ПоддержатьУкраїнська

У столиці активісти виступили проти хабарництва в міграційній службі

StopCor
StopCor

StopCor

У столиці активісти виступили проти хабарництва в міграційній службі

Активісти ГО "Стоп корупції", ГО "Стоп нелегал", "Актуальна правда", "Об'єднання Богдана Хмельницького" та шукачі політичного притулку з країн СНД провели акцію протесту під стінами Державної міграційної служби.

Захід провели з нагоди третьої річниці розгону студентів, які вийшли на захист євроінтеграційного майбутнього України на Майдан Незалежності 30 листопада. Подробиці акції повідомила журналістка "СтопКору" Наталя Полинкова.

"Учасники акції виступали за надання політичного притулку опозиційно налаштованим представникам країн СНД, які у період Євромайдану активно підтримували українців, через що зазнали цькування та переслідування на батьківщині. Минулого року притулок в Україні отримали кілька сотень афганців і пакистанців, але всього 7 росіян. Чому?

Чому опозиціонерам не надають притулку в Україні? Як говорять люди, які вже встигли пройти кілька кіл пекла у пошуках політичного притулку в Україні, справа у застарілому підході, кадровому складі, який не змінювався кілька років, та корупції.

За нашою інсайдерською інформацією, існують певні розцінки на отримання гостинності української міграційної служби.

800 доларів коштує найпростіша довідка, яку роблять для азійців, які торгують на ринку. Статус коштує 2-3 тисячі доларів. А за кілька сотень тисяч український паспорт продадуть окремі чиновники навіть злочинцям міжнародного масштабу.

З політичних біженців країн СНД, які втікають до Києва від переслідування влади, як правило, просто "нічого взяти" – тому вони просто нецікаві для чиновників-корупціонерів", – розповіла журналістка "СтопКору" Наталя Полинкова.

За словами шукачів політичного притулку, вирішує надавати чи ні статус біженця директор департаменту у справах іноземців і осіб без громадянства – Наталія Науменко.

"Пані Наталя на своїй посаді пережила з десяток міністрів і голів міграційної служби, утім сама міцно тримається за крісло, і очищення влади її не бере! Кажуть, що саме ця непримітна жінка контролює видачу документів біженцям, а також всі фінансові подяки проходять через неї.

За нашою інсайдерською інформацією, ця чиновниця допомагала незаконно надавати статус біженця громадянам Сирії, Пакистану та Афганістану, у тому числі – кримінальним авторитетам. Усі шукачі притулку зі Сходу знають: гроші передають через перекладачів", – додає журналістка.

"За безпосередньої участі Наталії Науменко було надано особливий статус громадянину РФ Роману Пихтіну, який підлягав кримінальному переслідуванню за шахрайство в особливо великих розмірах. За деякою інформацією, Пихтін за свою свободу заплатив 50 тисяч доларів.

Також допомогу Науменко отримав Андрій Петровський на прізвисько "Реча", який втік з Росії, де буцімто на його рахунку – кров десятків людей. Цей злочинець у 2008 році був оголошений у міжнародний розшук, але зміг 2011 року за рішенням 332-11 знайти притулок в Україні. Кажуть, коштувало це йому уже 200 тисяч доларів.

2012-го ГПУ скасувала це рішення, утім Петровський за допомогою Науменко отримав український паспорт на території Донецької області ВК 921107. Утім навіть отримавши український паспорт, кримінальний авторитет зміг умовити Наталію Науменко продовжити йому статус біженця до березня 2017 року ПБ 002562, аби у злочинця була гарантія невидачі його російським правоохоронцям. Адже у розшуку він до цих пір.

Таке поєднання суперечить Закону про статус біженців, ст. 1", – ділиться інформацією журналістка "СтопКору".

Активісти "Стоп корупції" та однодумці представників проекту з інших громадських організацій вимагали від керівництва Державної міграційної служби змінити практику тотального ненадання статусу біженця опозиційним активістам країн СНД, які підтримують Україну, провести службову перевірку щодо законності відмов у наданні статусу біженця наступним особам: Аліні Слуцькій, Іллі Лукашову, Олексію Вєтрову, Сергію Анісіфорову, Петру Любченкову, Олексію Скорбачу, Павлу Щехтману, Володимиру Іонову та іншим.

Окрім того, активісти закликали представників міграційної служби індивідуально і виважено підходити до надання статусу біженця опозиціонерам із країн СНД, залучати представників громадськості для прийняття рішення щодо надання статусу біженця для усунення корупційної складової, провести службову перевірку діяльності Директора Департаменту у справах іноземців і осіб без громадянства Науменко Наталії Миколаївни щодо можливих фактів корупції, перевірити законність надання статусу біженців Роману Пихтіну, Андрію Петровському та ін.

Також громадські активісти закликали компетентних спеціалістів притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у ненаданні статусу біженця особам, які мають на це право, або наданні такого статусу незаконно, якщо такі факти будуть підтверджені.

Другие новости