ПоддержатьУкраїнська

Експерти: нова редакція правил санітарної вирубки лісів на руку тіньовому бізнесу

StopCor
StopCor

StopCor

Експерти: нова редакція правил санітарної вирубки лісів на руку тіньовому бізнесу

Нова редакція правил санітарної вирубки лісів створює широкі можливості для тіньового заробітку.

Рубки, що здійснюються лісівниками на 95-99% законні. Але правила і нормативи, які їх регулюють, містять грубі помилки, що завдає шкоду лісу та дозволяє довільно класифікувати одержувану деревину.

Про це заявив в інтерв'ю "Главкому" Михайло Попков, експерт програми "Правозастосування й управління в лісовому секторі країн східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства" (FLEG II) та редактор видання "Український лісовод".

"Це створює широкі можливості для тіньового заробітку, а довести порушення складно. Якщо формальності дотримані, виконавець чистий перед законом, ну а законодавці ніколи ні за що не відповідають", - каже Попков.

Прийняття ж обіцяних нових правил санітарної вирубки лісів затягнулося.

Ще в червні цього року віце-прем'єр Володимир Кістіон переконував "Главком", що найближчим часом ці норми будуть ухвалені урядом в новій редакції. Літо скінчилось, і вже у вересні в інтерв'ю "Главкому" міністр аграрної політики Тарас Кутовий на питання щодо нових правил вирубки відповів так: "На жаль, є процедура погодження, бюрократія. Цей процес може тривати довго".

Нарешті 28 вересня ці нові правила санітарних рубок були підтримані на урядовому комітеті. "Думаю, на наступному тижні уряд прийме рішення. Суцільні санітарні рубки будуть заборонені. Виключення – це наслідки буревіїв, вітровалів, пожеж, всихання. Але в таких випадках до цього процесу буде залучатися комісія, представники місцевої влади, громадськість", - спрогнозувала подальший розвиток подій Христина Юшкевич.

Проте оцінку правилам у новій редакції експерти галузі дають не надто оптимістичну.

"Я дуже критично ставлюсь до нових санітарних правил, - висловлює свою думку експерт Михайло Попков. – Впевнений, що для вирішення проблеми треба переглядати весь комплекс нормативів, що регулюють рубки. Раніше опублікований варіант санітарних правил викликав багато зауважень, які були передані в Держлісагентство від проекту FLEG. Відповіді ми не отримали. Нинішню версію я побачив кілька днів тому. Мені здалося, що документ став гірше. Таке враження, що він створить більше проблем, ніж вирішить".

Поки ж питання "сірих" рубок доводиться вирішувати переважно в ручному порядку.

Як відомо, не так давно усім начальникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства і керівникам лісгоспів було дане доручення від Держлісагентства оприлюднювати на сайтах повну інформацію про ділянки, де відбуватиметься будь-яка вирубка дерев. Більшість, визнають експерти, цю настанову виконують. Та це не унебезпечує ані від "сірих", ані від "чорних" рубок. Проте у природоохоронців є можливість слідкувати, де і які рубки веде конкретний лісгосп, і за наявності підозр виїхати та оцінити, чи дійсно ця рубка санітарна. "Завдяки цьому на початку року ми змогли виявити сумнівну рубка в межах Львова, у заказнику Чортова скеля. Підняли скандал, і її відмінили", - говорить Тєстов.

Другие новости