ПоддержатьУкраїнська

Міністерство інфраструктури України продає активи Одеського морського торгового порту іноземній компанії

StopCor
StopCor

StopCor

Міністерство інфраструктури України  продає активи  Одеського морського торгового порту  іноземній компанії

10 жовтня 2016 року компанією P&O Maritime на ім'я Міністра інфраструктури України було направлено лист з пропозицією здійснити покупку буксирів ДП "Одеський морський торговельний порт" (далі – буксирів) за 50 мільйонів доларів США з розстрочкою платежів на 10 років. Крім того, без додаткової оплати, терміном на 10 років, в управління іноземній компанії передається причал, службові приміщення і майстерні Одеського порту.

В ході робочої зустрічі з народними депутатами Об’єднання, яка відбувся 28 листопада 2016 року, Міністр інфраструктури України підтвердив наміри продати або передати в оренду буксири.

Цей намір став результатом співпраці Міністерства інфраструктури України та DP World FZE. Так 13 жовтня 2016 року Міністерством інфраструктури України був підписаний Меморандум про співпрацю з дубайської компанією DP World FZE, раніше керівництво Одеського морського торгового порту, підписало меморандум з дочірньою компанією DP World FZE - P&O Maritime. На підставі цих документів, працівники вищевказаної іноземній компанії, вивчили фінансову документацію державного підприємства та підготували відповідну пропозицію.

Експерти Об’єднання виконали аналіз господарсько-фінансової діяльності буксирів ДП "Одеський морський торговельний порт" за 2015 рік та попередніх умов інвестицій P&O Maritime. У відповідності з інформацією викладеною в листі Міністерства інфраструктури України №6599/27/10-16 від 04.07.2016 року у 2015 році буксири підприємства принесли державі прибуток в розмірі 343 169 000,0 грн. З огляду на той факт, що державні буксирні судна за десять років експлуатації приносять державі прибуток в розмірі 134 мільйонів доларів США за курсом НБУ на сьогоднішній день, збитки держави від продажу буксирів складе більше 84 мільйонів доларів США.

Для продажу буксирів відсутні законні підстави, так як відповідно до вимог статті 5 постанови Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 р. № 803 "Про затвердження Порядку відчуження об'єктів державної власності", структурні підрозділі державних підприємств, а так само  майно, на яке відповідно до законодавства встановлена заборона на відчуження - не підлягають відчуженню. Буксири є майном, на яке відповідно до законодавства встановлена заборона на відчуження, так як ДП "Одеський морський торговельний порт" не підлягає приватизації відповідно до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Крім того, фактично об'єктом продажу є не індивідуально визначене майно у вигляді буксирів, а структурний підрозділ  – служба флоту.

Для передачі в оренду буксирів також відсутні законні підстави, так як відповідно до вимог пункту 2 статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" об'єкти, включені  до  переліку  об'єктів  права державної власності, що не підлягають   приватизації,  затвердженого  Законом  України  "Про перелік  об'єктів  права  державної  власності,  що  не підлягають приватизації" - не можуть бути об'єктами оренди. Крім того окреме індивідуально  визначене  майно  із складу цілісного майнового  комплексу  підприємства, забороненого до оренди,  може  бути  об'єктом  оренди, тільки в разі якщо  воно  не задіяне у процесі основного виробництва.

Так як буксирно-кантувальні та швартови операції  є основною функцією ДП "Одеський морський торговельний порт", а буксирі формують 86% всього прибутку державного підприємства, продаж або передача в оренду буксирів поставить під питання сам сенс існування і призведе до ліквідації ДП "Одеський морський торговельний порт".

По факту умисного створення умов для скоєння злочину відкрито кримінальне провадження за статтею 192 "Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою" Кримінального кодексу України.

Другие новости