ПоддержатьУкраїнська

ДІАМ удруге відмовилася перевіряти скандальну забудову «Sky River 2»

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ДІАМ удруге відмовилася перевіряти скандальну забудову «Sky River 2»

Комісія ДІАМ «не знайшла підстав» для проведення позапланової перевірки скандального будівництва у Золочеві на Київщині. Там на березі річки під виглядом готелю будують елітний ЖК «Sky River 2». Роботи ведуться з порушенням земельного та екологічного законодавства.  Це виявили перевірки, проведені відповідними органами. 

 ЖК «Sky River 2» зводять під виглядом готелю Фото: скриншот

ЖК «Sky River 2»  будують у Золочеві на Київщині за адресою вул. Приозерна, 17. За дозвільними документами, у рекреаційній зоні зводять нібито готельний комплекс. Хоча на численних рекламних бордах ідеться саме про житлові будинки. Це — порушення, невідповідність намірів забудови цільовому призначенню земельної ділянки.

Виявлено також зняття родючого шару ґрунту без відповідного дозволу, будівництво капітальних споруд у прибережних захисних смугах із природоохоронною територією, що забороняється. Ще на етапі подання документів до тодішньої ДАБІ на отримання дозволу на будівництво замовник повинен був надати оцінку впливу на довкілля. Адже йдеться про господарську діяльність, що передбачає втручання в природне середовище. Проте висновку не було, а у Держархбудінспекцію замовник замість нього надав листи сумнівного змісту, у яких «обґрунтовував», що оцінка впливу на довкілля відповідно до Закону начебто не потрібна.

У Золочівській сільській раді повідомили, що  не видавали технічних умов на приєднання до мереж водопостачання та водовідведення, які були надані замовником будівництва у складі проєктної документації для отримання дозволу на проведення будівельних робіт. Місцева влада звернулася до Бориспільської прокуратури.

 Журналісти навідалися до голови Золочева Фото: СтопКор

Активісти та журналісти навідалися до голови Золочівської ОТГ. Він підтвердив представникам ЗМІ, що сільрада не могла видавати технічні умови забудовнику на водопостачання, бо у селі немає централізованого водопроводу.

 Голова Золочівської ОТГ підтвердив, що ТУ для будівництва ЖК не видавали Фото: СтопКор

Численні порушення та невиконання приписів зафіксували у Держгеокадастрі та Держекоінспекції. І лише ДІАМ дивним чином не вбачає підстав для проведення перевірки об’єкта будівництва.

Напередодні Нового року  Комісія ДІАМ відмовилася перевіряти об’єкт. Дії комісії активісти оскаржили – звернулися до керівництва ДІАМ Семена Кривоноса. І подали повторне звернення з доказами усіх порушень при  будівництві.

8 лютого Комісія ДІАМ вдруге розглянула звернення активістів щодо необхідності проведення перевірки будівництва на Київщині.

Попри те, що активісти надали усі документи, які доводять порушення законодавчих норм і містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, ДІАМ знову відмовилася проводити перевірку об’єкту.

 Комісія ДІАМ вдруге відмовилася перевіряти ЖК ''Sky River''

«За результатами розгляду звернення, відповідно до прийнятого Комісією рішення, рекомендації щодо обґрунтованості позапланової перевірки та необхідності її проведення відсутні», — йдеться у відповіді ДІАМ від 11 лютого 2022 року.

Активісти обурені: попри наведені факти порушень містобудівного, екологічного та земельного законодавства, члени комісії одноголосно заявили про «недоцільність проведення позапланової перевірки» та відмовили у здійсненні контрольного заходу.

«Різні контрольні органи вже провели перевірки та виявили низку порушень. Та забудовник не виконує приписи: порушення не усуває, будівництво триває. Саме ДІАМ, відповідно до повноважень, має запобігати та припиняти порушення містобудівного законодавства. Утім, відомство просто ігнорує наявні факти порушень і звернення громадськості. Таке вперте небажання комісії ДІАМ проводити перевірку будівництва ЖК у Золочеві може вказувати на можливу корупцію», — зазначив активіст ВГО «Стоп корупції» Максим Томілов.

Щоб змусити державний контрольний орган працювати в межах Закону, активісти розглядають можливість звернення до суду з позовом до органу, який ігнорує обґрунтовані звернення громадськості.

Нагадаємо:

  • Як повідомлялося, технічні умови на водопостачання та водовідведення у ЖК «Sky River 2», які замовник надав у ДАБІ задля отримання дозволу на виконання робіт, виявилися «липовими».
  • Крім того, потенційних покупців квартир імовірно вводять в оману. За дозвільними документами, у Золочеві будують готельний комплекс.

Другие новости