ПоддержатьУкраїнська

На Дніпропетровщині родина місцевого «авторитета» Кошляка відбирає у селян 3500 гектарів землі

StopCor
StopCor

StopCor

На Дніпропетровщині родина місцевого «авторитета» Кошляка відбирає у селян 3500 гектарів землі

Задарма користуватися землею й технікою чужої компанії та «віджати» у селян їхні наділи? Легко, якщо ти – родич відомого в регіоні «авторитета». На Дніпропетровщині активізувались агрорейдери: фірма зятя одного з найвпливовіших людей Дніпра Михайла Кошляка поклала око на майно товариства «Агросвіт». Докладніше про схему, за якою «розводять» аграріїв, дізнавались аналітики «СтопКору».

 Ілюстрація: СтопКор

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Агросвіт», зареєстроване у селі Промінь, цього року має відзначити 20-ту річницю своєї роботи. Компанія займається обробкою землі, і до недавнього часу розвивалась успішно й у буквальному сенсі годувала жителів Криничанського району.

Агрофірма орендує у землевласників понад 4 сотні ділянок площею приблизно 3 500 га. Крім того, багато селян працевлаштовані на цьому підприємстві. За визнанням місцевих, орендодавці завжди були задоволені й своєчасним отриманням орендної плати, й досить високою для регіону зарплатнею, й отриманням допомоги від голови товариства та інших заохочень.

Однак уже понад рік діяльність агрофірми фактично заблокована, а поля охороняють озброєні найманці.

Хроніка подій

У липні 2019 року в «Агросвіту» з’явилися нові власники — Сергій Міщенко і Дар’я Криворучко. Свою появу на підприємстві вони пояснили тим, що ексдиректор агрокомпанії Юрій Головін начебто загнав підприємство у боргову яму. Дійсно, криза попередніх років торкнулась «Агросвіту», і пан Головін брав позики, однак, як свідчать документи, із кредиторами він завжди розраховувався і робив це майже своєчасно.

Однак далі події почали розвиватися блискавично й нагадувати фільм у стилі «вестерн». Протягом 10 днів селяни не могли зібрати врожай з полів, а потім зерно взагалі відвезли на склад й опечатали разом із технікою, не дозволяючи аграріям його обробляти. Крім того, новий директор Іван Гілевич відібрав у працівників усі документи й ключі від офісу. А охороняти поля взагалі найняли озброєних «тітушок».

 Охоронці не пускають селян на їхні ділянки Фото: скріншот

Як виявилося, усі борги «Агросвіту», окрім податкових, із дисконтом перекупило таке собі ТОВ «Фінансова компанія «Фінгруп Фактор», ставши майже єдиним кредитором агрофірми. Згодом «Фінгруп» в односторонньому порядку підвищив проценти за користування кредитом, і борг одразу зріс майже удвічі.

Після цього власники «Фінгруп» подають заяву до Господарського суду Дніпропетровської області щодо порушення справи про банкрутство «Агросвіту». Суд оголошує сільськогосподарське товариство банкрутом (справа №904/5874/19) і накладає арешт на все майно «Агросвіту». І – вуаля! – керуючим справами агропідприємства стає людина з орбіти «Фінгруп» – Іван Гілевич.

Таким чином «Фінгруп» отримав можливість контролювати процедуру банкрутства, й затягуючи судовий процес (наразі з початку справи минув уже більш як рік), весь цей час задарма користуватися 3,5 тисячі гектарів орендованої у селян землі. При цьому цю землю засівають, збирають врожаї, отримують прибутки, вільно користуються цілим автопарком сільгосптехніки, але не сплачують ані копійки податків. Звісно ж, і селяни, чию землю використовують рейдери, теж не отримують від них жодної орендної плати.

 Вирощений селянами врожай колонами вантажівок вивозять з підприємства Фото: скріншот

Хто стоїть за рейдерами з «Фінгруп»?

Як стало відомо журналістам, новоспечені власники «Агросвіту» Дар’я Криворучко й Сергій Міщенко – лише маріонетки тіньових господарів: безпосереднє відношення до захоплення агрофірми має відома в регіоні група «Дніпро Агро», що належить бізнесмену Михайлу Кошляку та його зятю Василю Астіону.

Саме Астіон разом зі своїм братом та дружиною брата є співвласником ТОВ «Фінгруп Фактор» і фактично є головним бенефіціаром фінансової компанії.

 Фото: скриншот

Зауважимо, що ТОВ «Фінгруп Фактор» уже встигло «засвітитись» у низці справ, пов’язаних із рейдерством. Зокрема, компанія фігурує у кримінальній справі №750/6153/20. Ідеться про незаконне захоплення об`єктів нерухомості, що належали ТОВ «Смена» (торговий комплекс, кіоски, адміністративно-господарські будівлі, кілька земельних ділянок тощо) шляхом реєстрації права власності на нерухоме майно за ТОВ «Фінансова компанія «Фінгруп Фактор».

