ПоддержатьУкраїнська

Костянтин Варшавський: в Україні немає жодного законодавчого акту, який би узаконював роботу колекторських агентств

StopCor
StopCor

StopCor

Костянтин Варшавський: в Україні немає жодного законодавчого акту, який би узаконював роботу колекторських агентств

Ми дуже часто позичаємо гроші, але не всі знають, як це правильно робити. «СтопКор» поспілкувався з юристом, який знайомий із ринком колекторських послуг, і дізнався, як не бути ошуканим, коли береш чи даєш в борг.

- Перш за все хотілося б дізнатися, якими законами зараз регулюється передача грошей в борг, адже у наш час люди бояться бути ошуканими чи потрапити у фінансову залежність на довготривалий період.

- На сьогодні є дуже багато фінансових компаній, не тільки банків, які надають певні позики. Зараз це дуже прибутковий бізнес, оскільки отримати ліцензію на зайняття такою діяльністю у НБУ дуже просто. І кожен може надавати певну позику під будь-який відсоток. Що ж стосується законодавчої бази, то вона доволі масштабна і зі своїми прогалинами.

За якої мінімальної суми боргу складається розписка?

За законом такого поняття як «розписка» у нас уже немає, жоден нотаріус її не посвідчує, а суд не бере її до уваги, якщо нотаріально незасвідчена. Що ж стосується мінімальної суми, якщо питання стосується банку чи установи так званої мікрофінансової мережі, то це може бути і одна гривня, тоді одразу підписується договір про надання фінансових коштів.

- Як правильно вести себе, коли працівники колекторської компанії починають тероризувати дзвінками, вимогами про повернення коштів? Чи допоможе у цьому випадку ігнорування дзвінків і погроз?

- Коли Вам телефонують колекторські служби, в першу чергу Ви повинні тримати тактовний діалог, оскільки першочерговим завданням колектора є вивести особу на емоції, тому що 75% рішень люди приймають на емоціях. Якщо виникла ситуація, що до вас зателефонував співробітник колекторського агентства і вимагає від Вас повернення певної суми коштів, Ви повинні дізнатись: що за борг і банк, у якому кредит. Всі дані Вам повинен надати співробітник КА (колекторського агентства), тому що це може бути банальна помилка. Якщо все ж це не помилка, в жодному разі ні про що не домовляйтесь з колекторами, беріть свої документи і йдіть у банк для того, щоб вирішити питання по кредиту, тому що КА – це тільки похідна між банком та клієнтом.

- Іноді трапляються випадки, коли колектори телефонують родичам, сусідам чи колегам боржника і вимагають сплатити певну суму, яку боржник нібито винен. Як чинити у такому випадку, чи є дії працівників колекторської компанії правомірними?

- Дзвінки до родичів, друзів та знайомих законом не заборонені , якщо ці дзвінки не несуть шкоди для боржника, тобто якщо співробітник КА телефонує до ваших знайомих і запитує, як можна зв’язатися з Вами (як клієнтом банку) і не повідомляє, що у Вас є кредит чи Ви є боржником банку, це не є порушенням. Але як тільки розмова переходить дозволені межі, тобто співробітник КА говорить про борг, про назву банку, про суму боргу чи дні заборгованості, то це є порушенням банківської таємниці і тягне за собою відповідальність стосовно цього працівника, оскільки усі колектори працюють під псевдонімами, а компанія виключно надає колекторські послуги для банку. Тобто Ви повинні звернутись у відділення банку та повідомити, що певне КА розповіло Вашим родичам про борг, чого ви не хотіли.

- Куди в такому разі потрапляють сплачені кошти, штрафи, відсотки?

Костянтин Варшавський: в Україні немає жодного законодавчого акту, який би узаконював роботу колекторських агентств

- Усе залежить від кількості днів прострочення боргу, оскільки чим менше прострочення, тим менше отримують колектори.

За яких умов колекторська компанія має право конфіскувати майно у боржника? Чи трапляються випадки незаконного відчуження майна у боржника?

- Усі дії, пов’язані з конфіскацією майна, у нас в країні може вирішувати тільки суд і через виконавчу службу жоден із працівників КА не має права зайти у Вашу квартиру без дозволу. Тільки працівники поліції і з дозволу суду, знову ж таки, можуть зайти до Вас в помешкання.

Якщо колектори приїздять до Вас, вимагають відкрити двері чи починають їх вибивати і пошкоджувати Ваше майно, Ви одразу викликаєте поліцію із заявою про те, що у ваше помешкання хочуть проникнути невідомі особи. У жодному разі не застосовуйте до них силу, оскільки Феміда може трактувати це як перевищення міри необхідної самооборони.

Всі дії з особами, що проникають у Ваше помешкання, повинні проводити виключно співробітники поліції. Тому якщо Вам телефонують чи прийшли і вимагають повернення певного майна, то Ви можете одразу говорити про те, щоб подавали на Вас до суду. Оскільки без рішення суду відібрання майна чи проникнення до нього в Україні карається кримінальним законодавством і трактується як злочин.

- Зараз дуже часто доводиться чути про те, що людям телефонують шахраї і, представляючись працівниками банку чи фінансової установи (кредитної спілки, колекторської компанії тощо), вимагають погасити начебто існуючу заборгованість. Зрештою, люди залишаються ошуканими, довіривши свої кошти не банку, а шахраям. Як можна завадити таким злочинним діям?

Костянтин Варшавський: в Україні немає жодного законодавчого акту, який би узаконював роботу колекторських агентств

- Щоб не бути ошуканим шахраями, всі дії, що стосуються заборгованості, потрібно робити тільки через банк, оскільки може виникнути ситуація, коли певним особам стає відомо про ваш борг і вони шляхом телефонних переговорів переконують Вас оплатити борг, при цьому вказуючи реквізити, що належать їм. І Ви просто «даруєте» гроші незрозумілим особам, перераховуєте їх на картку або рахунок, що їм належить. Тому якщо виникає така ситуація, коли Вам телефонують і вимагають погасити борг, в першу чергу зверніться у банк для роз’яснення, а вже потім шукайте шляхи для погашення кредиту.

- Чи на цілком законних підставах ведеться вимагання працівниками фінансових установ сплатити борги? Якою є практика боротьби з боржниками за кордоном?

- Якщо брати закордону практику, у всіх розвинених країнах колекторський бізнес є цілком законним і ці особи прирівнюються до співробітників виконавчої служби. Найкраще ця структура розвинена у США, оскільки ще із середини шістдесятих там почали працювати перші КА.

Що ж стосується України, то у нас немає жодного законодавчого акту, який би узаконював їхню роботу, оскільки все, що не забороняє закон – дозволяється, тому ці структури й працюють. На сьогодні рішенням ВССУ від 22.02.2016 трохи скориговано їхню роботу, оскільки колектори часто викуповували у банків заборгованості фізичних осіб і вимагали повернення грошей уже їм.

На сьогодні ця дія є незаконною, оскільки ВССУ визнало договором факторингу тільки продаж боргів юридичних фірм, що ж стосується фізичних осіб, то продаж їх заборгованостей можливий тільки із банку в банк.

Другие новости