ПоддержатьУкраїнська

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

StopCor
StopCor

StopCor

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Чималого рейваху в українському суспільстві накоїли електронні декларації волинських можновладців.

Чиновницькі статки виявилися, напевно, найгарячішою темою обговорення в соціальних мережах, повідомляє видання ВолиньPost.

Е-декларування доходів українських посадовців було однією із вимог Заходу. Зі скрипом та рипом, але українська влада була змушена таки запровадити цей механізм. Звітувати довелося і волинським держслужбовцям. Однією із новинок став обов’язок чиновників показати громадянам власні накопичення не тільки у фінансових установах, а й «у панчосі». Тобто заощадження у готівці.

Тож ВолиньPost вирішило проаналізувати, скільки грошей трудами праведними зуміли накопичити волинські можновладці. У дослідження потрапило керівництво місцевих структурних підрозділів центральних органів державної влади, РДА, органів місцевого самоврядування (обласного, районного та міст обласного підпорядкування).

Загалом довелося проаналізувати понад півтори сотні електронних декларацій про доходи. Слід відзначити, що дослідження охопило як посадовців, так і членів їхніх родин. Адже часто виявляється, що левова частина статків записані на дружину, маму і навіть на улюблену тещу.

Додамо, що декларувати чиновники мали власні заощадження, сукупний обсяг яких перевищував 50 мінімальних зарплат станом на 1 січня 2015 року, тобто 61 тисячу гривень.

Станом на 12:00 1 листопада не всі посадовці, які опинилися «під прицілом», подали е-декларації. Наприклад, не було на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції декларації керівництва Ковеля. А статки начальника УСБУ у Волинській області Юрія Фелонюка «розсекретила» дружина Діана, яка працює суддею у Хмельницькому окружному адмінсуді.

БАГАТІ БУРАТІНИ

Як свідчить статистика, волинські можновладці накопичили чималі гроші: 104 мільйони гривень. Зберігають вони свої заощадження у гривнях, доларах та євро. Накопичення в іноземній валюті переводилися в українську за офіційним курсом НБУ на 1 листопада (25,51 – долар, 27,93 - євро).

Ймовірно, інформація у е-деклараціях – не вичерпна. Наприклад, деякі найбагатші волинські посадовці, як-от голова облради Ігор Палиця чи губернатор Володимир Гунчик, не зазначили у цих документах статки окремих родичів.

Найбільші заощадження виявилися у таких посадовців та їхніх родин: голова Волинської облради Ігор Палиця, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, начальник ГУ Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак, Луцький міський голова Микола Романюк, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко, перший заступник начальника ГУ ДФС в області Віталій Чуй, заступник начальника Волинської митниці Леонід Негріч, начальник УСБУ у Волинській області Юрій Фелонюк, Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков, голова Господарського суду Волинської області Микола Шум.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

ВЛАДА «ПАНЧОСІ» ДОВІРЯЄ БІЛЬШЕ, НІЖ БАНКАМ

Як свідчить статистика, дві третини своїх заощаджень волинські можновладці зберігають бабусиним способом – «у панчосі». Тобто – готівкою. Загалом у «кеші» власть імущі накопичили 70 мільйонів гривень.

У ТОП-5 потрапили такі посадовці та їхні родини: голова Волинської облради Ігор Палиця, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, Луцький міський голова Микола Романюк, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко, заступник начальника Волинської митниці Леонід Негріч.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Натомість на банківських рахунках волинські владці нагромадили 34 мільйони гривень.

У ТОП-5 потрапили такі посадовці та їхні родини: голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, начальник ГУ Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак, голова Волинської облради Ігор Палиця, перший заступник начальника ГУ ДФС в області Віталій Чуй, Луцький міський голова Микола Романюк.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Свої кревні чиновники зберігають на рахунках у двох десятках фінансових установ. Щоправда, як з’ясувалося, найпопулярніший серед них – «Приватбанк». У ньому зберігаються три чверті заощаджень волинських посадовців. Державний «Ощадбанк» - на другому місці із відставанням у 10 разів.

У ТОП-5 банків, яким довіряють волинські владці, потрапили: «Приватбанк», «Ощадбанк», «Ексім», «Укргазбанк», «Укрсоцбанк».

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

НА ТРЬОХ: ГРИВНЯ, ДОЛАР І ЄВРО

Понад половину своїх заощаджень волинські можновладці зберігають у національній валюті. В українській гривні вони задекларували понад 55 мільйонів гривень.

Найбільше гривневих збережень у таких волинських посадовців та їхніх родин: голова Волинської облради Ігор Палиця, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, Луцький міський голова Микола Романюк, начальник ГУ Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Вельми популярні серед чиновників і американські долари. Загалом волинські владці накопичили понад 1,8 мільйона доларів.

Першу п’ятірку за доларовими заощадженнями сформували такі чиновники та члени їхніх родин: голова Волинської облради Ігор Палиця, начальник ГУ Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко, Луцький міський голова Микола Романюк.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Попри прагнення офіційного Києва до Європи, зберігати свої гроші у європейські валюті волинські посадовці не поспішають. Заощадження у євро становлять лишень 84 тисячі.

У ТОП-5 потрапили так чиновники та їхні родини: голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, Луцький міський голова Микола Романюк, Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков, заступник голови Апеляційного суду Волинської області Віктор Стрільчук, перший заступник голови Іваничівської РДА Теодор Гавінський.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

ГОЛОВНІ НА РАЙОНІ

Не дивно, що найбільші заощадження виявилися у можновладців обласного рівня. Вони й накопичили левову частку – 87 мільйонів гривень.

У ТОП-5 потрапили такі посадовці та члени їхніх родин: голова Волинської облради Ігор Палиця, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, начальник ГУ Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак, перший заступник начальника ГУ ДФС в області Віталій Чуй, заступник начальника Волинської митниці Леонід Негріч.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

Натомість районне та міське начальство – значно бідніше. Їхня доля у заощадженнях волинських посадовців – лишень 17 мільйонів гривень.

Лідерами виявилися такі службовці та їхні родини: Луцький міський голова Микола Романюк, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко, Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков.

Як і чому волинські можновладці декларують більше, ніж мають

NOTA BENE

Українська служба BBC припускає, що українські чиновники можуть не мати таких великих обсягів готівки. «Мовляв, краще показати в декларації більше, ніж готівки є насправді, щоби потім, коли раптом випаде нагода поліпшити матеріальне становище, не перейматися, як пояснити таке збагачення», - йдеться у повідомленні.

Щоправда, це питання з’ясовуватимуть НАЗК та Національне антикорупційне бюро, які перевірятимуть достовірність викладених в електронних деклараціях відомостей. Як і законність походження чиновницьких статків.

У цей рейтинг не потрапив начальник митного посту "Ягодин" Сергія Гриценка. Нині на сайті НАЗК є два варіанти його декларації. В першому вказані 834 тисячі доларів у банку, в другому - 34 тисячі. Коментувати цю ситуацію митник не зміг, бо перебуває, як повідомили на митниці, на лікарняному.

Джерело: ВолиньPost

Автор: Мирослав ВАТАЩУК

Другие новости

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Хмельницкий горсовет передал землю, которую обещали жильцам ЖК, в аренду компании, одним из владельцев которой является гражданин россии, и теперь не хочет разрывать с ней соглашение