ПоддержатьУкраїнська

Віра в гроші: посадовець Держгеокадастру вимагав 230 000 у релігійної громади – ДБР

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Віра в гроші: посадовець Держгеокадастру вимагав 230 000 у релігійної громади – ДБР

Гучне затримання у столиці. Слідчі ДБР схопили на хабарі у 230 тис грн посадовця Держгеокадастру Києва. Він вимагав гроші у релігійної громади. 

 У Києві затримали посадовця Держгеокадастру на отриманні хабара від релігійної громади Фото: ДБР

14 лютого слідчі ДБР  за процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримали на «гарячому» посадовця та підприємця-посередника під час передачі їм неправомірної вигоди у 230 тис. грн. Гроші передав представник релігійної громади.

«Слідчі ДБР затримали заступника начальника одного з управлінь Держгеокадастру столиці під час отримання хабаря у сумі 230 тисяч гривень від представників релігійної громади міста.

За попередньою інформацією, посадовець погрожував представникам громади штрафними санкціями за користування земельною ділянкою з порушенням цільового призначення. «За винагороду» чиновник обіцяв підробити службові документи та зменшити суму цих штрафних санкцій», - йдеться у повідомленні пресслужби ДБР. 

 Фото: ДБР

Як стало відомо, в  грудні 2021 року  інспектори ГУ Держгеокадастру під час позапланової перевірки виявили порушення земельного законодавства з боку релігійної громади. Порушення стосувались нецільового використання земельної ділянки.

Згодом представника релігійної громади викликали до контролюючого органу для надання пояснень. Заступник начальника ГУ Держгеокадастру, ймовірно, вирішив швидко монетизувати посадові повноваження і повідомив, що за вказане порушення громаді загрожує чималий штраф. Однак  він обіцяв допомогти уникнути такої відповідальності за винагороду у 230 тис гривень. Посадовець надав контакт ФОП-геодезиста. Останній мав підготувати для громади документи, необхідні для уникнення адміністративної відповідальності.

14 лютого посадовця і посередника затримали на гарячому – під час передачі хабара.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів. Попередня кваліфікація: одержання неправомірної вигоди службовою особою у значному розмірі за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

«Ще влітку 2021 року ЗМІ вибухали інсайдами про корупційні клани в столичному  Держгеокадастрі та схему роботи земельної інспекції через кишенькову ГО, створену для фабрикування заяв та корупційних перевірок. Але бурхлива діяльність із заробітків чиновників цього відомства перейшла межу. Нічого святого, окрім грошей», - зазначили активісти ВГО «Стоп корупції».

Нагадаємо:

Другие новости