ПоддержатьУкраїнська

Українці в Нідерландах з нагоди Дня Незалежності влаштували заплив каналами Гааги

StopCor
StopCor

StopCor

Українці в Нідерландах з нагоди Дня Незалежності влаштували заплив каналами Гааги

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, святкування 30 річниці Незалежності України проходило у Гаазі. Каналами заплив робили чотири човни з українською символікою.

Участь у заході взяв посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов та представники посольства.

Також у центрі Гааги біля одного з каналів розгорнули 30-ти метровий жовто-блакитний стяг.

Святкування Дня Незалежності України на човнах каналами Гааги проходить вже 7 рік поспіль.

“Така ідея народилася після Майдану та початку війни. Все почалося у 2014 році. Тоді через російську агресію проводилося багато різних акцій. Я вирішила, що з нагоди Дня Незалежності України ми маємо зібратися, показати себе, свої традиції, культуру, щоб місцеві бачили нас, цікавилися нами і тим, що відбувається в нашій країні. І нам вдалося гучно заявити про себе”, - сказала в коментарі Укрінформу організатор святкування, член правління Фундації “Українці в Нідерландах” Людмила Лісовська.

Вона зазначила, що все почалося з одного човна, на якому було близько 30-ти активних українців, але неочікувано наступного року до неї звернулися знову і так святкування Дня Незалежності на каналах Гааги стало вже традицією. Українці почали їхати до Гааги з усіх куточків Нідерландів, щоб разом заспівати гімн, розгорнути український прапор та розповісти нідерландцям про Україну та її боротьбу за свою Незалежність.

“Спочатку це був захід, який я організувала, запросивши українців, які мешкають тут, яких я добре знала. Я не думала, що це переросте у традицію і українці з усіх Нідерландів їхатимуть в Гаагу. Організація будь-якого заходу забирає дуже багато енергії, сил, часу та коштів. І коли все вдається, то залишаються настільки приємні емоції, що хочеться поділитися ними з цілим світом. Надзвичайно приємно, що з роками моя приватна ініціатива у 2014-му році продовжує набувати серед земляків у Нідерландах популярності і щоразу задіюється більша кількість човнів для її реалізації. Так в мене народилася ідея наступного року запустити флешмоб. І щоб не тільки в Гаазі бачили синьо-жовті човни, а й по всій країні, де це дозволяють канали. Зокрема, щоб українці плавали каналами Амстердама, Делфтра, Лейдена, Роттердама та інших... Починається все завжди з малого. Я готова допомогти з організацією, знаходити відповідальних українців у різних містах, єднатися та розповідати про нашу Незалежність та боротьбу за неї. Ми завжди присвячуємо цей заплив Дню Незалежності України. Ми співаємо разом, на нас з берегів дивляться люди. І вони будуть шукати, що таке жовто-блакитне, що таке чорно-червоне, що таке віночки, що таке вишита сорочка. Цього року я зробила 20 віночків, а ще символічно 30 жовто-блакитних повітряних кульок”, - поділилася з Укрінформом Лісовська.

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня, у День Незалежності України, відбуваються святкові заходи по всій країні, які розпочалися 22 серпня. Всі вони об’єднані гаслом "Ти у мене єдина".

Нагадаємо, Управління закордонного українства МЗС з нагоди 30-ї річниці Незалежності України опублікувало добірку відеовітань від українців з різних куточків світу у рамках проєкту «Усе моє, все зветься Україна», розпочатого з нагоди 30-ї річниці Незалежності України та до річниці прийняття Верховною Радою.

Джерело: Укрінформ

Другие новости