грн. Попри роботи, які були виконані принаймні на папері, столиця продовжує потопати після кожного дощу. «СтопКор» підрахував, скільки витрачали на ремонти, а також з'ясував, чому вони виявилися малоефективними.

 Столицю затоплює після кожної зливи Фото: КП ''Київський метрополітен''

У Києві всього 2 700 км зливової каналізації. За 831 км із них відповідає «Київавтодор». Решта кілометрів перебувають у зоні відповідальності інших суб'єктів господарювання. Наразі комунальною корпорацією керує Олександр Федоренко, який виконує обов'язки генерального директора та заступника генерального директора з розвитку виробництва. Посаду начальника управління капітального будівництва є Павло Монастирний.

За даними мера Віталія Кличка, у Києві 800 км зливової каналізації, більшу частину якої не ремонтували десятиліттями.

Як стало відомо з відповіді КК «Київавтодор» на інформаційний запит журналістів, станом на 25 червня 2021 року на балансі цієї корпорації налічувалося 841,7 км закритої системи дощової каналізації.

Загальна сума

З міської скарбниці, за найскромнішими підрахунками, на утримання та ремонти зливової каналізації за п'ять років витратили близько 260 млн гривень.

На жаль, кияни результатів цих «робіт» не бачать – за останні півтора року скаржилися міській владі на роботу «ливнівок» 3050 разів.

Суми, витрачені на ремонт, за даними ЗМІ

2015

У 2015 році «Київавтодор» витратив 17 млн грн на капітальний ремонт частини Прозорівського (Кловського) колектора дощової каналізації в районі перетину вул. Лесі Українки та вул. Мечникова в Печерському районі.

Раніше тендер був розміщений на сайті Рrozorro, однак згодом сторінка зникла.

 Інформація про тендер зникла

2016

Реконструкція вул. Андріївської в Подільському районі Києва очікуваною вартістю 47,91 млн грн. Згідно з умовами договору, підрядник мав замінити асфальтне покриття, люки та зливоприймальні грати, гранітний бортовий камінь, облаштувати покриття з фігурних елементів мощення, встановити стовпчики, нові дорожні знаки та опори зовнішнього освітлення.

Також договором було передбачено роботи з заміни водопровідних і каналізаційних труб, а також зливової каналізації.

Договором передбачена оплата робіт через 30 днів після виконання.

Андріївська вулиця протяжністю 545 метрів у Подільському районі міста Києва пролягає від вулиці Боричів Тік (з якою поєднується сходами) до Набережно-Хрещатицької.

2016-2017

У 2016-2017 роках у Києві проводили капремонт дощових колекторів на вул. Єреванській, вул. Багговутівській, на перетині пр. Правди та пр. Порика.

Роботи проводили концерн «Київпідземшляхбуд» і товариство з обмеженою відповідальністю БМК «Місто». Загальна вартість ремонту склала майже 12 млн гривень.

У цих же роках ремонтували колектор на пр. Повітрофлотському. Роботи обійшлися в 2 млн гривень, а виконувало їх підприємство «Київшляхбуд».

2017

Капітальний ремонт Прозорівського зливового колектора на Печерську. Загальна вартість ремонту складала 16,5 млн гривень.

У 2017 році «Київавтодор» витратив 2,3 млн грн на виконання заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру на колекторі дощової каналізації на вул. Багговутівській, 36-38 у Шевченківському районі. На договорах про замовлення підряду стоїть прізвище тодішнього генерального директора "Київавтодору" Олександра Густєлєва – фігуранта корупційних скандалів.

2018

Всього на будівництво, реконструкцію і капремонт вулиць у бюджеті заклали 1,293 млрд грн.

З них тільки капремонт проспекту Степана Бандери від Московського мосту до вул. Олени Теліги, який включав себе ремонт каналізації, було заплановано виділити рекордні навіть для київського бюджету 596 646 300 грн (по 132,6 млн грн на кілометр).

На ливнівки в 2018 планувалося в цілому виділити 200 млн гривень.

