ПоддержатьУкраїнська

Росія стягнула до українських кордонів 10-тисячну дивізію

StopCor
StopCor

StopCor

Росія стягнула до українських кордонів 10-тисячну дивізію

Нарешті стали відомі результати перевірки, проведені спільно представниками оборонних відомств Канади, Данії та України у військових частинах Збройних сил Росії в Ростовській області. Стало відомо про формування нової 10-тисячної дивізії російським Генштабом прямо біля кордонів з Україною.

Новину повідомляє прес-служба Генштабу Міноборони України.

Перевірку інспектори проводили з 16 по 19 січня, проте розповісти результати російській стороні відмовилися. 20 січня стало відомо про порушення, виявлені в ході інспекції. Йдеться положення так званого Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки.

"Багатонаціональна інспекційна група підтвердила недотримання Російською Федерацією положень ВД-2011 щодо надання інформації про військові сили всім державам-учасницям ОБСЄ. Поблизу кордонів з Україною формується 150 мотострілецька дивізія, яка налічує більш як 10 тисяч військовослужбовців. Зазначена інформація надана інспекційній групі представниками міноборони Росії", - йдеться у звіті, оприлюдненому українським оборонним відомством.

До формування дивізії в Росії приступили 10 січня 2017 року, хоча в листопаді 2016 року, звітуючи ОБСЄ, навіть на заїкнулися про такі наміри. Відповідно до пункту 10.3 вище згаданого документа російська сторона тоді заявила, що не планує збільшувати чисельність особового складу регулярної армії та бойових частин у 2017 році.

"Крім цього порушено пункт 10.3.3 ВД-2011, в якому зазначається, що у випадку, коли така інформація не може бути представлена у щорічному обміні воєнною інформацією, ця інформація буде надаватися офіційною мережею ОБСЄ за 42 доби до такого збільшення чисельності особового складу або з початком такого збільшення", - інформують у Міноборони.

Нагадаємо,  Українська сторона протягом 16-19 січня проінспектувала російські військові об'єкти в Ростовській області, яка розташована на кордоні з Україною. До робочої групи були залучені також уповноважені особи від Данії та Канади. Проте результати перевірки представник України категорично відмовився обговорювати з росіянами.

Другие новости