ПоддержатьУкраїнська

В Україні може статися свій Бейрут: у порту Миколаєва зберігається небезпечний вантаж

StopCor
StopCor

StopCor

В Україні може статися свій Бейрут: у порту Миколаєва зберігається небезпечний вантаж

У порту Миколаєва перебуває вантаж, який може спровокувати вибух потужніший, ніж у Бейруті. Це 3200 тонн задавненої аміачної селітри, яка зберігається там уже два роки, передає rbc.ua.

Активісти зазначають, що такий вантаж може спровокувати вибух набагато сильніший, ніж той, що стався 4 серпня в Бейруті, столиці Лівану.

Видання цитує голову громадської організації "Центр аналітичних досліджень" Андрія Сенченка, який зазначає, що цей вантаж перебуває у миколаївському порту вже два роки й щодо нього було відкрито кілька кримінальних проваджень.

"18.09.2018 року судно "Тузла" з 3200 тоннами простроченої селітри зайшло в Миколаївський морпорт, на 12 причал. Почалося передбачене процедурою відвантаження, але екологічною інспекцією було відмовлено у митному оформленні вантажу. Крім цього, екоінспекція звернулася до Держспоживслужби області, до митниці, прокуратури, СБУ та поліції. Судно пішло, а вантаж залишився лежати в порту. Що привертає  увагу – це обсяги вантажу. Селітри навіть більше, ніж злетіло в повітря в порту Бейрута", – написав Сенченко.

За даними Сенченка, відправлений вантаж був із Казахстану. Залізницею його відправили до Грузії, а звідти судном привезли до Миколаєва.

У Миколаївському морському порту повідомили, що небезпечний вантаж був вивезений у 2019 році. Про це повідомляє пресслужба Миколаївського морського порту.

"Після трагічного вибуху в Бейруті в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на території Миколаївського морського порту перебуває аміачна селітра, яка була завезена у 2018 році. Адміністрація Миколаївського морського порту офіційно спростовує цю інформацію, оскільки вона не відповідає дійсності. Вивезення партії селітри аміачної з території Миколаївського морського порту було завершено на початку 2019 року. На цей момент залишки вантажу селітри аміачної, яка була відвантажена з "Тузли", в порту відсутні", – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що у вівторок ввечері в порту Бейрута стався великий вибух. Внаслідок вибуху щонайменше 120 людей загинули та близько 5 тисяч отримали поранення. Міністр внутрішніх справ Лівану Мохамед Фехмі заявив, що причиною вибуху може бути склад з величезною кількістю нітрату амонію.

Другие новости