З 200 млн планувалося:

  • Колектор на Броварському проспекті – 190 млн грн;
  • Капітальний ремонт зливової каналізації на вул. Вересневій (Дарницький район) та реконструкція ливнівки на вул. Лаврській – 87,3 млн гривень.
  • Також було укладено договір на розробку проєкту з реконструкції колектора дощової каналізації від вул. Вересневої, вул. Російської до вул. Тростянецької в Дарницькому районі. Проєкт повинні були розробити до квітня 2019 року – сума не названа.
  • Крім того, планувалася реконструкція дощової каналізації на Броварському проспекті від вул. Митрополита Андрія Шептицького до мосту «Метро». Роботи планували виконувати в дві черги: під час першої реконструювати колектор дощової каналізації, під час другої – побудувати очисні споруди. Загальна вартість робіт становила майже 190 млн грн.
  • Додається сюди реконструкція зливової каналізації на Броварському проспекті від вул. Митрополита Андрія Шептицького (вул. Луначарського) до мосту «Метро» через Русанівську протоку в Дніпровському районі (перша черга). Сума – 133, 3 млн грн.
  • У 2018 році також була запланована розробка проєктно-кошторисної документації по об'єкту: «Реконструкція колектора дощової каналізації від вул. Вересневий кут, вул. Російської до вул. Тростянецької в Дарницькому районі міста Києва». Вартість робіт – 1 035 000 грн.

 25 травня 2021 року комунальники відзвітували про готовність близько 80% реконструкції колектора дощової каналізації на вул. Лаврській

У цьому ж році посадовці КП «Плесо» і ТОВ «Княжна Либідь» уклали ряд договорів на проведення робіт з реконструкції зливової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі, в тому числі:

  • загальна реконструкція каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі Києва – договір №1021 від 9 серпня 2018 року на 8 млн 388 тис. гривень;
  • реконструкція на ділянці озера Кирилівське – договір №1032 від 31 серпня 2018 року на 13 млн 504 тис. грн;
  • реконструкція на ділянці озера Йорданське – договір №1051 від 11 жовтня 2018 року на 16 млн 671 тис. грн.

За умовами зазначених договорів ТОВ «Княжна Либідь» зобов'язалося виконати роботи за зазначеними вище об'єктами, а КП «Плесо» – прийняти і оплатити їх.

Згідно з інформацією з Єдиного вебпорталу використання публічних коштів «Edata», КП «Плесо» здійснило оплату зазначених робіт за 2018 рік шляхом перерахування за 3 вказаними договорами на рахунки ТОВ «Княжна Либідь» в період з 2 жовтня 2018 року по 21 грудня 2018 року коштів на загальну суму 28 млн 996 тис. гривень.

У 2018-му «Київавтодор» замовив ТОВ «БРК Гідросервіс» реконструкцію зливової каналізації на Броварському проспекті в Києві за 133,31 млн грн і не оприлюднив дані про ресурси та кошторис разом із договором, що не дозволяє порівняти матеріали з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Згідно з результатами тендеру, роботи повинні бути виконані до кінця 2020 року на ділянці проспекту від вул. Шептицького (Луначарського) до мосту «Метро» через Русанівську протоку.

У тому ж році журналісти розкрили схему «Київавтодору». Комунальна корпорація дала «прокладці» 86 мільйонів на дощову каналізацію біля Лаври із коштовними трубами. Тоді КК «Київавтодор» за результатами тендеру замовила ТОВ «Натеко Енерго Монтаж» реконструкцію дощової каналізації біля Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври за 85,95 млн грн. Власниками «Натеко Енерго Монтаж» є Ольга Біркадзе та Олександр Володимирович Омельченко.

2019

Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі» на ділянці озера Пташине – 18 млн 300 тис.

2020

У 2020 році на вул. Закревського, 5 у Києві планувалася герметизація міжпанельних швів, ремонт рулонної покрівлі, фарбування стін, стель, дверей і плінтусів, заміна труб зливової каналізації, прочищення каналізаційних колодязів. Дані роботи оцінили в суму 442 тис. 542 грн.

У Києві також розпочали реконструкцію Пейзажної алеї за 136 млн грн. Там мала з'явитися зливова каналізація, тому вода не буде накопичуватися на самій алеї.

2021

Капремонт вулиці Хрещатик в Києві проведуть за 741 мiльйон гривень. Оновлення головної вулиці носитиме комплексний характер. Будуть капітально відремонтовані інженерні мережі, зокрема, колектор дощової каналізації та комунікаційний колектор, замінено дорожнє покриття.

Також у 2021 році комунальна корпорація «Київавтодор» за 81,5 млн грн замовила проведення капітального ремонту вул. Юрія Шумського. Підряд отримала фірма колишнього топменеджера держпідприємства зі структури «Укравтодору» Віктора Гавриленка – ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50». Під час ремонту, зокрема, повинні замінити асфальтове покриття проїжджої частини, укласти ФЕМ-плитку на тротуарах, а також облаштувати велодоріжку.

