ПоддержатьУкраїнська

Роман Бочкала: найнегідніші прояви корупції - на побутовому рівні

StopCor
StopCor

StopCor

Роман Бочкала: найнегідніші прояви корупції - на побутовому рівні

Роман Бочкала, журналіст телеканалу "Інтер" і координатор проекту "Стоп Корупції", розповідаючи про ідею створення проекту зазначає, що виникла вона після приїзду із зони АТО до Києва.

Координатор проекту устиг побувати в кількох гарячих точках по всьому світу, поки війна не почалася в Україні. Журналіст вирушив на Донбас після захоплення будівлі СБУ в Луганську.

- Тоді це вже було небезпечно для українських репортерів. За спиною стояли хлопці з битами, які не вірили, що у прямому ефірі я говоритиму правду, - пригадує журналіст і зазначає, що зараз знаходиться в зоні бойових дій більше, ніж у Києві.

Конфлікт на Сході України журналіст порівнює із заворушеннями у Сирії, адже у двох країнах збройні протистояння розпочалися із революційних настроїв. Проте в Україні військових конфлікт на Сході суттєво не змінив суспільних устроїв у цивільному житті.

- В певний момент війна витіснила все інше, проте одного разу я приїхав до Києва і помітив, що у цивільному житті нічого не міняється і корупція продовжує існувати, депутати як брали, так і беруть хабарі , не дивлячись на те, що одягнули вишиванки, - розповідає Роман Бочкала. - За розслідування корупційних справ і схем одразу ж взялися журналісти і на сьогодні в ефірі багатьох каналів виходять програми, які спрямовані на викриття фактів корупції.

Журналісти не повинні підміняти собою органи міліції чи прокуратури і творити правосуддя, а з правової точки зору - творити беззаконня, - тому активісти й вирішили задля боротьби з корупцією створити проект, вважає координатор "Стоп Корупції".

- Корупція - це явище не настільки кримінальне, як соціальне, люди дають та беруть хабарі через відсутність нормальних доходів. Якщо ми хочемо побороти корупцію у прокуратурі чи фіскальній службі, потрібен вищий рівень зарплат, - каже журналіст. - Корупція повинна стати чимось таким, що буде неприйнятним, цього і варто досягнути.

Найнегідніші прояви корупції - серед звичайних людей, наприклад, у школах, вважає журналіст. Тобто це побутова корупція, її потрібно побороти насамперед, тому й увага активістів організації сконцентрована на ній.

- Часу вкрай мало, а держава у тій ситуації, коли вже не можна розслаблятися, корупція розколює суспільство, - додає Роман Бочкала, - Тому, якщо так триватиме і далі, то прогнози будуть дуже невтішними, особливо за наявності зовнішнього ворога.

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе