ПоддержатьУкраїнська

Збережемо Полісся: на Житомирщині громада повстала проти вирубування 1200 гектарів лісів

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Збережемо  Полісся: на Житомирщині громада повстала проти вирубування 1200 гектарів лісів

Акція протесту проти варварського вирубування лісу на Житомирщині відбулася 15 листопада. Місцеві жителі за підтримки екологів, громадських активістів вимагали зупинити масове знищення дерев у лісі біля села Омельянівка. З’ясувалося, що вікові ліси надані під сільськогосподарські поля агрофірмі, власник якої – громадянин США. Про це розповів координатор ВГО "Стоп корупції" на Житомирщині, який долучився до мітингу.

Акція проти знищення лісу на Житомирщині Фото: СтопКор

Активне вирубування дерев у лісі Коростенського району на Житомирщині розпочалося місяць тому. Жителі екопоселення села Омельянівка, що в 70 км від Житомира, зафіксували, що в лісі поблизу села масово вирубують дерева. Більшість із них – вікові дуби.

Люди забили на сполох, викликали поліцію. І раптом з’ясували, що 1200 га землі, вкритої лісом, чомусь віддано ТОВ "Головки Агро" як поля. Місцеві називають це рейдерським захопленням. Цікаво, що кінцевим бенефіціаром агропідприємства є громадянин США.

"Громадянин США Девід Сафір організував масове вирубування дубових лісів у Житомирській області. Сьогодні відбудеться слухання з рейдерського захоплення 1200 гектарів землі у колишньому Малинському районі біля села Омельянівка, вкритих лісом. ТОВ "Головки Агро" отримала ці землі сумнівним чином і найімовірніше шляхом підроблення документів", — розповідає координатор ВГО "Стоп корупції" на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

https://www.facebook.com/100051686923039/posts/428282558904638/

Він повідомив, що земля арештована, утім, там ведуться роботи з вирубування лісу.

"Директор не має відношення до сільського господарства, утім, має відношення до лісозаготівлі та до продажу лісу. Я так розумію, що ця рейдерська схема організована спеціально для того, щоб вирубати ліс. І ніхто жодної сільськогосподарської діяльності вести і не збирався. Скоріш за все, ліс вирубають, а потім будуть шукати, кому продати землю", — прокоментував Ігнатьєв.

Ігнатьєв звернувся до місцевих депутатів, чиновників, до центральної влади з проханням розібратись у ситуації та зупинити знищення лісу.

За наданою місцевими жителями інформацією, ліс, що розташований навколо села Омельянівка, є рекреаційною зоною, в якій ростуть червонокнижні рослини та мешкають рідкісні тварини, занесені до Червоної книги України. Деякі з них — під охороною на загальноєвропейському рівні.

15 листопада в Господарському суді Житомирської області відбулося підготовче слухання у справі щодо проблемної ділянки землі у лісі.

Жителі екопоселення з плакатами біля суду і Житомирської ОДА вимагали зупинити нищення унікального лісу.

Жителі Житомирщини вимагають зупинити вирубку лісу в Коростенському районі Фото: СтопКор

До протестувальників вийшов заступник голови ОДА Віктор Градівський. Він пообіцяв, що керівництво області ретельно вивчить питання і напрацює стратегію його розв'язання. Також він запропонував учасникам акції зустрітися ще раз для більш ефективної співпраці у розв’язанні проблеми, повідомив Олександр Ігнатьєв.

Ігнатьєв додав також, що до мітингувальників підходили представники ГУНП в Житомирській області та представники СБУ. Вони зафіксували отриману від учасників акції інформацію.

Також із мітингувальниками поспілкувався перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

"Він пояснив, що незалежно від виду власності землі, перш ніж проводити вирубування лісу, мають отримати дозвіл держорганів – так званий "лісовий квиток". Для ідентифікації лісу й експертиз очільник управління лісового господарства області запропонував залучати спеціалістів управління. Також він запропонував усіляку підтримку у цій ситуації", — каже житомирський стопкорівець.

До мітингувальників вийшли чиновники Житомирської ОДА Фото: СтопКор

Згідно зі ст.1 Лісового Кодексу України, "усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави". А ст.12 ЛКУ зазначає, що право приватної власності на ліси може виникати лише у випадку, якщо вони складають замкнені земельні лісові ділянки загальною площею до 5 га у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств.

"Своєю чергою, в межах своїх повноважень у сфері земельних відносин (ст.12, 20, 184 Земельного Кодексу України): селищна рада / ОТГ під час прийняття рішення, землевпорядники під час проведення землевпорядних робіт і кадастрові реєстратори під час реєстрації мали перевірити цей факт та ідентифікувати ці території, як ліси. А також у жодному разі не надавати їх у приватну власність", – розповідають місцеві екологи.

Вони дізналися, що, за даними Публічної кадастрової карти, 2 червня 2021 року (всього через 1,5 місяця після свого заснування) ТОВ "ГОЛОВКИ – АГРО" зареєструвало у приватну власність більш як 600 га землі на території Чоповицької селищної ради. З яких щонайменше 350 гектарів є лісами, в тому числі не тільки самосійним 20-30 річним лісом, але й цілком дорослими 50-60 річними дубами, соснами, вільхами та березами.

Координатор "Стоп корупції" на Житомирщині провів аналіз документів щодо фірми, яка отримала лісові угіддя під виглядом сільськогосподарських полів. І з’ясував цікаві факти.

сі ділянки без рішення Чоповицької сільради на початку 2021 року оформило у власність ПРИВАТНЕ (ПРИВАТНО-ОРЕНДНЕ) СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО ІМ. Н.СОСНІНОЇ. З 01.03.2021 засновником та директором ПП Сосніної стає ТУГУЧОВА ВІОЛЕТТА ВОЛОДИМИРІВНА. 22.04.2021 Тугучова створює ТОВ "ГОЛОВКИ – АГРО" та стає там директором та засновником. 14.06.2017 Тугучова з партнеркою створює ТОВ "ЦЕНТР ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ", оформлює документи на землю інженер-землевпорядник і працівниця цієї фірми Івченко Любов Гаврилівна. 18.10.2021 у "ГОЛОВКИ – АГРО" змінився керівник. Ним став Тичина Віталій Валерійович. Цього ж дня змінився бенефіціар, ним стало ТОВ "ДАВА ЛЕНДС", 44235256, Сафір Давід, мешканець Брукліну в Нью-Йорку, Сполучені Штати Америки", — розповідає Олександр Ігнатьєв.

Він також надав коментар місцевому телеканалу, який висвітлював протести проти вирубування лісів Полісся.

Нагадаємо:

  • Координатор ВГО "Стоп корупції" Олександр Ігнатьєв нещодавно провів розслідування попередньої діяльності новопризначеного керманича Олевського лісгоспу на Житомирщині. І викрив факти держзакупівель автівок за завищеними цінами.

Другие новости