ПоддержатьУкраїнська

У школах Києва встановлять металошукачі

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

У школах Києва встановлять металошукачі

Дотримання заходів безпеки у школах Києва планують вивести на новий рівень. Зокрема, у закладах освіти встановлять металошукачі, щоб ніхто не міг пронести заборонені предмети всередину. Про це в коментарі «СтопКору» розповів заступник начальника відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Київської міської прокуратури Олег Талала.

 У столичній прокуратурі хочуть поліпшити безпекову ситуацію в школах

«Було вирішено розглянути питання посилення безпеки шляхом такого додаткового елементу, як встановлення рамок металошукачів у школах. З цією ініціативою Київська міська прокуратура звернулася до Київської міської ради, яка, розглянувши наші пропозиції, в цілому їх підтримала. Київрада дала доручення відповідним департаментам про розробку відповідних програм. Спочатку це буде пілотна програма. Якщо вона буде вдала та позитивно сприйнята батьками, вчителями та дітьми, то, можливо, буде впроваджена на території всіх навчальних закладів», – сказав він.

За словами Талали, навчальні заклади, де мають встановити металошукачі, будуть обрані відповідними департаментами Київської міської державної адміністрації «рандомно».

Він також відзначив, що обшукувати дітей без дозволу батьків закон не дозволяє. Тож правоохоронці будуть проінструктовані відповідним чином.

«Згідно з нормами законодавства, огляд речей дитини може відбуватися лише на підставі ухвали суду і винятково в присутності батьків або особи, яка їх замінює (педагога, психолога). Тому у випадку, якщо наприклад відбудеться спрацювання металошукача і будуть обґрунтовані підозри, що у дитини в речах, які вона приносить, можуть бути якісь заборонені предмети або речовини — зокрема зброя, охоронці і педагогічний склад (в т.ч. шкільний психолог) будуть проінструктовані про необхідність повідомлення батьків та поліції про такий факт. Вже з їхнього відома та у присутності педагога чи психолога та за безумовної згоди дитини може бути поверхнево візуально оглянуто зміст її речей, аби впевнитися, що там немає зброї», – сказав представник прокуратури міста Київ.

Талала додав, що металошукачі здатні «відрізнити» звичайні канцтовари від зброї. Оскільки вага зброї є значно вищою. До прикладу, один пістолет важить близько 600-700 грамів.

Правоохоронець також повідомив, що справа жінки, яка пронесла на територію «Олександрійської гімназії» у місті Київ зброю – розслідується.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, мати школярки Ірина Топчій принесла до столичної школи травматичну зброю. За даними журналістів, отримала вона її за фейковим посвідченням представника ЗМІ.

А у вересні цього року у Полтаві дев’ятнадцятирічна дівчина зайшла до школи та вчинила стрілянину з арбалета. Було поранено двох учителів.

Другие новости