ПоддержатьУкраїнська

У НАЗК немає можливостей для ведення перевірки випадків незаконного збагачення

StopCor
StopCor

StopCor

У НАЗК немає можливостей для ведення перевірки випадків незаконного збагачення

НАЗК має виправдати очікування суспільства і відреагувати хоча б на кричущі випадки незаконного збагачення або подання неправдивих даних, але технічних можливостей для ведення ефективної перевірки у агентства нема.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" повідомив член НАЗК Руслан Рябошапка.

"Технічно зробити це силами людей дуже важко. Ідея була в тому, щоб у нас був автоматизований доступ до всіх баз даних, до всіх державних реєстрів, можливість отримувати інформацію і в автоматизованому режимі її обробляти. На жаль, поки що два надважливих модуля програмного забезпечення у нас не працюють, вони так і залишилися без перевірки і доступу до реєстрів", – сказав Рябошапка.

За його словами, законодавча норма про перевірку е-декларації протягом 90 днів була вилучена, як нереалістична, і на даний момент членам агентства не потрібно терміново перевіряти всі декларації.

"Чесно кажучи, у нас буде приблизно близько 150 тисяч декларацій за 2015 р., повну перевірку яких ми повинні зробити. Норму закону про перевірку протягом 90 днів вилучили, це нереально, і тепер термін перевірки – весь період перебування чиновника або політика на службі, плюс три роки після звільнення. Тобто навіть якщо ми не встигнемо перевірити зараз цю декларацію, її можна буде перевірити і після звільнення декларанта. Тому такої критичної необхідності перелопатити всі сто тисяч  немає", – зазначив представник НАЗК.

Нагадаємо, заступник голови Національного агентства з запобігання корупції Руслан Радецький повідомляв про те, що перші кримінальні провадження за підсумками перевірки е-декларації очікуються в січні 2017 року.

Другие новости