При цьому загальна кількість судових справ «Фінгруп» уже перевалила за сотню, з них лише за останні три роки – 9 справ, де компанія виступає відповідачем, і 2 кримінальні справи. Фірму також було притягнуто до відповідальності (оштрафовано на понад 737 тисяч гривень) за антиконкурентні узгоджені дії зі спотворення результатів торгів.

Василь Астіон – експомічник нардепів Віталія Хомутинника (2007-2012 роки) та Бориса Філатова (2014-2019 роки), депутат Дніпропетровської облради 7-го скликання. Водночас він є чинним або історичним керівником і засновником понад 50 підприємств, що входять до складу Dnipro Agro Group, відомої також як «група родини Кошляка».

Михайло Кошляк: бізнесмен-«авторитет» чи ляльковод рейдерів?

Своєю чергою, тесть пана Астіона – бізнесмен і президент Федерації дзюдо України Михайло Кошляк – небезпідставно вважається одним із неформальних господарів Дніпра. Він входить до рейтингу 30 найвпливовіших людей міста за версією видання НВ.

 Михайло Кошляк Фото з відкритих джерел

Крім того, його прізвище пов’язують із місцевим організованим злочинним угрупуванням «Кошляки». 16 липня Служба безпеки України відзвітувала про затримання активних учасників ОЗУ, «яке тримало у страху підприємців і тероризувало жителів декількох регіонів», займалося вимаганням і розбійними нападами. Ідейним засновником бандитського угруповання вважається якраз керманич Дніпровської федерації дзюдо Михайло Кошляк.

Його «вихованцям» слідство закидає систематичне вибивання грошей із представників комерційних структур під надуманими приводами, а в разі несплати «данини» – погрози й шантаж підприємців, а також вчинення розбійних нападів та інших тяжких злочинів.

Самого Кошляка у буремні 90-ті називали одним із членів провідного на той момент дніпропетровського ОЗГ «Наріка». Згодом Кошляк начебто пішов із цього угруповання, створивши охоронну структуру «Леон», яку називали формальним прикриттям для різноманітних не зовсім законних дій. У 2015 році Михайла Кошляка разом із Геннадієм Корбаном затримала СБУ за підозрою у тому, що він курував вбивство співробітника спецслужби Віктора Мандзіка, який займався боротьбою з контрабандою у зоні АТО. Тоді ж перевірялась і причетність Кошляка до низки економічних злочинів.

Що зараз відбувається з землею «Агросвіту»?

Після появи у Промені непроханих гостей більшість землевласників звернулися до суду та в судовому порядку розірвали достроково договори оренди. Зазначимо, що договори оренди землі мають певну особливість: навіть попри наявність судового рішення вони є чинними доти, доки відомості про їхнє розірвання не внесені в Державний земельний кадастр.

 Фото: скриншот

Але і тут «кошляки» підстрахувалися: ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07.02.2020 року у справі №78зп-20/160 вони накладають заборони на вчинення в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно будь-яких реєстраційних дій. У тому числі щодо скасування реєстрації, зміни, припинення, розірвання, внесення додаткових угод, передачі у володіння та користування третім особам, розірвання договорів оренди землі на 360 земельних ділянок.

Слід зауважити, що власники землі не є юридично обізнаними, і більшість із них взагалі не розуміє, що коїться. Заборону на вчинення реєстраційних дій оскаржили лише 30 осіб, решта селян навіть не знають про існування цієї ухвали суду, оскільки служителі Феміди не надіслали документ жодному з землевласників, хоча вона стосується їх безпосередньо.

Крім того, працівники Криничанської районної держадміністрації Дніпропетровської області, до повноважень якої входять обов’язки внесення змін до державних реєстрів, відмовили людям у виключенні із реєстру відомостей про оренду їхньої землі.

Паралельно з цим кудись зникають їхні примірники договорів оренди, без яких люди начебто не мають права нічого робити, одначе якимось дивом у державному земельному кадастрі з’являються відомості про арешти землі у селян і зненацька суттєво змінюються строки оренди: наприклад, було «до 02.04.2021 року», а стало – «до 02.04.2029 року».

 Фото: скриншот
 Фото: скриншот

У липні минулого року доведені до відчаю жителі села Промінь вийшли на акцію протесту проти рейдерського захоплення агрофірми «Агросвіт». Однак, як кажуть, «віз і досі там».

Наразі навіть за наявності судового рішення про розірвання договору оренди землі більшість селян не може розпоряджатися своєю землею й отримувати з неї прибутки, натомість змушена ховатися за парканами власних будинків, залякана «кошляками», які захопили їхні землі й безперешкодно хазяйнують на полях.

Сподіваємося, відверто рейдерські дії представників «Фінгруп» та їхніх ляльководів із «Дніпро Агро» все ж не залишаться поза увагою компетентних правоохоронних органів та української влади, і селяни, які вже понад рік домагаються справедливості, все ж знову стануть повноправними господарями на власній землі. Ми продовжимо стежити за цією історією і обов’язково повідомимо вас про подальший перебіг подій.

Другие новости