ПоддержатьУкраїнська

Журналісти спільно з "Екозагоном" накрили бізнес торгівців підсніжниками

StopCor
StopCor

StopCor

Журналісти спільно з 'Екозагоном' накрили бізнес торгівців підсніжниками

Журналісти "СтопКору" спільно з громадськими екоінспекторами провели рейд у Києві і зупинили торгівлю червонокнижними квітами. Подробиці на своєму фейсбуці повідомив журналіст Олександр Мамай.

"Журналісти "СтопКору" і поза роботою проявляють свідому громадянську позицію. Ми спільно з активістами цивільного утворення "Екозагін" вирішили боротися з продавцями первоцвітів, які занесені до Червоної книги України.

Найбільше скупчення нелегальних торгашів підсніжниками на вулиці Саксаганського. Там процвітає бізнес у ромів, парубки пропонують букети просто на проїжджій частині, бігають з-поміж автівками та втюхують водіям квіти за 30-50 гривень". - написав журналіст на своїй сторінці у фейсбуці.

Журналісти спільно з ''Екозагоном'' накрили бізнес торгівців підсніжниками

Активістам вдалося зупинити трьох торгівців, ще одного забрала поліція, яку знімальна група викликала на місце.

"Бізнес чітко налагоджений: кілька торгівців, які маневрують між машинами, на узбіччі так званий координатор, поруч ще один спільник з сумкою, набитою квітами та машина, у якій в очевидь також продукція на продаж. Партії квітів скуповують на Центральному вокзалі столиці. Туди ми теж навідаємося з перевіркою", - зазначив журналіст Олександр Мамай.

Журналісти спільно з ''Екозагоном'' накрили бізнес торгівців підсніжниками

Торгівцям первоцвітом поліція може пред'явити 160-у статтю - "торгівля з рук у невстановлених місцях". При цьому правоохоронці люблять обмежуватися усним попередженням, та й то за умов тиску громадськості. Але це якщо можна встановити осіб. Якщо ні - "пакують" і везуть до райвідділку", - зазначає журналіст.

Після акції команда "Стоп корупції" вирішила провести власне розслідування. Журналісти уже з'ясували, хто і як сприяє вуличним торговцям підсніжниками.

Журналісти спільно з ''Екозагоном'' накрили бізнес торгівців підсніжниками

"У місті працює давно налагоджена схема, коли провідники поїздів, а також їхні начальники регулярно перевозять із Західної України величезні сумки із червонокнижними рослинами і отримують за це свою долю. Потім передають гуртовим посередникам. Інший, не менш цікавий факт, – протягом останніх років продавці не отримали жодного штарфу. Хоча за статтею 88-1 Адмінкодексу України за це можна поплатитись сумою у кілька тисяч гривень із конфіскацією усього товару", зазначив журналіст "СтопКору" Олександр Мамай.

Журналісти спільно з ''Екозагоном'' накрили бізнес торгівців підсніжниками

Другие новости