Згідно з техзавданням, «Броварському дорожньо-будівельному управлінню №50» необхідно перекласти мережі зливової каналізації та переоблаштувати мережі зовнішнього освітлення, встановити підземні сміттєві контейнери, розібрати наявне та укласти нове асфальтобетонне покриття на проїжджій частині і ФЕМ-плитку на тротуарі, облаштувати велосипедну доріжку, острівці безпеки, встановити нові опори зовнішнього освітлення та світильники; нанести дорожню розмітку і впорядкувати територію. Крім капремонту безпосередньо вулиці Юрія Шумського, підряднику також необхідно заасфальтувати заїзди у двори та в'їзд до сауни «Європа».

За словами журналіста та координатора ВГО «Стоп корупції» Романа Бочкали, частина робіт із ремонту чи будівництва колекторів та ливнівок виконуються частково або так і лишаються на папері.

«Ми з одного боку бачимо, скільки грошей з міського бюджету виділяється на їхній ремонт та відновлення, а також на будівництво. А з іншого боку ми бачимо, що, на жаль, це не працює. Чому так? Це корупція. На жаль, «Київавтодор», якому підпорядкована велика частина цих ливнівок, асоціюється у людей зі словом «корупція». Ми бачимо, скільки вже відкрито кримінальних проваджень – і підозри, і суди. Але, на жаль, навіть це не зупиняє київських міських чиновників, які продовжують красти гроші на тендерах», – зазначає він у коментарі «СтопКору».

За словами Бочкали, ремонти та будівельні роботи ливнівок та колекторів у Києві важко проконтролювати.

«Важко відстежити, якої якості матеріали використовуються при будівництві ливнівки. Важко перевірити – побудували дійсно 10 км, чи побудували 5 і ще на 5 вони закрили акти виконаних робіт. Це можна виявити, провівши відповідні експертизи, але, на жаль, вони не завжди проводяться. І корупція у нас не лише в київській мерії, а й правоохоронній системі також. Власне кажучи, ті відкати та гроші, які заробляються з тих тендерів – іноді частина їх іде правоохоронцям, аби вони заплющували очі на цю проблематику», – наголошує громадський діяч.

Бочкала також зауважив, що ливнівки – не найбільша проблема.

Якщо вони й справляються зі своєю роботою, то далі стічним водам з них нікуди стікати. Проблема – засмічені колектори.

«Друга частина проблеми, якщо не говорити про ливнівки – київський колектор. Є річка Либідь, частина якої наразі під землею. Місто будується, тож фактично вона стала колектором. Вона є відкритою системою якраз таки відведення дощових вод. Через те, що вона засмічена, захаращена – вона наразі не виконує свою функцію. Навіть якщо є ливнівка, але колектор забитий – цій воді немає куди подітися. Востаннє київський колектор чистили У 1986 році. Тобто ще коли Чорнобиль був. Хоча КП «Плесо», якому виділяються відповідні кошти – це теж синонім слова «корупція». Донедавна, бо наразі там нове керівництво. Наша організація вже підписала з ними меморандум. Ми зробили обстеження цього колектора та навіть зняли сюжет», – розповідає він.

 Бочкала: Слідчі не хочуть лазити брудними колекторами Фото: СтопКор

Зазначимо, у сюжеті журналісти показали масштаби засмічення річки Либідь у Києві. За словами журналістки Діани Ловської, якщо раніше Либідь захаращувало гілля дерев, то тепер це – пластик, шини, побутове та будівельне сміття.

За словами Бочкали, раніше кошти на очищення виділялися, але фактично роботи не проводилися.

«Припускаю, що слідчі та прокурори, можливо, не хотіли лізти під землю та проходити цей колектор так, щоб подивитися, що там відбувається. Бо у нас багато таких робіт проходять по актах, за паперами – їх закривають, ставлять печатку, ніби роботи зроблені. А насправді вони навіть не відбулися», – каже він.

Примітно, що наразі очищенням займаються здебільшого громадські організації, а не столична влада.

Очільник «Стоп корупції» впевнений: щоб змінити ситуацію, потрібен більш жорсткий підхід.

«Потрібно ставити конкретні терміни, а також відповідальних осіб. Можливо, це не тільки має робити «Київавтодор». Особливо враховуючи, що до них та їхньої якості робіт немає довіри. Проведімо відкриті торги, відкриті тендери, винаймемо компанії, які мають відповідний досвід та репутацію. І хай це буде на ринкових умовах. Не треба, може, взагалі це робити «Київавтодору». Нехай він виступає як замовник цих робіт, але робити мають дійсно ті компанії, які зроблять це якісно і за ринковою вартістю, а не за завищеними цінами, щоб можна було щось із цього заробити», – підсумував Бочкала.

Враховуючи ситуацію з засміченням колекторів, киянам швидше за все варто готуватися до нових дощових затоплень та розгрібати наслідки доти, доки столична влада рішуче не візьметься за проблему.

Другие новости